Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Főzzünk meztelenül!*

2022.03.18. 11:06 :: Hobbiszakács

A „Főzzünk meztelenül!” című szakácskönyv-sorozatot Debbie Cornwell és Stephen Cornwell újdonsült házasoknak írta. Murgatroyd Ebenezer és Herb Roth humoros de „mérges” szakácskönyve, a „Főzz, hogy ölj!” gyilkos hajlamú háziasszonyoknak, boszorkányoknak, kísérteteknek és kannibáloknak szól.

fozzunk_meztelenul_1.jpg

Mindkét szakácskönyv előkelő helyen szerepel a furcsa szakácskönyvek népszerűségi listáján. Az igazi bestseller mégis a közúti forgalom négylábú áldozataiból készíthető fogások gyűjteményes receptkönyve, a „Roadkill Cookbook”. Csupán Amerikában évente közel egymillió állat pusztul el az országutakon. Megtörténik, hogy az elgázolt őzet, nyulat vagy sünit a hatóságok orra elől viszi el egy éppen arra hajtó alkalmi szakács. Ilyenkor mi sem jön jobban, mint Buck Peterson remekműve.

Bill Scheller és Chris Maynard motorházon főzött ételekről szóló receptes könyve („Manifold destiny”) minden valószínűség szerint az egyedüli szakácskönyv, melyben az elkészítés időtartamát nem percekben, órákban, hanem kilométerekben adják meg.

Az első hallásra bizarr témájú szakácskönyv akár a „Főzzünk az autósztrádán!” címet is viselhetné. Az útszéli gyorséttermek elszaporodása előtt az éhes - és főleg - találékony vezetők a forró motorháztetőn készítették el az ebédet, amit aztán valamelyik útszéli parkolóban bekaptak.

Nem is gondolná az ember, hogy hányféle ételt lehet főzni a gázpedál nyomása közben: Buick csirkeszárny (200-300 km), Hyundai lepényhal édesköménnyel (80-120 km), Pontiacon főtt hal (60 km) és - vegetáriánusok számára - Porsche krumpli (80 km). A szerzők a receptek mellett gyakorlati tanácsokkal is szolgálnak: miként csomagoljuk fóliába, és hova helyezzük a megfőznivalót. Attól, hogy az ételnek benzinszaga lesz, nem kell tartani. Hamarabb lesz a motornak fokhagyma szaga!

David George Gordon „Együnk bogarat!” című szakácskönyvének épp, hogy nincsenek - ízelt - lábai. A könyvből kiderül, hogy sáskából, hangyából, pókból, százlábúból, és a lerobbant bérházakban korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló csótányból 33 féle módon készíthetünk ételt. A Három méh saláta nemcsak vitamindús, hanem a proteintartalma is magas. A Termeszpörköltöt ajánlatos „dolgozókból” készíteni, mert az ízük lényegesen jobb a „katonákénál”.

* Részlet a tíz évvel ezelőtt megjelent Hobbiszakácskönyvből.

7 komment

Címkék: Főzzünk meztelenül!

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr716818332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.03.19. 01:56:57

Talált állatot vagy pl. agancsot elvinni tilos, a helyi vadásgzársaságot károsítod meg, komoly büntetésre számíthatsz. Az is lehet: beteg jószág volt. Legalább itthon ez a helyzet. Ha te ütötted el, még rosszabb.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.03.19. 07:24:58

"vadásgzársaságot" helyett vadásztársaságot kell olvasni :-)

Sajnos a mobilom megérett a cserére...

Egyik filmünkben szükség volt egy nagyon eszement ember kitömött állatokból készített szobraira. Hihetetlenül bizarr tárgyakat csinált hozzá valaki, akinek volt kézügyessége (és gyomra)hozzá. Akkoriban ismerkedtem meg (anyaggyűjtés során) a "Road kill" fogalommal. Nem tetszett, pedig megesik a legjobb szándék mellett is.

Ha valaki elüt egy állatot olyan helyen, ahol a vonatkozó "egyéb veszély" táblát kitették, akkor mindig a vezető a hibás. A kocsiban esett kárt tudtommal ilyen esetben meg sem téríti a biztosító.
Ellenben a pórul járt állat is lehet veszélyes; és a sofőrnél a legritkább esetben akad (Magyarországon) olyan önvédelmi eszköz, amivel megvédhetné saját magát, és esetleg véget vethetne a szerencsétlen állat szenvedéseinek...
Az USA egyes államaiban persze más a helyzet - benyúl a kesztyűtartóba...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.03.19. 08:52:41

Mintha lenne mostanság az egyik TV csatornán egy főzőműsor "A meztelen szakács" címmel. Eddig még nem láttam.
Ellenben a mangákban gyakran szerepel a "naked apron" kifejezés - főként "Newlywed" házaspároknál; illetve az ilyen "feeling" miatt. Ez némiképpen praktikusabb, hiszen még felöltözve sem kellemes, ha az olaj ráspriccel a kezedre. Most képzeld, mi lenne, ha a hasadra... permeteződne :-(

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2022.03.20. 10:25:09

@Mormogi Papa: A TV csatornák ma már a meztelen párválasztásnál tartanak:
www.channel4.com/programmes/naked-attraction
www.imdb.com/title/tt5969074/

Exhibicionistákkal, akik nem férnek a .. ruhájukba.

Nem is olyan régen még a zsákbamacska volt a módi. :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2022.03.20. 10:27:03

@Mormogi Papa: "Ami az agancsokat illeti:" - és ha a fején találja az ember? Ja, azt a papucs alá szokták seperni.
:-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2022.03.22. 08:02:25

Azért macerás lehet minden fogás kedvéért új gépkocsira "átnyergelni" :-)))
süti beállítások módosítása