Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Az év svéd szakácsa (2007)

2008.01.07. 19:37 :: Hobbiszakács

Három hét múlva, pontosabban január 30-án rendezik meg huszonötödik alkalommal a svéd profi ételkészítők hivatalos bajnokságát. A verseny színhelye a stockholmi Városházának a Nobel-bankettről híres “Kék Terme”.  Én is jubilálok: ez lesz az ötödik alkalom, hogy résztveszek és dokumentálom a versenyt.

 

 
A selejtezőkre 110-en küldtek be pályamunkát, közülük került ki az a hat döntős, aki három, egymástól független zsűri előtt kell bizonyítékot tegyen arról, hogy uralja az ételfőzés művészetét. A módszer zsűri a munkastílust és a higiéniát, a másik két zsűri pedig a két “versenyfogást” pontozza a szín, az illat, az íz, a fűszerezés, az állag valamint az esztétikai megjelenésből kialakuló összbenyomás alapján.
 
Az első feladat egy modern éttermi fogás elkészítése lesz egy olyan nyersanyagkosárból, melynek tartalmát a verseny előtt 45 perccel hozzák nyilvánosságra. A második versenyág keretén belül természetes körülmények között nevelt marha húsából kell luxusvacsorát rittyenteni.
 
 
 
Tavaly a kiváló minőségű svéd süldőhús volt a téma. Tommy Myllymäki, a 2007-es év szakácsa a  sertéscombból son­kát, a sült oldalasból kolbászt, a főtt csü­lökből pedig petrezselymes meleg kocsonyát készített. A sonkát mustá­ros ezüsthagyma-mázzal vonta be. A köret savanyított májusi vajrépából - egy már-már feledésbe merült skan­dináv répaspecialitás - citromos zöld­ségekből, és a burgonyához hasonlí­tó, ropogós csicsókából állott.
 
 
„Makacs, szívós, modern tech­nikával dolgozó, ügyes kezű szakács, akinek az örömöt, harmóniát és sze­retet sugárzó fogásai kulináris ma­gasságokba emelik a tenger gyümöl­cseit és a svéd sertéshúst. Mesteri és eredeti!” - szólt a zsűri „ítélete”.
 
 
Tommy Myllymäki

Szólj hozzá!

Címkék: 2007 svéd szakácsa

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr97288604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása