Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

A lazac (4)

2008.03.19. 18:07 :: Hobbiszakács

A füstölés kellemes illatot és gyönyörű megjelenést kölcsönöz a lazacnak. Segít konzerválni, és lelassítja a baktériumok növekedését a felületén. A füstölést speciális füstölőkamrában végzik, melyben a füstöt különféle illatú fák nedves forgácsa adja.

 


 

A meleg füstölésnél az optimális hőmérséklet 80 °C és 100 °C között van. (A lazac lényegében megsül.) A nedvdús és réteges textúrájú lazacot legjobb azonnal a füstölés után fogyasztani. A képen látható füstölt lazacot almafa forgácson füstölték, a mártásként szolgáló majonézbe körtekockákat kevertek, és tormaszeletekkel díszített salátakeverékkel tálalták.

 
 

A  hideg - 30°C alatti - füstölésnél a megtisztított lazacot előbb sóval bedörzsölik, vagy sós lében áztatják, majd boróka, almafa vagy tölgyfa fűrészporán füstölik. Amikor kész van, bekenik olajjal, hogy tovább maradjon friss, és ne száradjon ki. A lazachús megtartja az eredeti állagát, ezért vékony szeletekre lehet vágni. A túróból és rákokból készült, tormával ízesített, körözöttszerű krémmel töltött füstölt lazac-rolád népszerű kanapé, az apróra vágott füstölt lazac a Skandináviában népszerű szendvicstorták tölteléke, crème fraîchebe keverve pedig kitűnő pasztaszósz. A hidegen füstölt lazacot főételként főtt burgonyával és habos tejszínes tormakrémmel vagy Remoulade-mártással szokták tálalni.

(Foto: Alexander Hegedűs)

2 komment

Címkék: hidegen füstölt lazac melegen füstölt lazac

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr93383226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az Öreg 2008.03.20. 01:20:14

Tisztelt Hobbiszakács,
Kolleganőm készített egy lazacos szendvicskrémet. Füstölt lazacot, tehéntúróval, tejszínnel, és morzsolt kaporral, sóval keverte össze. Szerinte ez egy ismert stockholmi recept. Fellelhető ennek az eredeti receptje, valamelyik szakácskönyvben?

Hobbiszakács 2008.03.20. 11:00:35

Kedves Öreg, a kolléganője jól emlékszik. Az Ön által leírt keveréknek számtalan variációja van, melyeket héjában sült krumpli mellé - a belé vájt üregben szervírozva - szokták enni. A tejszín valószínű, hogy a "creme fraiche" (tejszín és tejföl keverék), a tehéntúró pedig az itt "keso" néven forgalmazott, nedves közegben csúszkáló, majdhogynem rágásellenállást tanusító :-) , pasztillákba zsugorodott tehéntúró.
süti beállítások módosítása