Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Quirkológia, avagy hogyan vegyük rá a vendéget nagyobb borravaló fizetésére?*

2022.03.07. 06:27 :: Hobbiszakács

Ha a fizetés pillanata előtt elsütünk egy ártatlan viccet, akkor nagyobb borravalót kapunk. Ugyanazt érjük el, ha a fizetési szándék előtt másfél másodperccel a vendéghez érünk.

klub-1.jpg

Ezekre a pincérek számára hasznos észrevételekre Dr. Richard Wiseman, az exbűvész pszichológiaprofesszor kutatásai vezettek, aki kísérleteinek eredményeit a „Quirkológia, azaz a mindennapi élet érdekes tudománya” című könyvében foglalta össze.

Wiseman könyve szórakoztató olvasmány, az élet váratlan kérdéseire adott, olykor anekdotaszámba menő válaszok gyűjteménye. Wiseman kísérletei azt bizonyítják, hogy apró eszközökkel, behatásokkal meg lehet változtatni az emberek viselkedését. Az angliai Hertfordshire egyetemén vezetett egyik kísérlete során szavakat kellett helyes sorrendbe állítani. A tesztszemélyeket két csoportra osztották, az egyik csoportnak öregedéssel kapcsolatos szavakból - mint például ráncos, roggyant, görnyedt, nehézkes - álló mondatokat osztottak ki, míg a másik csoport semleges mondatokat kapott. A kísérlet után felkérték őket, hogy fáradjanak át a másik szobába. Azok, akiknek az öregedéssel kapcsolatos mondatok jutottak, lényegesen lassabban tették meg az utat. Mintha megvénültek volna! Néhány szó megfertőzte őket.

Egy borszaküzletben háromszor olyan drága bort vásároltak, amikor Mozart szólt a hangszórókból, mint amikor popzenét játszottak. Ez összhangban van a korábban említett, zenei aláfestéssel kapcsolatos vendéglátó praktikákkal. A bárokban az emelt hangerő és a gyors tempó a pohár gyakori emelgetését segíti elő. A klasszikus zene luxusérzetet kelt, hatására a vendég hajlandó drágább ételt rendelni, azaz többet fizetni az élményért.

 * Részlet a tíz évvel ezelőtt megjelent Hobbiszakácskönyvből.

Szólj hozzá!

Címkék: Quirkológia

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9216818326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása