Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Ehető egyenletek

2011.12.26. 09:29 :: Hobbiszakács

 

A kredencfiókba gyömöszölt, zsírfoltosra olvasott szakácskönyv múló emlék, a kétezres évek szakácskönyve színpompás képeskönyv. Vagy képlet- és diagramgyűjtemény…
A laikus számára kétféle tészta van: a kifelé forduló tészta és a befelé forduló tészta, attól függően, hogy a mártás a tészta külsejére, avagy belsejére tapad.
George L. Legendre Tésztadizájn című könyvében ennél tovább ment, és az icike-picike acini di pepetől a maxi ziti csövekig 92 ismert tésztaféle minden egyes hajlatát, mélyedését matematikai egyenletbe öntötte.
A szerző műépítész, akinek egy pasztaimádó kollegája adta az ötletet, hogy az ismertebb tésztafajtákat geometriai tulajdonságaik alapján családfába rendezze.
A könyv számítógép programmal (CAD) modellált tésztaleltár, a hobbiszakácsoknak és a háziasszonyoknak (ha van még ilyen) meg kell elégedniük a képletekhez mellékelt főzési paraméterekkel és elkészítési tanácsokkal. 

 

13 komment

Címkék: pasta by design george l legendre tésztaleltár

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr243496118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tavolaalmare · http://tavolaalmare.blog.hu/ 2011.12.27. 16:04:14

Én itt 2háziasszonyosan" hüledezek, Ember közben nagy komolyan: "Máskülönben szerinted hogy tudnák legyártani az egyes tésztafajtákat?"

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.27. 19:51:21

Szeretem, ha valamit tudományos-fantasztikus alapra helyeznek/raknak/fektetnek.
Nagyon megnyugtató, hogy vannak, akik ilyen gondos odafigyeléssel nézik a világ dolgait. Mert mellette nagyon jó könnyed-bohókásnak lenni :)
És imádom a tudományos cuccosok alapötleteit, ihletadó kiindulópontjait!!!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.27. 20:01:24

No és a betűtészta ? :-P
Sejtem, hogy a hazai fajták nem mindegyike szerepel e könyvben - sebaj. Nem kell mindent számon tartani. Legalább ez a Kis Herceg véleménye :-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.27. 20:21:30

@Mormogi Papa: A nokedlijeimet sem lehetne se sin, se cos függvényekkel, képletekkel leírni - túl sok az ismeretlen elem benne :)
Pláne, amikor még a Fruzsi is segített tésztát gyúrni... :D

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.12.28. 13:10:28

@tavolaalmare: Ember tudja, amit tud :-)
@fiam: A nokedliről jut eszembe, hogy itt is kezdik (újdonna) bevezetni/megszeretni, mint osztrák gasztroterméket.
@Mormogi Papa: Ariel, Calibri vagy éppenséggel Times New Roman? :-))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.28. 17:43:59

@Hobbiszakács: Hááát... szerintem a legegyszerűbb vonalas nagybetűs kivitel volt :-)
Jut eszembe: a knédli szerepel a könyvben? Annak viszonylag egyszerű az alapképlete - minthogy nagyjából kerek, lapos test :-)

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2011.12.29. 08:16:26

@Mormogi Papa: Knédlihez nem volt szerencsém. Anélkül, hogy meggugliznám: nem a csehek nemzeti ételének a tartozéka?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.29. 11:03:08

@skandikamera: Bizony az. Nálunk vadas mártással és hússal kedvelik többen - bár be kell valljam: nem igazán minősíthető tésztafélének. Viszont kellems :-)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2012.01.01. 10:34:37

Mi a lebbenccsel indulhatnánk, azt modellezze le a cad! :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.01.01. 12:17:38

@nagypapi: Amióta az amorf kristályokért Nobel-díjat osztogatnak, semmi sem lehetetlen :-) Részemről a madártejre lennék kiváncsi.

peppermint 2012.01.01. 17:50:38

na és a bundáskenyér? :-)

egyébként b.ú.é.k. mindenkinek!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2012.01.02. 12:17:33

Boldog új évet!
Sok-sok posztot, amiből tanulni lehet! Mindegy, mit :D