Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Az újragondolt szauna

2018.01.29. 07:17 :: Hobbiszakács

Négyen voltunk a szaunában. Két vállas vikingivadék és Olof a felső padon, a legmelegebb helyen, én egy szinttel lejjebb ültem. Olof magas, szikár, szőke, őszbe forduló hajú, végtelenül korrekt, és ebből adódóan borzasztó félszeg ember. Nyugodtan mondhatnám, hogy tipikus svéd. De nem mondhatom tiszta lelkiismerettel, mert az újsvédekre való tekintettel ajánlatos mellőzni az ilyenfajta besorolást.

Közel harminc éve annak, hogy Olof megszólított az uszoda szaunájában, azt tudakolta, honnan jöttem. A válasszal elégedett lehetett, mert azóta jó ismerősként kezel.

sk-elet_a_szaunaban.jpg

Szaunamakett a Kukkolaforsen-i szaunamúzeumban

Csendben izzadtunk, a meztelen testekről csöpögő izzadságon és a forró kályha percenésein kívül más nem hallatszott. Nyolcvanöt fokon legjobb száraz levegőben szaunázni, vízgőzben kriminális lenne.

Nagyapám megmarkolta a fanyeles merítőkanalat, és magában mosolygott. A legények visszahőköltek, és felpúposították a hátukat, mintha verésre várnának. Az öreg lassan megmerítette a kanalat a hideg kútvízben, és elképesztő pontossággal, gyors egymásutánban kilenc kanálnyit öntött a kőtűzhelyre. Egyet a közepére, egyet-egyet a négy sarokba, s ugyanannyit a két-két rövid, illetve hosszú oldal közepére. Éktelen sistergés szállt felénk, ostorozó hőség követte.” (Michael Niemi - Népzene Vittulából)

A békés hangulatot ajtónyikorgás törte meg. Ahogy Olof a tipikus svéd, az ajtóban álló köpcös, vastag bajuszt viselő férfi úgy volt a megboldogult Szaddam Husszein megidézője. Olof előzékenyen helyet szorított maga mellett, de a világ minden kincséért sem érdeklődte volna  meg a jövevénytől, hogy honnan érkezett. A finn tomporánál sötétebb bőrűtől ezt megkérdezni durva sértés. Az öncenzúra nem elég, legjobb a hallgatás.

Szaddamnak valami nem stimmelt, mert előrehajolva méregette a vizes vedret. Fél perc múlva felpattant, felkapta az edényt, és visszaült a helyére.

sk-kalyha.jpg

Szauna Abiskoban

Olof a szeme sarkából figyelte Szaddamot, aki éppen merített a vízből. (A szemkontaktus tabuja eddig csak a nőkre és a gyerekekre volt érvényes, mostanra kitágult a spektrum.) A vikingeknek – nem volt szép tőlük - halaszthatatlan elintéznivalójuk támadt, mert egymás sarkára taposva sürgősen távoztak.

Nem kívántam nemzetközi konfliktusba kerülni, ezért – lesz, ami lesz – lehajtottam a fejem. Sistergésre vártam, helyette Szaddam felől vízcsobogás hangja hallatszott. A kőpadlón vízerecskék futkorásztak. Újabb lögybölés, és az erecskék összefolytak. A tócsa gyorsan terjedt, és elérte az ajtót. Éreztem, hogy a magam alá terített törülközőm csurom víz. Erre már felkaptam a fejem.

Olof tátott szájjal bámulta Szaddamot, aki csukott szemmel, átszellemült arckifejezéssel kanalazta magára az újabb adag vizet.

13 komment

Címkék: Szauna Kultúrkocc

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9913606973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2018.01.29. 10:03:57

Jó, jó....)
De ki az a Forsen, aki kukkol ? :-)

(Olvastam, halászfalu a sarkkör közelében)

Hm, történhetett volna rosszabb is, például... inkább nem példálózom.

De a "megboldogultra" (???) történő utalás nem minősíthető magában is...

inkább nemgondol nemír nemmond.

Attilajukkaja 2018.01.29. 17:36:04

"Szaddam" kicsit másként élvezte a szaunát. Még nem volt alkalma megtanulni a helyi szokásokat.
Megesik. :o)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2018.01.29. 23:32:53

Szép estét!

Itt a textiltelen szauna dívik. A gyerekek kisebbfajta sokkot kaptak ettől. Szerencsére azért, mint különlegességek, vannak textiles élvezeti helyek is, oda szoktak eljárni, ha fürdeni mennek. Sőt, kétszer már Neoex is részeltette magát ilyen örömökben.

A történet nagyon aranyos. Minden változik...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.01.30. 10:24:36

@Mormogi Papa: Gondolkoztam a "néhain" is, aztán a megboldogultnál ragadtam. :-)

@Attilajukkaja: Ég a szem, az ajak, hát nem logikus a fejet vízzel locsolni? Hogy ez - tudtommal - eddig senkinek sem jutott eszébe?

@fiam: Textil itt szóba sem jöhet, ki van írva a szauna ajtajára. Paradox módon, a teenager srácok egy ideje az alsógatyájukra húzott fürdőnadrágban úsznak. Bizony. Szerencsére egyre ritkábban látni belőlük.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2018.01.30. 12:00:21

@Attilajukkaja: @Hobbiszakács:

NEm vagyok a kérdés szagértője :-P viszont egyszer láttam valamelyik világutazó csatornán egy filmet az arrafelé dívó fürdőkultúráról. A "hamam" esetében a víz fejre öntése és így a test lemosása mindennapos gyakorlatnak számít. Persze a gőzben, mert ott az az alap. Nem tudom, a mi gőzfürdőinkben is divat-e, mert olyan helyen csak forgatni jártam, meg "motívumkeresésen". Vagyis elmentünk megnézni, tetszik-e a rendezőnek, mint forgatási helyszín. Ilyenkor eléggé kellemetlen volt (főként télen!) utcai ruhában bemenni a fullasztó meleg és nedves levegőbe, az "előkötényes" pasasok közé...
Egyszer a Rudas fürdőben úgy döntött az Igazgatóság (némi külső nyomás hatására), hogy az ottani gőzben kijelölnek a vegyes és férfinapok mellé egy női napot is, amikor a hölgyek zavartalanul gőzölhetik magukat textilmentesen.
Szerveztek is egy hatalmas megnyitó ünnepséget, volt vers, zene, mi szem-szájnak ingere.
Aztán egy idő múlva (fanfárok nélkül, mint a francia mondja) megszűnt ez a nap - "mivel senki se ment oda".
Ki érti ezt? :-)))
@fiam: Minket már nem is zavar, ha olyan helyen vagyunk - jellemzően osztrák és német nyugdíjas hölgyek - urak élvezik Ádám- illetve Évakosztümben a szaunát. Mi meg, ugye alkalmazkodunk. Jelezve, hogy nincsen takargatnivalónk :-P

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.01.30. 13:59:13

@Mormogi Papa: Így már érthető! Köszönöm a "kapcsolást!" Persze, hogy onnan jött az ötlete, amivel "kiakasztotta" a svédeket, akik persze meg sem mernek mukkanni, nehogy "csúnya jelzővel" illessék őket. Hogyan is vehetné szegény Szaddam észre magát!

Én bizony szólnék. Kár, hogy megfogadtam azt, hogy nem járok oda többet. :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2018.01.30. 16:08:04

@Hobbiszakács: @Attilajukkaja:

Ezt nevezhetjük a "kultúrák találkozásának" (esetleg ütközésének). Jellemző példája a privát szféra határainak eltérősége. Mikor az átlagos EU tagországban született férfi/nő úgy érzi, hogy a másik fél "belegyalogol az aurájába" s ezért hátrálni kezd, a másik - saját normái szerint a távolságot sokallva - közelebb láp hozzá, s mindez folytatódik, míg falba nem ütköznek...

S ha már az ex-diktátor említtetett, ez a film nem váltott ki botrányt:
www.imdb.com/title/tt1645170/?ref_=nm_flmg_act_10

míg ez most bizony igen: www.imdb.com/title/tt4686844/?ref_=nv_sr_1

Meg ez se: www.imdb.com/title/tt0103025/?ref_=nv_sr_1

Attilajukkaja 2018.01.30. 16:29:55

@Mormogi Papa:
"Jellemző példája a privát szféra határainak eltérősége."
Mennyire igaz. Miután sok-sok éves amerikai munkavállalásom után hazajöttem, nagyon zavart, hogy itthon a magyarok mindenhol elém állnak, ahol látnak 20 cm rést egy sorban vagy egy kirakat előtt. Az araboknál ez állítólag még szorosabb, de a kínaiakat senki nem überelheti. Ők azok, akik nem csak, hogy nem ismerik a privát szférát, hanem még le is nézik azt (saját tapasztalat). :o)
A kultúrák találkozása/ütközése egy valós probléma, ami egy nagyon is aktuális kérdés. És egyre inkább az lesz, mert a globalizáció - véleményem szerint - egy megállíthatatlan folyamat. Úgy gondolom, nem harcolni kellene ellene, hanem tanulni.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.01.30. 16:30:47

@Mormogi Papa: Kultúrkocc a szaunában - ez volt az eredeti cím, ami meg is maradt fent, http-címként.

Attilajukkaja 2018.01.30. 16:44:39

@Hobbiszakács:
"Kultúrkocc a szaunában"
Ez nagyon eredeti, nagyon jó!!! :o)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2018.02.02. 11:16:22

@Mormogi Papa: Ezt a gátat még nem bírtam levetkőzni :)
@Hobbiszakács, @Attilajukkaja: A kultúrkocc nekem is tetszik :D

SEGÍTSÉG!

Segítséget kérek szépen Tőletek:
tudtok-e arról, hogy van-e orvosi kamara Hollandiában?
Ezt találtam: Royal Dutch Medical Association, ami inkább szövetség, de lehet, hogy ez a mi értelmezésünkben vett kamara. Ha így van, akkor legyetek szívesek segíteni a lefordításában! :)
Az én fordításom: Holland Királyi Orvosi Szövetség.
De könnyen előfordulhat, hogy ez nem jó.

Előre is köszönöm szíves segítségeteket!

Attilajukkaja 2018.02.02. 11:23:43

@fiam:
Bocsi, de ezt egy orvostól kellene megkérdezned. Én nem tudom.
süti beállítások módosítása