
A kreatív, alkotó szellemű szakácsokat, művészeket, filozófusokat, újságírókat és művészeket magába tömörítő El Bulli Alapítványról beszélt Ferran Adrià, a világ talán leghíresebb szakácsa tegnap Stockholmban.

Amint azt már korábban bejelentették, a hosszú ideig a világ legjobb éttermének tartott El Bulli július 31-én bezár, hogy legkésőbb 2014-re „El Bulli Foundation” néven óriási kulináris laboratóriumként újra nyisson.

A Modern múzeumban megtartott „kerekasztal” mellett olyan - szűk művészi körökben - világhíres személyek ültek mint Rirkrit Tiravanija, Elaine Tin Nyo,
Bill Buford, a Heat című könyv írója és Vicente Todoli, aki korábban a londoni Tate Modern igazgatója volt. "Megúntam mindent, ami körülveszi és beárnyékolja a művészetet. Aztán találkoztam Ferránnal, és rájöttem arra, hogy az ő ételfőzése, az amit annyira hiányoltam a művészetben. Kiszabadítja az ételkészítést a környezetből azáltal, hogy olyan kombinációkat alkot, amelyekre még senki sem gondolt."
Ferran Adrià beszélt az ételfőzés és a művészet kapcsolatától, és beszámolt a jövőbeli terveiről.
A ételfőzés művészete az új „rock and roll”.
Nincsenek furcsa ételek, csak furcsa emberek.
Az alapítvány célja segíteni a keményen dolgozó szakácsokat. Azokat, akiknek nincs idejük alkotni. A kikísérletezett receptek az El Bulli régi – szám szerint 1 846 - receptjével együtt mindenki által elérhetők lesznek az Interneten.
A kétórás határidőt jóval túllépő értekezletnek a bagósok sűrű óranézegetése, és a déli 12 órás löncshöz szokott svéd gyomrok egyre hangosabb korgása vetett véget. Hátha még azt is tudták volna, hogy a teraszon pezsgő és csalánlevest várja őket!

Utolsó kommentek