Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Gesztenyés poszt

2019.10.25. 07:11 :: Hobbiszakács

sk2-osz-dsc06943.jpg

Azt csiripelik a madarak, hogy ”örökre eltűnhet a vadgesztenye.” 

Az egész évben szemetelő „bokrétafa” a házmesterek és az autótulajdonosok esküdt ellensége. Nem tudni, hogy kit akarnak ijesztgetni azzal, hogy ”a közönséges vadgesztenye is felkerült a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listájára, amin már több mint 400 olyan Európában őshonos fafaj szerepel, amiket a kihalás fenyeget.”

sk2-dsc06710.jpg

Érthető lenne az óbégatás, ha az évezredek óta nagyra becsült termésű, szelíd gesztenyefa sorsa forogna kockán. Egyes források szerint „a római légionáriusok olyannyira fontosnak találták a gesztenyét, hogy még az Alpokon keresztül is magukkal vitték.”

sk2-110-istanbul.jpg

A gesztenye fontos kelléke volt 1501 októberében az Apostoli Palotában megrendezett spontán mulatságnak, a  hírhedt-híres gesztenyebankettnek is, amellyel VI. Sándor pápa a család hírnevét erősítette. A Borgiáktól megszokott orgián - állítólag - meztelen táncosnők csippentették fel a padlóra szórt gesztenyéket. Arról nem szól a fáma, hogy a gesztenyék nyersek vagy sültek voltak, csak arról, hogy melyik testrészükkel.

sk2-osz-dsc06923.jpg

 

5 komment

Címkék: Gesztenye Vadgesztenyefa gesztenyebankett VI Sándor

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr5615260652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2019.10.25. 07:25:02

A fényképeket három nagyvárosban készítettem. Kettőt könnyen ki lehet találni, de vajon melyik a harmadik?

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2019.10.26. 06:34:48

@Hobbiszakács: Nekem már a második kitalálása is gondot jelent, nemhogy a harmadik...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2019.10.26. 09:53:46

@α Ursae Minoris: @Benikuty: Az első (és az utolsó) kép a Margitszigeten (Szent Margit sírja) készült. A második Stockholmban, a harmadik - a sült gesztenyés - pedig Isztambulban, az Istiklal sétálóutcán.
süti beállítások módosítása