Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

 • nagypapi: Gyönyörű...imádnám a tányéromon (2020.08.08. 13:15) Frissen fogott sügér zöldség körettel
 • Mormogi Papa: No, ez bizonyosan nem az én kedvenc receptem :-p (2020.07.31. 17:38) Frissen fogott sügér zöldség körettel
 • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Ízvilága meg sem közelítheti a "víg özvegy" főztjét. :-) (2020.07.25. 17:29) Észak Gibraltárja - Åland (1)
 • Hobbiszakács: @Hobbiszakács: Ezt kirakatban kell őrizni, nem pedig meginni :-) Jól mutat például egy Michelin csillagra aspiráló étteremben. Akvárium helyett... (2020.07.25. 10:59) Észak Gibraltárja - Åland (1)
 • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Az. Méghozzá a javából :-) (2020.07.25. 10:56) Észak Gibraltárja - Åland (1)
 • Mormogi Papa: Ez is egy paradicsom? Mármint adóból befolyólag... (2020.07.24. 18:52) Észak Gibraltárja - Åland (1)
 • Mormogi Papa: Egyszer kapott a stúdió egy, azaz 1 üveg Mumm pezsgőt. Abból mindenki egy aprócska kupicával. Erősen élesztőíze volt - nekem se jött be. (2020.07.24. 18:49) Észak Gibraltárja - Åland (1)
 • Vidor Komor: Jó kis csónakázás lehetett... Ilyen szép időben pedig igazi vakáció. Szerencsére nem túl drága az út. Az özvegy pezsgője egy kicsit sokba kerül, de akinek van pénze, annak nem. Nekem ingyen sem kell... (2020.07.23. 22:26) Észak Gibraltárja - Åland (1)
 • Vidor Komor: Hm. Két éve milyen cudar hideg volt a tengeren, most úgy látom, h szélcsend volt és a népek napoztak is. Én lassan arról is lemondok. De aki teheti... csak rajta! (2020.07.20. 22:33) Stockholm - Mariehamn oda-vissza
 • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Szegény, alig tud kimozdulni otthonról. Csak orvoshoz, kísérettel. Idén - érthetően - még a rendes rehab pihenője is elmaradt (2020.07.18. 12:19) Pepszi és a körte
 • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Kívánós a szomszéd? Azon a hárman kívül... :-)) (2020.07.18. 07:59) Pepszi és a körte
 • Mormogi Papa: Most kedves szomszédunk vigyáz az - aranyhalra (2020.07.17. 20:46) Pepszi és a körte
 • Hobbiszakács: @Enchantée: Rendkívül fontos, pláne ezekben a vírusos időkben. :-) (2020.07.16. 09:48) Pepszi és a körte
 • Enchantée: @Hobbiszakács: A fantázia fontos és hasznos dolog! :) Kár, hogy nem valós a történet, simán "megvehető". ;) Milyen más háziállatra vigyáztál még, és azokat milyen trükkre tanítottad meg 1 hét alatt... (2020.07.16. 06:17) Pepszi és a körte
 • Hobbiszakács: @Enchantée: Hogy a kérdésre válaszoljak: macskára már vigyáztam. Egy hét után visszahozta az eldobott botot. :-) (2020.07.15. 19:35) Pepszi és a körte
 • Utolsó 20

Címkék

Az újragondolt sündisznósült (Az első két bekezdés áprilisi tréfa!)

2012.04.01. 08:13 :: Hobbiszakács

 

Stockholm főutcáján, a Sveavägenen levő Phoney Untrue étterem mától fogva sündisznóhúsból készített fogásokat is kínál.
- A sündisznóhús éttermi bevezetésének a célja az egyre aggasztóbb üvegház-hatás megfékezése. Amíg egy kiló marhahús előállításához kb. százezer liter víz szükséges, és 17000 liter széndioxid kerül a légkörbe, addig a süni megelégszik néhány ezer harmatcseppel, miközben fele annyi széndioxidot bocsát ki - mondta az étterem csinos tulajdonosa, April Prankster, és rámosolygott az összegyűlt érdeklődőkre.
 

A sündisznóhúsból készült ételeket évezredekkel a római "birodalmi étlapra" kerülésük előtt kedvelték. Egy brit kutatócsoport az ásatások során feltárt tűzhelyek mellett talált ételmaradványokból kiderítette azt, hogy a roston sült sündisznó nyolcezer évvel ezelőtt ismert volt, és mint ilyen az emberiség egyik legrégibb főtt étkének számít. A  középkorban népszerű vasárnapi ebéd volt Nagy Britanniában és Franciaországban, Spanyolországban a böjt alatt ették. Mátyus István marosszéki orvos feljegyzése szerint 1787-ben a sündisznó szerepelt a dél-svédországi parasztok étlapján. Dániában és Angliában a második világháborúban jobb híján sündisznóhússal egészítették ki a betevőjüket.
A New Larousse Gastronomique szerint a sündisznóhús íze a libahúséval vetekedik. A középkori szakácskönyvek szerint a sünit nem érdemes megnyúzni, mert rámegy a hús nagy része, ezért leggyakrabban agyagba panírozták vagy fűbe bugyolálva megsütötték, majd széttörték a kemény burkot. Fogyasztása a középkorban rendkívül népszerű cameline szósszal ajánlott. Ennek a méltatlanul elfelejtett szósznak többféle változata ismert, általában kenyeret áztattak borba és ecetbe, fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel (vagy szerecsendióval), sáfránnyal, cukorral és sóval ízesítették, átpasszírozták egy szűrőn, és addig főzték, amíg besűrűsödött.
Egy dél-svédországi kisváros határában egy tucat megnyúzott sündisznóval teli zsákot cipelő társaságot állítottak meg a rendőrök. Az 1977-ben nagy port felvert esetről az 1980-as svéd Gasztronómia Kalendáriumban, a sündisznóról szóló esszé bevezetőjében olvastam. A tettesek először értetlenül pislogtak, majd egymás szavába vágva bizonygatták azt, hogy fogalmuk sem volt arról, hogy a sündisznó védett állat. Pedig odahaza, Csehszlovákiában a sündisznóhús csemegének számít! Az ímmel-ámmal lefolytatott nyomozás kiderítette azt, hogy ha a csehek nem is, de mások talán mégis megeszik a sündisznót.
Ugyancsak a kalendáriumban olvastam azt, hogy az "ennivaló" sündisznót kedvelők a tavasszal befogott kis sünik lábára színes szalagot kötöttek. Utána elengedték őket, és ősszel, amikor kövérre ették magukat idomított kutyákkal vadásztak rájuk. Az értékes kutyákat tyúk-, kacsa- valamint tojáslopásra is betanították.
"Kint nőttünk fel a tanyán a nyolc testvéremmel együtt, apám vályogvető volt, szegény anyám sokszor főzött lebbencset vagy mamaligát ebédre. De volt, hogy csak töklítyót. Mi, gyerekek azért feltaláltuk magunkat. Ej de sok jó sündisznóhúst megettem én gyerekkoromban! Komolyan mondom. Nem tudod te, mi a jó, ha még nem ettél olyat. [...] Mint a fiatal disznóhús, de még finomabb a húsa, meg az oldalán az a kis szalonnája, az mikor megsült, csak úgy ragadt, annál jobbat életemben nem ettem. Mert kint sütöttük, parázson. Mi, hogy a tüskéje? Ugyan már! Vályogból csináltunk négyszögletes helyet a tűznek, oszt mikor jó parázs volt, beledobtuk a sündisznót. Hogy élve-e? Hát hogy a fenébe másképp? Sivalkodott hát, ameddig sivalkodott, ez már csak avval jár, mit mondjak. Mért nem lett pap? Na szóval, mikor elhallgatott pár perc múlva, kivettük, oszt disznókaparóval szépen meg lehetett pucolni a tüskéktől. Ki a belét, oszt már sütöttük is, egy nagy vasfödőn. A zsírját kimártogattuk kenyérrel, még össze is kaptunk rajta mindig, mert az volt a legfinomabb. Négyet-ötöt meg kellett sütni annyiunkra. De egészségesek is voltunk, mert a sündisznónak egészséges a húsa. Kint nevelkedik a természetben."(Kovács Jolánka: Nem érdemes)

 

32 komment

Címkék: sündisznó áprilisi tréfa kanralo balo Az újragondolt sündisznósült sündisznósült

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr444352448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stegal · http://sanstegal.wordpress.com/ 2012.04.01. 10:17:38

Mondjuk Peruban a tengeri malac a kedvenc csemege, de azért a két kultúra között eddig sejtettem némi különbséget.Enni oda biztosan nem megyek..

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.04.01. 11:08:59

@Stegal: No, akkor én is csak erre írok :-)
Ez valóban igaz, egy perui ember meg akarta venni a magyar szomszéd tengerimalacát - mert vendéget várt és kedveskedni akart neki.
Szomorú, de a Balkánon még szegény avataromat is csemegének tekintik. Algériában meg a "sivatag hala" kedvelt sütve:
fr.wikipedia.org/wiki/Poisson_de_sable
(Homokhal néven találtam rá.) Az angol lapon egy video mutatja, hogyan "úszik le" a homokba.
Apotekarskink a becses svéd neve :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.04.01. 11:18:04

@Mormogi Papa: A mókust is ették/eszik, igaz csak a szürkét.

A Világháborús harcmezőkön luxus volt a varjú- és verébleves valamint az ürge- és a sündisznópörkölt. A túlélés érdekében minden ehető, ami mozog: www.tuleles.hu/book/chapter3/index.php

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.04.01. 11:20:21

@Hobbiszakács: A klasszikus ázsiai konyhában - legalábbis a rossznyelvek szerit - ami mozog, az a sült. Ami nem mozog, az a köret.
(Legalább elkészítés előtt :-)

bx 2012.04.01. 11:20:46

@Hobbiszakács: Kapcsolódó olvasmány: James Clavell - Patkánykirály

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.04.01. 11:22:32

@bx: Húúúú, az nagyon jó! A Rakétában (is) megjelent, folytatásokban olvastam. Ha jól emlékszem....

(Most törlődött a komment.)

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2012.04.01. 23:35:33

Én ki szoktam fordítani a sünit, és úgy már könnyedén le tudom nyelni!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.04.02. 08:56:49

@"saját levében": Nagyszerű ötlet, hiszen kifordítom-befordítom, úgyis süni a süni!

@bx: Most már elárulhatjuk, hogy tegnap egyből rájöttél a tréfára.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.04.02. 09:02:10

@Benikuty: Belátom, nem volt éppen sima téma. Pedig a dokumentálás közben megtudott, és igazán sokkoló részeket kihagytam.

@Stegal: Ebben egyetértünk: én sem vacsoráznék szívesen egy Phoney Untrue nevű étteremben. :-)

Attilajukkaja 2012.04.02. 13:20:44

Elso olvasasra nekem is az jott le, hogy borzadaly!!! Masodikra pedig az, hogy vannak, akiknek a mi disznoolesunkrol jutna ugyanez az eszebe. A nagyuzemi meszarszekeinkrol mar bem is beszelve! :o/

@Hobbiszakács:
Nagyon erdekes olvasmany volt! Az ilyen irasokat publikalni kellene. Ugy ertem, nem csak egy blog kereten belul kozolni.
(Es meg az idezett forrasok is helyesen vannak feltuntetve!)

@Mormogi Papa:
"ami mozog, az a sült. Ami nem mozog, az a köret"
En ezt ugy ismerem, hogy ami mozog, azt meg lehet sutni/fozni, ami meg nem, azzal kell fuszerezni. :o)

@"saját levében":
"Én ki szoktam fordítani a sünit"
:o))))) Te sem mesz egy kis hulyesegert a szomszedba!!! :o)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.04.02. 15:20:27

@Attilajukkaja: "Es meg az idezett forrasok is helyesen vannak feltuntetve!"

Szakmai ártalom, egy korábbi életből.

:-)

Attilajukkaja 2012.04.02. 16:42:36

@Hobbiszakács:
"Szakmai ártalom, egy korábbi életből."
Mar a te idodben is ez volt a szokas? Erdekes, az enyemben is. De jo!!! Azt hittem, ez csak az utobbi 3-5 evben valt divatta. ;o)
De beszeljunk inkabb a sunikrol...Khhhmmmm!
Arra lennek kivancsi, hogy egy edi-bedi sunikenek melyik reszebol kanyarintottak ki egy akkora steak-et, mint ami a kepen lathato?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.04.02. 20:20:22

@Attilajukkaja: Azt még a megboldogult Riskából kanyarították, és az Év Szakácsa rendezvényen versenyeztek vele. Jó szem, jó szem :-))

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2012.04.02. 22:40:11

Múlt évben is volt áprilisi tréfa, úgy emlékszem. :)
Be-be kukkantottam, de nem mertem nyilatkozni, mert én egy közismerten mindenevő haspók vagyok ... :))
Még szerencse ... :D

Attilajukkaja 2012.04.03. 11:09:52

@Hobbiszakács:
"Jó szem, jó szem"
:o)))
Akkor lehet ezentul ez a dakota nevem?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.04.03. 12:51:59

@Attilajukkaja: Golyóstoll nagyfőnök jelentkezik a Hárshegyi szanatóriumból. Illetve... az már mexűnt...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.04.03. 14:34:32

Apacsokon és gaz szíú indiánokon (May) meg mohikánokon és írókézeken (Cooper) nőttem fel. Fürge Szarvas, Nagy Kígyó...

Nem árulom el, hogy hány éve olvastam "őket". :-)

Attilajukkaja 2012.04.03. 15:52:51

@Hobbiszakács:
"Törek Szem, Meleg Szem...

Öreg Szem."

:o))))) Ezen szetrohogtem magam!!!!

Amugy Szentendren tenyleg van egy ilyen radiator es egyeb futesszerelesi technikakkal foglalkozo ceg, amelyik furgonjan felpingalva egy futo indian lathato:
MELEGSZEM KFT.
PEST, 2000 SZENTENDRE, PISMÁNY U. 15/B
szolgáltató, kiskereskedő, épületgépészet, uszodatechnika

Attilajukkaja 2012.04.03. 17:58:06

@Mormogi Papa:
"Sam Hawkins hova lett?"
Solyomszem? :o)))))
Es a Babszem Janko?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.04.03. 18:23:15

@Mormogi Papa: Azt csak a nagy Manitu tudná megmondani, hogy a merre tekereg az örök Vadászmezőkön. Habár a skalpja nélkül nehezen juthatott oda.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.04.03. 20:27:47

@Hobbiszakács: Éééééssss...
Hatalmas tapsot kérek a blog gazdájának, mert egyből kapcsolt :-)))))

Éljenek az örökifjak !!!

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2012.04.04. 14:03:46

Ha sündisznót (még) nem is, de ürgepörköltöt már ettem, a húsa ízben-állagban vetekszik a legboldogabb csirkéével.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.04.04. 15:30:30

@Bartush: Egy szóval sem mondom azt, hogy nem.

@nagypapi: Csak hallottam/olvastam róla. És a varjú/veréblevesről.

Milyen gomba-év lesz az idei? :-)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2012.04.04. 15:42:03

@Hobbiszakács: kincstári optimizmusom azt mondatja, hogy kitűnő év lesz (bár a cseh kucsmát már elbuktuk)
Másik válaszom, hogy majd decemberben megmondom, milyen [i]volt[/i] :)
Felétek biztosan jó lesz, már régóta tervezem, hogy egyszer szezonban fel kéne ugrani.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.04.04. 16:22:12

@nagypapi: Decemberben könnyű! :-)
Nem rossz ötlet egy északi gombatúra! Évről évre változik a szezon kínálata. Volt év, amikor sok öszi, tölcséres rókagombát találtunk, és volt olyan, hogy egy szál, annyi sem volt. Galóca sem. Ha július-augusztus esős, azaz elmarad a nyár, akkor van remény.

Ami a választékot illeti, Stockholm északi határában sárga rókagomba, fekete tölcsérgomba, gerebengomba és az előbb említett, őszi tölcséres rókagomba, ebben a sorrendben növekvő mennyiségben. A sárgából jó, ha egy-két liter összejön a szezon alatt, a tölcséres gombából akár 5o-1oo liter is. Arra lusták vagyunk, hogy 2-3oo km-et utazzunk délnek. :-)

Attilajukkaja 2012.04.04. 19:40:04

Karl May hajdani regenyei rendkivul sok kart tettek az indianok mostani megiteleseben. Ahogy Gojko Mitic filmjei is.
Ma mar nem is sok indian csoport kepes kiallni az igazaert az USA-ban. Talan a navajo-k a legerosebbek ebben. Oveke a legnagyobb rezervatum! Es hol? A sivatag legelhanyagoltabb reszen.
Koszonjuk neked, sapadtarcu testviiiir!