Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Mormogi Papa: Úgy látom, még mindig nem megy a dupla Nelson :-P (2020.05.29. 16:50) Birkózó bocsok
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Magánszféra. (2020.05.27. 21:01) A mama kedvence
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: a többi (négy) bocs megállás nélkül bírkózik. A "dupla Nelsonon" kívül minden fogást kipróbálnak. Két óra tájban a mama morrant egyet, amire a a bocsok hanyatt homlok utána rohannak, ... (2020.05.27. 15:41) A mama kedvence
  • Mormogi Papa: Na és a többi? Ő a kivételezett ? (2020.05.27. 12:25) A mama kedvence
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Halszemmel? (2020.05.25. 23:04) Koronaidők a Skansenben
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Szemmel látható volt, hogy szemmel tartott engem. Nem nézte jó szemmel, hogy zavarom ebéd közben. :-) (2020.05.25. 18:31) Koronaidők a Skansenben
  • Hobbiszakács: @Benikuty: Helyigényes, és könnyen feledésbe merül. (2020.05.25. 11:51) Lazac zöldborsóval
  • Benikuty: @Hobbiszakács: Alaplevet általában 10 kg anyagból követek el, aztán kiporciózva megy a mélyhűtőbe. Persze helyigényes. A hallal kapcsolatban teljesen egyetértünk, harcsát kizárólag bundázva csinálok... (2020.05.25. 11:30) Lazac zöldborsóval
  • Mormogi Papa: Köszönöm, különösen a mókit (2020.05.25. 11:01) Koronaidők a Skansenben
  • Hobbiszakács: @Benikuty: Az sk. alaplével az a gond, hogy csak akkor nincs kéznél, amikor épp szükség van rá. Harcsa állaga a tőkehaléhoz hasonlít, azaz könnyen előfordul, hogy szétfő. A lazac egészben marad me... (2020.05.25. 09:37) Lazac zöldborsóval
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Méghozzá fagyos tavaszi! :-) Ne panaszkodjak, mert tegnap már 16 fok volt a tengerparton. (2020.05.25. 09:32) Lazac zöldborsóval
  • Benikuty: Ha az én alaplevem sk., a hal pedig szürkeharcsa, az gond? Esetleg a hal diópanírban, vajon sütve...Borsó sok petrezselyemmel közvetlen a kertből. Izgalmas, kösz! :) (2020.05.24. 20:54) Lazac zöldborsóval
  • Mormogi Papa: Szép ez a tavaszi tál (2020.05.24. 11:58) Lazac zöldborsóval
  • Mormogi Papa: Holnap hajnalban (ma 24:00-tól) kezdődik a nyitás nálunk. A "szépkorúaknak fenntartott vásárlási időszelet" még marad, meg a közlekedési eszközökön a maszkabál. Mi is hordjuk a zabostarisznyát :-P A... (2020.05.17. 14:51) A mielőbbi viszontlátásra Budapest!
  • Hobbiszakács: @"saját levében": És ha tálalás előtt mikroban megmelegíted, épp úgy megéget, mint a mekis változata :-) (2020.05.13. 13:03) Forró almás pite
  • Utolsó 20

Címkék

Három francia süti (Kitalálós poszt)

2014.04.03. 09:24 :: Hobbiszakács

HSZ-PH-AZH_4948.jpg

"Macaron a halál torkában" (Saját Levében meghatározása)

HSZ-PH-AZH_4956-b.jpg

 "Religieuse au Chocolat", azaz csokoládés képviselőfánk

HSZ-PH-AZH_4964.jpg

Saint-Honoré süti

16 komment

Címkék: Macaron Saint-Honoré Religieuse au Chocolat Sébastien Boudet

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr635891039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2014.04.03. 17:08:06

Szép napot!

Az első az a nagyon divatos izé, aminek most nem jut eszembe a neve. Mindenki ilyet sütött, kivéve engem.
A téli szünetben bebizonyosodott, amit már régóta sejtek - hamarosan egy egész fél évszázada, hm -, hogy nálam nem működnek a receptek, az élesztők és egyéb más hozzávalók. Kizárólag piskótát és sajtos vagy túrós pogácsát (ebben valahogy helyesen viselkedik az élesztő) tudok sütni.
Egyébiránt egészen jól készítek bármi mást, ami nem sütemény.
Ki érti ezt?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.04.04. 20:28:59

Már először is csak ez jutott az eszembe - de HSz biztosan nem csak a franciául tudókra gondolt ezzel a poszttal…
nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2014/02/croque-monsieur-torony.html

Fogalmam sincs. Igaz, elég kevés francia süteményt ismerek :-(
Mondjuk…
fr.wikipedia.org/wiki/Baba_au_rhum
Esetleg:
fr.wikipedia.org/wiki/G%C3%A2teau
:-)

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2014.04.04. 20:30:59

Macaron a halál torkában és valamiféle kerek eclair?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.04.05. 08:38:58

@"saját levében": @fiam: Macaron bizony... A második a "Religieuse au Chocolat", azaz csokoládés képviselőfánk. Alakja apácára emlékeztetet, innen a "vallásos" elnevezés. A harmadik a vaníliakrémmel és/vagy tejszínhabbal töltött, égetett cukorba mártott fánkocskákból álló "Saint-Honoré" (a pékek és a cukrászok szentje) sütemény.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.04.05. 09:22:22

@"saját levében": Igen, eclair-féleség, krémmel töltik, külsejét karamellával vonják be, és azzal ragasztják össze, majd apró cukormáz bigyót illesztenek a tetejére.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2014.04.05. 09:30:34

Ez a macaron nagyon divatos manapság - de emlékszem, hogy gyerekkoromban nagymamám is gyakran sütött ilyet (vagy ehhez nagyon hasonlót), de ő "non plus ultra" névvel illette ezt a sütit. :-)

jézushka 2014.04.05. 09:35:53

A non plus ultra más mint a macaron. Ott az alap egy linzertészta, amit együtt kell sütni a habsipkával. Majd kettesével összeragasztani. Mivel macerás, így én csak karácsonyra sütöm, de akkor olyan 2-300darabot. :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.04.05. 10:12:35

@α Ursae Minoris: @jézushka: Igen, habár emlékezetemben a nonpluszultrát nem lehetett egyben bekapni a fulladás veszélye nélkül :-) Nálunk (réges-régen) Húsvétkor szokott az asztalra kerülni, a habcsókkal és a a beiglivel együtt.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.04.05. 10:55:10

Utánanéztem... A név állítólag a macarone, maccarone vagy talán maccherone névből származik amivel az olaszok a sült cukrozott tojáshabot illetik. Aminek a szalonképes formája habcsók néven ismeretes.

Érdekes, hogy Raymond Oliver 1975-ös kiadású Nagy francia szakácskönyvében egyik elnevezés sem szerepel a fentiek közül.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2014.04.05. 17:19:57

@Hobbiszakács: A "religieuse" szó jelent apácát is, nem csak "vallásost" - talán te is így értetted, csak gondoltam, pontosítok. :-)

@jézushka: Valóban, linzertészte volt az alap.
De az hittem, ez csak egy apró eltérés, mondhatni variáció egy témára, mert egyébként az eredmény elég hasonló, kinézetre is, ízre is...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.04.05. 19:14:20

@α Ursae Minoris: Köszi, így van. Amikor leírtam, belémsajgott, hogy illene utánanéznem, és ne a román szókincsemre hagyatkozzam (ami legtöbbször egyezik a franciával).

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.04.06. 15:23:13

@Hobbiszakács: A Wiki is ezt írja.
"Velence környékén kezdett kialakulni a 14–15. században. Neve az olasz maccarone vagy maccherone szóból ered; akkoriban ez a szó bármilyen apró, tojásfehérjéből és darált mandulából készülő édességet jelenthetett. Később Franciaországban vált ismertté, és mára az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék lett."
Itt meg pár változat fényképe:
fr.wikipedia.org/wiki/Macaron
en.wikipedia.org/wiki/Macaron
"The name is derived from the Italian word macarone, maccarone or maccherone, the Italian meringue."

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2014.04.08. 20:57:57

Mindenki úgy odavan ezért a macaronért, de mivel aranyárban mérik, szerintem még egy darabig nem tudom meg, milyen is az! ;)
Ha habcsók, azt mamám gyártott nagyon finomakat, de karácsonykor nem került most fel a fára egy szem sem a boltban vettből, mert elfogyott, mire oda ért volna, és nem én faltam fel mindet. :P