Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Hobbiszakács: @littke: Ma még tabu a béke, de egyszer ennek a háborúnak is vége lesz, és kezdődhet az óbégatás: "Miért hagytuk, hogy így legyen", és a "Soha többé háborút"... (2024.11.21. 07:33) Mi a teendő, ha nyakunkon a háború?
  • littke: Szóval a fehérbe öltözés nem kamu, Hirosímában akin sötét ing volt súlyos égési sebeket szenvedett. Nos nekem úgy tűnik hogy az Ukrajnai dologban russian roulett megy, nem tartom bölcsnek a nyugat ... (2024.11.20. 15:27) Mi a teendő, ha nyakunkon a háború?
  • Mormogi Papa: Gondolom, jót röhögnek a hazai "Kurultaj" fesztiválon ;-p (2024.11.20. 14:11) Mi a teendő, ha nyakunkon a háború?
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: A Figaro is felfigyelt rá: www.lefigaro.fr/international/kit-de-survie-abri-anti-aerien-stock-de-vivres-ce-que-contiennent-les-brochures-preparant-les-pays-nordiques-a-une-guerre-av... (2024.11.20. 14:10) Mi a teendő, ha nyakunkon a háború?
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: A parancs eredetiben "Aviatie inamica", azaz "ellenséges légierő". A román szomszéd "sóhaja" pedig "Jaj a mi seggünknek"-et jelent. (2024.11.20. 09:47) Mi a teendő, ha nyakunkon a háború?
  • Mormogi Papa: Nálunk a lepedővel hasravágódva kúszás javasoltatott ugyanarra. A Honvédségnél "alacsonyan szálló repülőgép" volt a beporzódásra és/vagy besározódásra kötelező parancs. (2024.11.20. 09:19) Mi a teendő, ha nyakunkon a háború?
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: - Mért ülsz? - Sakkoztunk. - ? - Ütöttem a parasztot Jóska meg vitte a lovát. (2024.11.18. 12:49) A hetedik pecsét - Sakkparti a Halállal
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Ami pedig a pöcsétet illeti, romlatlan ífjú koromban ez a vicc járta: "Hogy hívják azt a pöcsétet, amelyet a fogdában nyomnak az iratokra? Fogda pöcsét." Arra is emlékszem, amit a b... (2024.11.18. 09:52) A hetedik pecsét - Sakkparti a Halállal
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Őszintén bevallom: nem láttam a filmet, csak a közelben levő középkori templom falfestményét. Ami pedig a sakkot illeti, egy másik (szó)vic: "Add fel magad a Sakkszövetségnél:Halálra ... (2024.11.18. 09:44) A hetedik pecsét - Sakkparti a Halállal
  • Mormogi Papa: Talán éppen egy huszár (lovag) elől menekítve. (2024.11.18. 08:22) A hetedik pecsét - Sakkparti a Halállal
  • Mormogi Papa: Erős, vidszatérő jelenetsor, mint a mutatók nélküli órák az Erdei áfonya (A nap vége) című filmjében. Mintha olvastam volna, hogy a végső állás egy feladvány? A festményen tábla szokatlan (5x7) mére... (2024.11.18. 08:19) A hetedik pecsét - Sakkparti a Halállal
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: ... reggemet. :-p (2024.11.16. 17:23) Szigorúan lábtávolságra egymástól
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Kaputokban reggbe súgtak engemet/ Ezt az érzést elmondani nem lehet./Már én többet kaputokba nem megyek/ ne rugdossa senki az én... (2024.11.16. 06:53) Szigorúan lábtávolságra egymástól
  • Mormogi Papa: "Ne fesd az ördögöt a falra, mert kijön a házmester és jól reggbesúg!" Nekem ez ugrott be. (2024.11.15. 00:19) Szigorúan lábtávolságra egymástól
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Először idén láttam sírokon emlékeket az elhúnyt szokásaira utaló "emléktárgyakat". Jövőre viszek csokit a nemrég elhúnyt barátom sírjára: Már alig ismert meg, de az ajándékba vitt c... (2024.11.09. 10:26) Világítás Stockholmban
  • Utolsó 20

Címkék

Töltött pirostojás

2018.03.29. 07:41 :: Hobbiszakács

 sk2-dsc04706.jpg

Hozzávalók:

6 keménytojás

1 üveg ecetes cékla leve

75 gramm reszelt feta sajt

1 dl crème fraîche (vagy tejföl)

só, fekete bors, kakukkfű

1 kötés hónapos retek

Elkészítés:

sk-dsc04665.jpg

A megpucolt tojásokat az ecetes cékla levébe süllyesztettem, és a hűtőszekrénybe raktam 


sk-dsc04669.jpg

Négy óra múlva megelégeltem a várást. Kiszedtem a tojásokat a pácléből, és a fölös céklalevet háztartási papírral felitattam.

sk-dsc04671.jpg

 A tojássárgát óvatosan kitúrtam a helyéről és...

sk-dsc04696.jpg

...simára kevertem (meg)reszelt feta sajttal és crème fraîche-el. Sóval, borssal igazítottam az ízén.

sk-dsc04700.jpg

Ezután következett a pepecs munka: visszatuszkolni a keveréket a tojássárga helyére.

sk2-dsc04710.jpg

Kakukkfűvel és karikára vágott retkekkel díszítettem. (A retek akkor igazán roppanós, ha előzőleg jeges vízben áztatják.)

sk2-dsc04719.jpg

Az első falat a szemé.

 Forrás: A svéd Hemköp élelmiszerbolt Húsvéti receptfüzete.

26 komment

Címkék: Recept Húsvét Töltött pirostojás

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr413787394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.03.29. 08:07:59

Akár kitalálós poszt is lehetne: Egy szám, ami nem stimmel :-)

Attilajukkaja 2018.03.29. 11:17:16

Minden szám stimmel, csak egy fél tojást bekaptál tesztelésre. Vagyis az első fél tojás nem a szemnek jutott. :o)
Amúgy éppen tegnap sütöttem alufóliában céklát a balzsamecetes sült zöldségekhez Húsvétra, de nem is gondoltam arra, hogy felfogjam a levét egy ilyen firnyákos tojáshoz. Na majd jövőre!
Az eredmény nagyon mutatós lett! A tojások sárgája irigylésre méltóan közép kemény lett. Gratulálok hozzá!

Attilajukkaja 2018.03.29. 11:20:52

@Hobbiszakács:
Na jó. Nem is 6 tojást főztél meg, hanem legalább hetet. :o)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.03.29. 11:25:00

@Attilajukkaja: "egy fél tojást bekaptál tesztelésre. Vagyis az első fél tojás nem a szemnek jutott."

:-))

Talál, süllyed!

Attilajukkaja 2018.03.29. 16:51:20

@Hobbiszakács:
Na jó! Ez igazán könnyű volt. :o)

Én tormás-túrókrémes "tulipánokat" készítek előételnek, új- és medvehagymás levelekkel. Ez is nagyon mutatós ám!
Alapötlet:
www.nosalty.hu/recept/eheto-tulipancsokor

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.03.30. 09:27:32

@Attilajukkaja: A tulipáncsokor tényleg nagyon jól néz ki!

Attilajukkaja 2018.03.30. 14:31:03

@Hobbiszakács:
Ugye?
A medvehagyma ráadásul pont úgy néz ki, mint a tulipán levele. :o) Magyarországon most van a szezonja. Nálatok is van ilyen?
... És nem is nehéz elkészíteni ezeket a "virágokat".

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2018.03.31. 21:11:45

Szép estét!

Nagyon szép húsvétot kívánok Nektek!

A tojásokat számolgattam, s én azt néztem, hogy eggyel több apostol figyel rám a tányérról... :)

Remélem, odahaza és az északibb vidékeken napsugaras hétvégétek van. Itt csak délutánra mutatta meg magát a nap és mi a napnak.

Elkészültem a tizenkét novellával, vagyis a novellafüzér kötetemmel. Már csak kiadóra vagy tehetős támogató(k)ra van szükségem :)
Elnézést, hogy nem jelentkeztem eddig, de minden időmet a történetek megírása és kézirattá simogatása vette el.
Hálásan köszönöm Attilajukkaja és Mormogi Papa segítségét. Utóbbi felettébb nagy hasznomra volt :)
Most már regényt írok...
Ha közületek valaki járatos a XVIII-XIX. századi angol és holland történelemben annak nagyon örülnék, pláne, ha fordulhatnék néhány kérdéssel hozzá :D

További szép estét kívánok!

U.i.: Töltött tojás nálunk is van. És a hagyományos pogácsát is megsütöttem :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.04.01. 07:35:41

@fiam: Jó reggelt és Húsvétot! Sok sikert - és nagy gratula - az novelláskötethez! A svéd történelemhez hozzá tudok szólni, a többiből sajnos nem készültem. :-(

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2018.04.01. 09:33:00

@fiam: Gratulálok és szurkolok - valamint
Kellemes Húsvétolást minden kedves blogfélnek :-)

Ma ráadásul április elseje vagyon, ami eléggé ritkán esik egybe Húsvét vasárnapjával :-P

(Lehet valami baj a tudatalattimmal, mert "Húsvét" helyett hősvét sikeredett első leütésre :-)))

Remélem, kizárólag a regény témája miatt érdekelt a holland orvosi társaság :-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2018.04.01. 23:01:21

@Hobbiszakács: Köszönöm szépen! :)
Mindjárt megragadom az alkalmat és megkérdezem, hogy a XVIII. és a XIX. században mentek-e betelepülők Svédországból Dél-Afrikába, pontosabban a fokföldi holland majd angol gyarmatra?
Előre is köszönöm a választ!

@Mormogi Papa: Köszönöm szépen!
Igen, szerencsére csak az egyik novella trémája miatt volt szükségem a kért és általad megkapott információkra :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.04.02. 08:55:31

@fiam: Az első skandinávok – az 1600-as években az egész Baltikum svéd fennhatóság alatt állt – a Jóreménység fokot megkerülő, Kelet-indiai Társaság hajóival érkeztek és telepedtek le Dél-Afrikában. Linne tanítványai is jártak ott az 1700-as években, de a legnépesebb ki-bevándorló csoport, egy negyven főre rúgó svéd föld- és kézműves csapat 1863-ban indult Kalmarból az Octavia hajóval, azzal a céllal, hogy földműveléssel foglalkozzon a Vaal folyó völgyében, Potchefstroom mellett. (A mai Johannesburgtól 150 kilométerre nyugatra.)
A kivándorlók névlistája:
www.afrikafararna.nu/personer/
A kezdeményező a svéd Oscar Aalirk Forssman, a Búr Köztársaság frissen kinevezett portugál konzulja, aki húsz évet élt a fővárosban, Potchefstroomban – Johannesburg akkor még nem létezett – ahol üzlete, és földje volt. (A Forssman család kíséretében levő két fekete nő, Dina Maria és az állapotos Sara nem csekély feltűnést keltett Kalmarban.)
A földet Skandináviának nevezte, oda tervezett egy nagy farmot, tehát kellett a svéd munkaerő. A svédek 1864 elején érkeztek a Vaal völgyébe, és nekiálltak a földtúrásnak. Valószínű, hogy a szárazság volt az oka, hogy a terv dugába dőlt.
www.afrikafararna.nu/den-forssmanska-kolonialexpeditionen/
www.afrikafararna.nu/
www.afrikafararna.nu/om-nordisk-utvandring-till-sodra-afrika/

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.04.02. 11:09:05

@Hobbiszakács: Pontosítás: Potchefstroom 1858-tól 1860-ig volt a fővárosa a Zuid Afrikaanse Republiek-nek (ZAR).

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.04.03. 07:21:48

@Attilajukkaja: "A medvehagyma .... Nálatok is van ilyen?" Igen, Ramslök a neve, a levele a gyöngyvirágéhoz hasonlít. Nálunk - kemény mínusz fokok képében - most éppen a globális felmelegedés dúl, még a népszerű csalán sem bújt elő.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2018.04.03. 12:51:27

@Hobbiszakács: Nagyon köszönöm :)
Nem gondoltam volna, hogy svédek is élénken érdeklődtek Fokföld, illetve Dél-Afrika iránt.
Ami még nagyon izgat, hogy az 1806-os, második angol inváziónál vajon harcoltak-e svéd telepesek, illetve zsoldosok. Azt tudjuk, hogy a hollandok oldalán nagyjából négyszáz osztrák és magyar zsoldos küzdött a blaauwbergi csatában és szégyenszemre pont ők voltak az elsők, akik megfutamodtak, ezzel összeroppantva Janssens kormányzó szépen felállított arcvonalát. Nem is tudtak magukhoz térni a hollandok, ami aztán a kapitulációjukhoz vezetett.

Szépen süt a nap ma felettünk.
Az ablakon kinézve pont nyolc repülőgép húzza a csíkot az égbolton. A baj az, hogy egyiken sem vagyunk rajta... :)

Derűs napot kívánok Nektek! :9

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.04.03. 14:56:36

@fiam:

Ott van neked a szerzői szabadság! Találj ki egy surströmming konzervekkel felfegyverzett "Svensson légiót" - itt ez olyan név mint a Kovács vagy a Nagy.

Csata előtt jól kell lakni, hiszen ki tudja, mit hoz a sors? Per Svenson előveszi a ki-behorpadt madárlátta konzervet, mély lélegzetet vesz, és beledőfi a szuronyát. A többi ma már történelem. A keselyük egyenként pottyannak le a majomkenyérfáról, az ellenség sem bírja sokáig. A katonák öklendezve ugrálnak ki a lövészárokból, meg sem állnak Namíbiáig. Janssens kormányzó hiába próbálja visszacsábítani őket egy tepsi "Janssons frestelse"-vel. (A "Jansson csábítása" hagyományos karácsonyi étel Svenssonéknál.)

Van annyi valóságalapja, mint a kis nemzetek történelmi ténnyé emelt legendáinak.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2018.04.03. 18:47:40

@Hobbiszakács: :D
Persze, tök jó, hogy legendát gyárthatunk :)
Mindenesetre azért próbálok hiteles lenni, már ami a történelmi tényeket illeti és ami tudható arról a korról, a csata előtti és utáni életről és magáról a csatáról, mely a napóleoni háborúk sorában igazán lényegtelennek mondható, mégis megváltoztatta szinte az egész világtörténelmet :)

Rengeteg mindennek olvastam utána és fokvárosi ismerőseimet is mozgósítottam pl. a korabeli szőlőtermesztéssel és borkészítéssel kapcsolatban (mi a Tokai nevű negyedben laktunk...).
Hadihajókról (az elsüllyedt Bato feltárásánál is ott voltunk, innen jött a regény alapötlete), muskétákról stb. is egész szép anyagom van már. Nem is tudom, miért, de a vitorlásokat imádom.
Szóval elég jó kis meló, de élvezem minden percét.
És, ahogy Te is szoktad, én is szabadjára engedem a fantáziámat :D
Még azt is tudom, hogy az angolok a modernnek számító muskétájukat Barna Böskének becézték :)
És végre annak is utána kellett járnom, hogy kik is a hottentották :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.04.03. 20:59:57

@fiam: Hűha, szóval Te a helyszínen szerezted be az információt/inspirációt! Akkor jó mélyen benne vagy a témában. Már csak egy szerelmes párt kell kitalálnod - lehetőleg egy búr és egy angol - egy szimpatikus rabszolgát a' la Jim (Tom Sawyer), egy gyémántbánya tulajdonost, na meg egy falánk struccot - olvastad Vernének a Dél csillagát? -, és nekiállhatsz az írásnak. Első vagy harmadik személyben írod?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2018.04.04. 11:34:46

@Hobbiszakács: Hűha, egyre kattan az agyunk :)

A főhősnő Maartje Bosshof, aki az öccsével egy szőlőbirtokot örökölt a szüleitől. Sajnos Martijn odaveszik a felgyújtott Batón.
A férfifőhős William Butler angol hadnagy, aki a második angol invázióval érkezik Fokföldre a Diadém nevű zászlóshajón. A csatában kitünteti magát, ezért a holland birtokok elrekvirálásakor pont Maartje ültetvényét és kúriáját kapja meg...
Ez a váz.
A többi fűszer :)
Gyémántbánya nem lesz, mert a szerelmes kalandregény a partokhoz közel játszódik, 1805. évben és utána néhánnyal. Gyémántbányát meg az 1870-es években tártak fel először, azt is az ország közepében.
Egyébként a Cape Colony nem is volt Dél-Afrika része akkoriban, csak 1910-ben csatlakozott.
Így hát "nekünk" szőlőültetvényünk és boraink vannak :)
Méghozzá nagyon híresek, ahogy az a valóságban is volt :) És ahogy manapság is van.

Amikor kint jártunk Fokvárosban, találkoztunk László Gyula bácsival, egy erdélyi magyarral és a feleségével. Gyula bácsit és a családját a Dél-afrikai állam dollárért vette meg a román államtól még a hetvenes években, ugyanis Gyula bácsi igen nagy szaktekintély volt boros körökben.
Fokvárosban és vidékén neki köszönhető, hogy újratelepítették a szőlészeteket és új, friss borokat hoztak létre. A pincéjében kóstolhattunk is nagyon finomakat. A legdrágább bora, melyet kereskedelmi forgalomba hoztak, az háromezer dollárba került. Sajnos, arról lecsúsztunk, mert egy héttel előbb fogyott el a készlete, mielőtt meglátogattuk (a 70. születésnapjára bontotta fel a palackokat). Így beértük néhány tizenöt éves nedűvel... :)
Lehet, hogy ismeritek a Pongrácz-féle pezsgőt, melyet lehet kapni, még neten is. No, ezt is Gyula bácsi kreálta a nagy hírű kollégája emlékére. Pongrácz Dezső szintén forradalmasította a fokföldi borkészítést; egy balesetben halt meg fiatalon, alig negyven éves korában.
Gyula bácsiéknál ettünk először kagylót. Nekem nagyon ízlett :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.04.04. 15:31:52

Nagyon jó a váz!

Ami a hajótűz áldozatait illeti, néhány fehércápa is besegíthet. Az biztos volt már 1805-ben :-))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2018.04.04. 16:11:19

@Hobbiszakács: Köszönöm :)
Igen, voltak ott cápák, de Martijn az egyetlen áldozat, mert a Bato felgyújtása elhatározott volt, vagyis, amikor megérkezett a parancs, mindenkit evakuáltak, csak ő nem tudott a tervről (róla meg a többiek nem tudtak, mivel engedély nélkül szökött fel a hajóra), az ötemeletes óriás fenekéről és már nem tudott kimenekülni.

Amikor ott voltunk, rengeteg tárgyat néztünk meg a Maritime Múzeumban (mely előtt a világ egyetlen, egyszemélyes, sárga tengeralattjárója díszelgett), és a búvárok is rengeteg mindent hoztak a felszínre, többek között egy rumos hordó viszonylag épen maradt darabjait :)
Neoex is lemerült. Azt mondta, csuda világ van odalent. Ami nem is jelent olyan mélyet: öt métert csupán.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.04.04. 17:45:11

@fiam: Ez elhihető, mert ha elgondolja az ember, akkor látja/hallja maga előtt John Silvert, amint bekiáltja a hajó belsejébe, hogy "van még itt valaki?" mielőtt kisántikálna a partra. Martijn erre ha lehet még nagyobb csendben lapult a hajófenéken sorakozó homok/földzsákok mögött. "Biztos így akarnak előcsalni."

hobbiszakacs.blog.hu/2016/11/23/kitalalos_poszt_mi_lathato_a_fenykepen

A Bato nem sokban különbözhetett az Åland partjainál vesztelgő múzeumvitorlástól, a Pommerntől, amely többször megkerülte a Jóreménység fokot Ausztráliába menet. Régen hetekig-hónapokig tartott az áru kirakodásával párhuzamos ballaszt berakodás - azért, hogy a terhétől megszabadult hajó fel ne boruljon. Több száz kosár homokról/földről beszélünk.

Ugyancsak Åland partjainál került elő egy 170 éves hajóroncs raktárából több mint száz üveg Veuve Clicquot (Sárga Özvegy) pezsgő, a legfinomabb fajtából. Újratöltés után az egyik üveget 30 000 Euróért adták el.

A balti tenger fenekén pihenő hajóroncsok aránylag épen megmaradnak, mivel itt nincs hajóféreg, amely megenné a fát.

www.pnas.org/content/112/19/5893.full

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2018.04.04. 20:01:09

@Hobbiszakács:
Hű, de izgalmas!
Nagyon-nagyon szeretem a vitorláshajókat. Nem tudom, miért vonzanak, de vonzanak :)
A hajóféregről eddig nem olvastam, de most megnéztem a neten :)
Viszont azt tudom, hogy dr. Morgós András, a Nemzeti Múzeum akkori főrestaurátora kidolgozott egy módszert, mellyel meg lehetett menteni a felszínre hozott farészeket a széteséstől (cukrot injektált a fába). Morgós-módszernek hívják az eljárást (nem teszem fel kérdésnek, hogy vajon kiről kapta a nevét :D ).

A Sárga Özvegy megérte a pénzét :D

Martijn tizenhat éves volt és hős akart lenni...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2018.04.04. 20:03:46

Elfelejtettem írni, hogy Morgós András szintén az Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesület tagja volt és részt vett a Bato feltárásában.
Az ő meghívásukra mentem Fokvárosba :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2018.04.05. 10:48:07

Bocsánat a beleszólásért:-P a "Veuve Clicquot" névnek nincsen köze a sárga szóhoz (jaune), bár a fényképen valóban sárga a címkéje.
1805 október 23-án az akkor 27 évesen megözvegyült Barbe Nicole Clicquot (született Ponsardin) megörökli a férje által 33 évvel korábban alapított pezsgőgyárat, ami ekkor évente 100.000 butéliával állít elő a nedűből. Ő az első asszony, aki egy pezsgőgyártó céget vezet - egyben a modern kor egyik első üzletasszonya. Halálakor, 1866-ban a cég 750.000 üveggel hoz forgalomba az italból, és több országba szállít belőle.
A hölgyet « la grande dame de la Champagne » - "A pezsgő nagyasszonya" néven is emlegetik.
Halála után 120 évvel (1986-ban) a céget egy másik híres cég, a Louis Vuitton kebelezi be.
(Utóbbi régen elsősorban luxus hajó-böröndjeiről volt nevezetes - nem véletlenül: rendkívül okosan tervezett praktikus darabok voltak.)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.04.05. 20:05:22

@Mormogi Papa: Nekem úgy rémlett, hogy Sárga Özvegynek nevezték. Utánanéztem, és megnyugodtam. Skandináviában ezen a néven (is) ismerik :-)

In Denmark, Finland, Sweden and Norway it was nicknamed the “Yellow Widow”.

www.thebetterdrink.com/PastIssues/Spring_05/Feature/index.htm

"In Sweden, no Champagne is as well known as the “Gula Änkan,” the Yellow Widow."

thechampagnesommelier.lyx.se/tag/1985-veuve-clicquot-la-grande-dame/

A fun fact: Veuve Clicquot is frequently refered to as “Yellow widow”, as the winemaker was a widow and used yellow labels on her bottles of champagne. At the time, yellow was the most expensive colour to print, so the label indicated a product of luxury and class. She was a true marketing wizard!

www.tallgirlsfashion.no/2014/09/how-champagne-and-sparkling-wine-is-made.html

The Yellow Widow – Veuve Clic- quot is probably the most famous widow.

www.finewine.nu/res/PDF2017/FW4-17ENG.pdf
süti beállítások módosítása