Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Pillanatképek az Év Szakácsa versenyről

2014.02.08. 12:04 :: Hobbiszakács

Az Årets Kock – az Év Szakácsa - néven ismert kulináris vetélkedőt 1983 óta rendezik meg Svédországban. Idén a színtér a stockholmi Waterfront szálloda konferenciaterme volt. A tavaly ősszel tartott selejtezők­re 150 svéd szakács jelent­kezett pályamunkával. A ha­tos döntőbe csak férfiak kerül­tek, közülük öten stock­holmi étterem szakácsai voltak. 

HSZ-PH-AZH_3307.jpg

A hat versenyző egymást 15 perces intervallumban követve fogott neki az ötórás próbának. 

HSZ-AZH_3164_1.jpg

A vetélkedő két részből állt. Az első részben egészben sütött kacsából kellett à la car­te étterem szintjén álló, modern és elegáns fogást komponálni. 

HSZ-PH-AZH_3185.jpg

A máso­dik fogás kötelező nyers­anyaga skrei, ami norvégül ivarérett tőkehalat jelent, Szent Jakab kagyló, és a rendező szerepét vállaló svéd tejipari vállalat kedvéért, leg­alább két tejtermék volt.

A versenyfogások színét, illatát, ízét, fű­szerezését, állagát valamint az eszté­tikai megjelenésből kialakuló összbe­nyomást elbíráló ”kacsa-zsűri” díszvendége a dél-afrikai Margot Janse, aki a Közel-kelet és Afrika legjobb éttermének tartott La Quartier Francais éttermet vezeti. 

HSZ-PH-AZH_3316.jpg

A ”hal-zsűriben” a kaliforniai David Kinch, a két Michelin-csillagos, Manresa étterem tulajdonosa mellett Carl Philip herceg is helyett kapott. 

HSZ-PH-AZH_3421.jpg

HSZ-PH-AZH_3528.jpg

A versenyfogásokat a zsűri „szeme láttára” tálalták.

SK-PH-AZH_3336.jpg

HSZ-PH-AZH_3303.jpg

A prezentálásban nem volt kivetnivaló.

HSZ-PH-AZH_3559.jpg

HSZ-PH-AZH_3557.jpg

Volt olyan, aki hamar jóllakott...

HSZ-PH-AZH_3297.jpg

és olyan is, akinek nem ízlett.

HSZ-PH-AZH_3457.jpg

A győztes Filip Fastén tálalás közben

HSZ-PH-AZH_3353.jpg

A végére még a fotósok is elfáradtak

HSZ-PH-AZH_3472.jpg

2 komment

Címkék: stockholm Årets kock 2014 Margot Janse David Kinch Carl Philip Az Év Szakácsa Stockholm Waterfront 2014 svéd szakácsa Filip Fastén

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr645804721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.02.08. 13:28:09

A hozzávalók közül a Szent Jakab kagyló bizonyos emlékeket ébresztett bennem.
No, nem kulinárisakat, mivel ilyet sohasem ettem; hanem irodalmiakat :-)
Maga a kagyló ugyanis "Kölcsönözte" nevét bizonyos csoportoknak - nevezték így a Compostellába tartó zarándokokat a ruhájukra akasztott kagylóhéjról (már, ha igaz - láttam ilyen metszetről képet, de többen nem ismerik el) - meg több, középkori gonosztévő bandát is :-) Maga a 'kagyló' szó többféle, leginkább kétes másodlagos jelentést szedett össze a francia nyelvben :-P
fr.wikipedia.org/wiki/Coquille_Saint-Jacques
fr.wikipedia.org/wiki/Coquillard
fr.wiktionary.org/wiki/coquillard

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.02.08. 15:14:13

Kedves HobbiSzakács, a másik válogatásodba került képeket összevetettem ezekkel. Mindkét merítés jó, a szempontyok eltérők :-)
Az "