Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Kitalálós poszt - Ki kicsoda?

2019.01.28. 09:34 :: Hobbiszakács

Tovább válogatok a Härkeberga templom mennyezetén szereplő alakok és a hozzájuk fűzött történetek közül.

ph-bild_043.jpg

Kik szerepelnek az alábbi képek központi "rekeszeiben" :

 

A. (Ki kicsoda?)

ph-bild_001.jpg

 "Míg Ádám szántott, Éva font."

Adalék Mormogi Papától: 

John Ball vándorprédikátort „rendszerkritikus” beszédei miatt többször bebörtönözték. 1381 júniusában is éppen a canterburyi érsek vendégszeretetét élvezte a kenti Maidstone börtönében, amikor kitört a parasztfelkelés. A krónikás, Thomas Walsingham szerint az őt kiszabadító lázadók táborában mondta el Ball azt a tüzes beszédét, amelybe beleszőtte a később szállóigévé lett verssort:Volt-e úr, amikor Ádám ásott és Éva font? ” - Szellemes magyar fordításban: “Míg Éva szőtt és Ádám kévét hordott, ki látott akkor lovagot és lordot?

B. (Mi történik a jobboldali "rekeszben"?)

ph-bild_020.jpg

 A béna és a vak

 

C. (Mi a baloldali rekeszben fejszét szorongató gyilkos bizarr büntetése.?)

ph-bild_022.jpg

Lalli, Szent Henrik gyilkosa 

Henrik püspök, alias Szent Henrik - Finnnország védőszentje - a XII. században élt. A legenda szerint egyik útja alkalmával Lalli házában szállt meg, és - Lalli felesége szerint-  fizetés nélkül távozott. Lalli a püspök után eredt, fejszéjével agyonütötte, és a püspöksüveget a fejére csapta. Hazaérve levette, és még ő csodálkozott, hogy a skalpja követte a fejfedőt.

Mormogi Papa kommentje:

Szent Henrik azért kereste fel Lallit, mert az már korábban is gyilkolt. Egyházi büntetést szabott volna ki rá - ez érthetőbbé teszi, hogy gyilkosa miért csúfolta ki miután legyőzte. A Lalli-ról szóló angol Wikpédia szócikkben említik, hogy lefejezte Szent Henriket; mi több, a gyűrűjét (a felszentelt püspökök egyik hivatali jelvényét) is magához vette. Mikor aztán később le akarta venni a gyűrűt, leszakadt az ujja is. A gyilkos végül belefulladt a Köyliönjärvi tóba, aminek jegén a püspököt meggyilkolta.

1 komment

Címkék: Biblia Kitalálós poszt Kitalálós kérdések Lalli és Szent Henrik Ezópusz fabula A béna és a vak

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr914592816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2019.01.30. 07:25:10

@Mormogi Papa:Köszönöm az érdekes kiegészítést, amelynek egyes részeit "befűztem" a posztba.
süti beállítások módosítása