A „Főzzünk meztelenül!” című szakácskönyv-sorozatot Debbie Cornwell és Stephen Cornwell újdonsült házasoknak írta. Murgatroyd Ebenezer és Herb Roth humoros de „mérges” szakácskönyve, a „Főzz, hogy ölj!” gyilkos hajlamú háziasszonyoknak, boszorkányoknak, kísérteteknek és kannibáloknak szól.
Mindkét szakácskönyv előkelő helyen szerepel a furcsa szakácskönyvek népszerűségi listáján. Az igazi bestseller mégis a közúti forgalom négylábú áldozataiból készíthető fogások gyűjteményes receptkönyve, a „Roadkill Cookbook”. Csupán Amerikában évente közel egymillió állat pusztul el az országutakon. Megtörténik, hogy az elgázolt őzet, nyulat vagy sünit a hatóságok orra elől viszi el egy éppen arra hajtó alkalmi szakács. Ilyenkor mi sem jön jobban, mint Buck Peterson remekműve.
Bill Scheller és Chris Maynard motorházon főzött ételekről szóló receptes könyve („Manifold destiny”) minden valószínűség szerint az egyedüli szakácskönyv, melyben az elkészítés időtartamát nem percekben, órákban, hanem kilométerekben adják meg.
Az első hallásra bizarr témájú szakácskönyv akár a „Főzzünk az autósztrádán!” címet is viselhetné. Az útszéli gyorséttermek elszaporodása előtt az éhes - és főleg - találékony vezetők a forró motorháztetőn készítették el az ebédet, amit aztán valamelyik útszéli parkolóban bekaptak.
Nem is gondolná az ember, hogy hányféle ételt lehet főzni a gázpedál nyomása közben: Buick csirkeszárny (200-300 km), Hyundai lepényhal édesköménnyel (80-120 km), Pontiacon főtt hal (60 km) és - vegetáriánusok számára - Porsche krumpli (80 km). A szerzők a receptek mellett gyakorlati tanácsokkal is szolgálnak: miként csomagoljuk fóliába, és hova helyezzük a megfőznivalót. Attól, hogy az ételnek benzinszaga lesz, nem kell tartani. Hamarabb lesz a motornak fokhagyma szaga!
David George Gordon „Együnk bogarat!” című szakácskönyvének épp, hogy nincsenek - ízelt - lábai. A könyvből kiderül, hogy sáskából, hangyából, pókból, százlábúból, és a lerobbant bérházakban korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló csótányból 33 féle módon készíthetünk ételt. A Három méh saláta nemcsak vitamindús, hanem a proteintartalma is magas. A Termeszpörköltöt ajánlatos „dolgozókból” készíteni, mert az ízük lényegesen jobb a „katonákénál”.
* Részlet a tíz évvel ezelőtt megjelent Hobbiszakácskönyvből.
Utolsó kommentek