Az Årets Kock – az Év Szakácsa - néven ismert kulináris vetélkedőt 1983 óta rendezik meg Svédországban. Idén a színtér a stockholmi Waterfront szálloda konferenciaterme volt. A tavaly ősszel tartott selejtezőkre 150 svéd szakács jelentkezett pályamunkával. A hatos döntőbe csak férfiak kerültek, közülük öten stockholmi étterem szakácsai voltak.
A hat versenyző egymást 15 perces intervallumban követve fogott neki az ötórás próbának.
A vetélkedő két részből állt. Az első részben egészben sütött kacsából kellett à la carte étterem szintjén álló, modern és elegáns fogást komponálni.
A második fogás kötelező nyersanyaga skrei, ami norvégül ivarérett tőkehalat jelent, Szent Jakab kagyló, és a rendező szerepét vállaló svéd tejipari vállalat kedvéért, legalább két tejtermék volt.
A versenyfogások színét, illatát, ízét, fűszerezését, állagát valamint az esztétikai megjelenésből kialakuló összbenyomást elbíráló ”kacsa-zsűri” díszvendége a dél-afrikai Margot Janse, aki a Közel-kelet és Afrika legjobb éttermének tartott La Quartier Francais éttermet vezeti.
A ”hal-zsűriben” a kaliforniai David Kinch, a két Michelin-csillagos, Manresa étterem tulajdonosa mellett Carl Philip herceg is helyett kapott.
A versenyfogásokat a zsűri „szeme láttára” tálalták.
A prezentálásban nem volt kivetnivaló.
Volt olyan, aki hamar jóllakott...
és olyan is, akinek nem ízlett.
A győztes Filip Fastén tálalás közben
A végére még a fotósok is elfáradtak
Utolsó kommentek