
Alexander Sjögren, a svéd Bocuse d’Or Europe versenyző, nekilát a kecsege filézésének.

Alexander edzője, Jonas Lundgren - aki 2008-ban Stavangerben Európa harmadik, a rákövetkező évben pedig, Lyonban világmásodik lett – kérésére nem fényképeztem a kész fogásokat. Beértem a kecsege filézésének a dokumentálásával.

A budapesti Bocuse d'Or verseny halfogásának a nyersanyaga, a kecsege ismeretlen a skandináv konyhában, de a Duna-Tisza mentén sem kerül mindennap asztalra. Általában egészben sütik meg. (Jobb helyeken kiszedik belőle a gerinchúrt is, ne kunkorodjon sütés közben.)

A csúcsgasztronómiában csak a halfilének van kulináris értéke, abból kell tekerve, formázva, megtöltve és megsütve, szemnek és ínynek tetsző remekművet produkálni.

A kilós kecsegéből két vékony, rózsaszín hússzelet maradt.

Alexander vigyázó szemet vet a rotyogó mártásra.


Utolsó kommentek