Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Vasaloppet - "Vasa futása"

2023.03.05. 08:59 :: Hobbiszakács

vasaloppet_2.jpg

Ma - március első vasárnapján - reggel 8-kor indították útnak a sorrendben 99-ik Vasaloppet.

vasaloppet_4.jpg

Az államalapító Gustav Vasa (1496-1560) svéd király nevével fémjelzett sífutó versenyt 1922-től rendezik a közép-svédországi Dalarna tartománybeli Sälen és Mora helységek között kijelölt 90 kilométeres távon. 

A svéd történelem kiemelkedő alakja Krisztán dán király csapatai elől menekülve érkezett Dalarna fővárosába, Morába, hogy ékes szóval számoljon be a stockholmi vérfürdő borzalmairól. A dalarnai férfiak meghallgatták, meghümmögték, de aznap este nem voltak hajlandók egyébre. Az elkeseredett Vasa felcsatolta a síléceit, és a sötétség leple alatt tovább menekült.

Egy heti töprengés után a dalarnaiak arra az elhatározásra jutottak, hogy mégsem lehet eltűrni szó nélkül a dánok kegyetlenkedéseit. Larsra és Engelbrektre hárult az a megtisztelő feladat, hogy a bujdosó Gustaf Eriksson-Vasa után eredjenek, és még a norvég határ előtt utolérjék.

Vasának úgy látszik mégsem volt sietős dolga - a környéken azóta is gyakori az Eriksson név - Morától kilencven kilométerre, Sälenben találtak rá. Visszafelé gyorsabban haladtak. Az addigra fellelkesült dalarnai férfiak díszes fogadtatásban részesítették. Felesküdtek Vasának, és ezzel megkezdődött a dánok elleni felkelés.

 

5 komment

Címkék: Gustav Vasa Vasalopp - "Vasa futása" Sälen-Mora

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr818064166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2023.03.05. 14:51:27

Ja erről hallottam. Itt Kanadában, Ottawában lakom, itt is van si marathon és én ezekben sokszor részt vettem. Most már, közelítem a 80 évet nem megyek.
skimarathon.ca/
gatineauloppet.com/?lang=en

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2023.03.05. 15:05:05

Jó, jó... De ha Vasa (a híres hajó névadója) Gustav, akkor ki volt az a bizonyos "jól ellátott" Erik ?
;-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2023.03.05. 15:10:58

A link végén olvasom:
"A célban a győztest Mora legszebb hajadonja fogadja, koszorúval."

Puszi? :-P

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2023.03.06. 10:59:51

@Mormogi Papa: Idén puszi is volt. Tíz év óta először nyert svéd versenyző. Már csak azért is kijárt neki.
:-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2023.03.06. 11:08:36

@littke: A 2600 nem semmi, de nálunk 15800 sízőre maximálták a résztvevők számát. Egyfajta happening, amiről aztán van mit beszélni. Egyik síző például hátrafelé tette meg a távot. Két aktivista a cél előtt a hóhoz akarta ragasztani magát. Nem volt okos ötlet hagyománytisztelőkkel packázni.
süti beállítások módosítása