A mai napra való tekintettel egy tíz évvel ezelőtti posztomról porolom le a port.
Aki az ötven perces tojást és az oeuf cocotte-t egyszer megkóstolta, az joggal eltöprenghet azon, hogy vajon miért nem szerepelnek étlapunkon gyakrabban? Több okból: elkészítésük nem éppen a legegyszerűbb, és friss tojásra van szükség, lehetőleg a szabadban kapirgáló tyúktól. Halovány sárgájú tojáshoz nincs nagy gusztusa az embernek.
Ez utóbbin aránylag könnyen lehet segíteni. Nem tudósok, hanem norvég fiatalok jöttek rá a megoldásra. Tudvalevő, hogy a tojás nem olyan törékeny, mint amilyennek látszik. Népszerű parti-trükk fogadást kötni arra, hogy akármilyen erős vagy, egy kézzel még egy nyers tojást sem tudsz eltörni. Ki lehet próbálni - biztonság kedvéért a kagyló fölött, vagy kint a kertben csináljuk! Száz kilós, csupaizom barátunknak még a szemüvege is bepárásodott az erőlködéstől. Végül eltörte, de csak úgy, hogy a tenyerében szorongatott tojásba nyomta a hüvelykujját. Csalás!!

A norvég srácok a tojás-trükköt két tenyerük közé szorítva, összekulcsolt ujjakkal végezték, így a tenyérben tartott tojásra két oldalról gyakoroltak szorítást/nyomást. Az eredmény ugyanaz volt. Hacsak a tojás nincs megrepedve - állítólag - nem történik semmi különös. Hanem, amikor a kísérlet végén feltörték a tojásokat, meglepve tapasztalták, hogy a két kézzel szorított, közönséges bolti tojások sápadt sárgája gyönyörű narancssárga lett. Minél hosszabb időt - másodpercekről van szó - és minél erősebben szorították, annál mélyebb lett a színe. Facebook oldalukon éppen arról folyik a vita, hogy vajon a nyomás vagy pedig a tenyér melege a kiváltó ok.
Tegnap vásároltam a legnagyobb méretű, fehér héjú, "gépi" tojásokból egy tucatot. Hazaérve biztos ami biztos alapon beöltöztem, és nekifogtam a kísérletnek.
Hadd beszéljenek helyettem a képek:




Összehasonlítás végett álljon a három tojás sárgája egymás mellett. Így jobban látható a színbeli különbség.
Utolsó kommentek