Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: A második kép a Botanikus kertben készült. A toronyról a közeli Brunnsviken öböl jegén rendezett ló- és autóversenyeket nézték a kivälasztottak. (Utolsó alkalommal 1991-ben.). travm... (2025.11.30. 08:40) Őszi fények Stockholmban
  • Mormogi Papa: Ellentétek fényben, színben. Nagyszerű. (2025.11.29. 09:37) Őszi fények Stockholmban
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Amit lehet, azt "megKERülünk" :-) (2025.11.18. 11:19) Stockholm i mitt hjärta*
  • Mormogi Papa: Gratula. Take care. (2025.11.18. 07:31) Stockholm i mitt hjärta*
  • Hobbiszakács: Köszi szépen az érdeklődést. A háttérsztory két éve esett meg velem. Minden jel arra mutat, hogy túléltem :-) (2025.11.17. 15:52) Stockholm i mitt hjärta*
  • Mormogi Papa: Remélem, jól vagy. (2025.11.17. 10:26) Stockholm i mitt hjärta*
  • Mormogi Papa: Hja, falevélből itt is több van a Keletinél ;-) (2025.11.03. 16:13) Beszökött az ősz Stockholmba
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Lóról hallottam, de útról... Copilot készségesen válaszolt, és most már azt is tudom, hogy miért "züm, züm" :-) (2025.11.03. 15:36) Beszökött az ősz Stockholmba
  • Mormogi Papa: Szent Mihály útja helyett melyik remegett bele? (2025.11.03. 11:30) Beszökött az ősz Stockholmba
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Nekem tetszik zongorázni?... :-)) (2025.10.27. 15:54) Egyszintes ház lifttel
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Csak a fát kell, a derék magától is hasogat. (2025.10.26. 10:06) Egyszintes ház lifttel
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: "Erdő mellett sem jó lakni" :-) (2025.10.25. 15:11) Egyszintes ház lifttel
  • Mormogi Papa: Ollós emelő. Tengerparton öltözőnek elég, de lakni? (2025.10.25. 10:49) Egyszintes ház lifttel
  • Hobbiszakács: Ilyenkor, ősz táján, csak nyomni kell a gombot. Nem tart sokáig, reggelente 0 fokra ébredünk, lassan-lassan fogy a fény. (2025.10.18. 09:45) Beszökött az ősz...
  • Mormogi Papa: Szép képek. (2025.10.17. 09:02) Beszökött az ősz...
  • Utolsó 20

Címkék

A lazac (4)

2008.03.19. 18:07 :: Hobbiszakács

A füstölés kellemes illatot és gyönyörű megjelenést kölcsönöz a lazacnak. Segít konzerválni, és lelassítja a baktériumok növekedését a felületén. A füstölést speciális füstölőkamrában végzik, melyben a füstöt különféle illatú fák nedves forgácsa adja.

 


 

A meleg füstölésnél az optimális hőmérséklet 80 °C és 100 °C között van. (A lazac lényegében megsül.) A nedvdús és réteges textúrájú lazacot legjobb azonnal a füstölés után fogyasztani. A képen látható füstölt lazacot almafa forgácson füstölték, a mártásként szolgáló majonézbe körtekockákat kevertek, és tormaszeletekkel díszített salátakeverékkel tálalták.

 
 

A  hideg - 30°C alatti - füstölésnél a megtisztított lazacot előbb sóval bedörzsölik, vagy sós lében áztatják, majd boróka, almafa vagy tölgyfa fűrészporán füstölik. Amikor kész van, bekenik olajjal, hogy tovább maradjon friss, és ne száradjon ki. A lazachús megtartja az eredeti állagát, ezért vékony szeletekre lehet vágni. A túróból és rákokból készült, tormával ízesített, körözöttszerű krémmel töltött füstölt lazac-rolád népszerű kanapé, az apróra vágott füstölt lazac a Skandináviában népszerű szendvicstorták tölteléke, crème fraîchebe keverve pedig kitűnő pasztaszósz. A hidegen füstölt lazacot főételként főtt burgonyával és habos tejszínes tormakrémmel vagy Remoulade-mártással szokták tálalni.

(Foto: Alexander Hegedűs)

2 komment

Címkék: hidegen füstölt lazac melegen füstölt lazac

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr95383226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az Öreg 2008.03.20. 01:20:14

Tisztelt Hobbiszakács,
Kolleganőm készített egy lazacos szendvicskrémet. Füstölt lazacot, tehéntúróval, tejszínnel, és morzsolt kaporral, sóval keverte össze. Szerinte ez egy ismert stockholmi recept. Fellelhető ennek az eredeti receptje, valamelyik szakácskönyvben?

Hobbiszakács 2008.03.20. 11:00:35

Kedves Öreg, a kolléganője jól emlékszik. Az Ön által leírt keveréknek számtalan variációja van, melyeket héjában sült krumpli mellé - a belé vájt üregben szervírozva - szokták enni. A tejszín valószínű, hogy a "creme fraiche" (tejszín és tejföl keverék), a tehéntúró pedig az itt "keso" néven forgalmazott, nedves közegben csúszkáló, majdhogynem rágásellenállást tanusító :-) , pasztillákba zsugorodott tehéntúró.
süti beállítások módosítása