Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Mormogi Papa: A lábak állása valóban emlékeztet a foltos nyakorjánra :-) (Nyelvújítás kori ötlet a zsiráf magyar nevére :-P) Érdekes, hogy több nyelv is gázlómadárról nevezte el az emelő szerkezetet... nyilván ... (2020.06.02. 21:08) A zsiráf és a hattyú
  • Mormogi Papa: Úgy látom, még mindig nem megy a dupla Nelson :-P (2020.05.29. 16:50) Birkózó bocsok
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Magánszféra. (2020.05.27. 21:01) A mama kedvence
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: a többi (négy) bocs megállás nélkül bírkózik. A "dupla Nelsonon" kívül minden fogást kipróbálnak. Két óra tájban a mama morrant egyet, amire a a bocsok hanyatt homlok utána rohannak, ... (2020.05.27. 15:41) A mama kedvence
  • Mormogi Papa: Na és a többi? Ő a kivételezett ? (2020.05.27. 12:25) A mama kedvence
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Halszemmel? (2020.05.25. 23:04) Koronaidők a Skansenben
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Szemmel látható volt, hogy szemmel tartott engem. Nem nézte jó szemmel, hogy zavarom ebéd közben. :-) (2020.05.25. 18:31) Koronaidők a Skansenben
  • Hobbiszakács: @Benikuty: Helyigényes, és könnyen feledésbe merül. (2020.05.25. 11:51) Lazac zöldborsóval
  • Benikuty: @Hobbiszakács: Alaplevet általában 10 kg anyagból követek el, aztán kiporciózva megy a mélyhűtőbe. Persze helyigényes. A hallal kapcsolatban teljesen egyetértünk, harcsát kizárólag bundázva csinálok... (2020.05.25. 11:30) Lazac zöldborsóval
  • Mormogi Papa: Köszönöm, különösen a mókit (2020.05.25. 11:01) Koronaidők a Skansenben
  • Hobbiszakács: @Benikuty: Az sk. alaplével az a gond, hogy csak akkor nincs kéznél, amikor épp szükség van rá. Harcsa állaga a tőkehaléhoz hasonlít, azaz könnyen előfordul, hogy szétfő. A lazac egészben marad me... (2020.05.25. 09:37) Lazac zöldborsóval
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Méghozzá fagyos tavaszi! :-) Ne panaszkodjak, mert tegnap már 16 fok volt a tengerparton. (2020.05.25. 09:32) Lazac zöldborsóval
  • Benikuty: Ha az én alaplevem sk., a hal pedig szürkeharcsa, az gond? Esetleg a hal diópanírban, vajon sütve...Borsó sok petrezselyemmel közvetlen a kertből. Izgalmas, kösz! :) (2020.05.24. 20:54) Lazac zöldborsóval
  • Mormogi Papa: Szép ez a tavaszi tál (2020.05.24. 11:58) Lazac zöldborsóval
  • Mormogi Papa: Holnap hajnalban (ma 24:00-tól) kezdődik a nyitás nálunk. A "szépkorúaknak fenntartott vásárlási időszelet" még marad, meg a közlekedési eszközökön a maszkabál. Mi is hordjuk a zabostarisznyát :-P A... (2020.05.17. 14:51) A mielőbbi viszontlátásra Budapest!
  • Utolsó 20

Címkék

Stockholmi juhtúrós polenta

2017.12.19. 10:09 :: Hobbiszakács

sk2-dsc02809.jpg

Ránézésre túrós puliszka, pedig mégsem az.

A polenta már csak azért sem puliszka, mert a hozzávaló kukoricaőrlet/puliszkaliszt otto, azaz nyolc soros csőstruktúrájú, olasz kukorica fajtából készül, három „minőségben”: A "BRAMATA" durva, klasszikus-rusztikus kukoricaliszt, a "FIORETTO” szemcséi apróbbak. A belőle készült polenta krémes állagú. A harmadik, a "FUMETTO" a liszt finomságú őrlet.

sk2-dsc01854.jpg

Hozzávalók - a polentához

250 gramm „fioretto” minőségű kukoricaőrlet

1,250 liter víz

1 kiskanál só

Elkészítés:

A sós, langyos vízbe beleszórtam a "málélisztet". Habverővel keverve, mintha tejbegrízt főznék. Lassú tűzön felforraltam, és 30-40 percig főztem. Időnként megkavartam, hogy ne kapjon oda. Minél tovább főztem, annál selymesebb lett az állaga, és ahogy elkötelezett gurmék mondják, „előkerültek a rejtett lehetőségek”.

sk2-dsc01871-2.jpg

Bill Buford, a „Heat” szerzője, a New York-i Babboban kuktáskodott, és ott látta, hogy a polenta egy nagy lábosban főtt, és aki épp arra ment, az kavart egyet rajta.

Hozzávalók - a túrós polentához (négy személynek)

A kész polenta

100 -150 gramm ürömi füstölt szalonna

250 gramm csípős juhtúró, jelen esetben román "Brinza de burduf"

 sk2-dsc02785.jpg

Branza de burduf

A füstölt szalonnából apró csíkokat/kockákat vágtam, és lassú tűzön szalonnatepertőt/pörcöt készítettem.

A szalonnából kiolvadt zsír egy részével kizsírozott jénai edénybe polentát, túrót és szalonnatepertőt rétegeztem. Amíg a készlet tartott.

sk2-dsc02799.jpg

 180-200 C fokra előmelegített sütőbe raktam, és 40 percet sütöttem.

sk2-dsc02803.jpg

A folytatást az olvasó képzeletére bízom

2 komment

Címkék: Stockholmi túrós polenta

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr4013511157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2017.12.19. 11:24:45

Füstölt szalonna helyett próbáld ki guanciale-val ;)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.12.19. 14:55:48

@Benikuty: Guanciale beszerezve - legközelebb vele készítem! (A tippet - esetleg, talán :-)) - majd a kóstoló után köszönöm meg.)