Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

  • nagypapi: Gyönyörű...imádnám a tányéromon (2020.08.08. 13:15) Frissen fogott sügér zöldség körettel
  • Mormogi Papa: No, ez bizonyosan nem az én kedvenc receptem :-p (2020.07.31. 17:38) Frissen fogott sügér zöldség körettel
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Ízvilága meg sem közelítheti a "víg özvegy" főztjét. :-) (2020.07.25. 17:29) Észak Gibraltárja - Åland (1)
  • Hobbiszakács: @Hobbiszakács: Ezt kirakatban kell őrizni, nem pedig meginni :-) Jól mutat például egy Michelin csillagra aspiráló étteremben. Akvárium helyett... (2020.07.25. 10:59) Észak Gibraltárja - Åland (1)
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Az. Méghozzá a javából :-) (2020.07.25. 10:56) Észak Gibraltárja - Åland (1)
  • Mormogi Papa: Ez is egy paradicsom? Mármint adóból befolyólag... (2020.07.24. 18:52) Észak Gibraltárja - Åland (1)
  • Mormogi Papa: Egyszer kapott a stúdió egy, azaz 1 üveg Mumm pezsgőt. Abból mindenki egy aprócska kupicával. Erősen élesztőíze volt - nekem se jött be. (2020.07.24. 18:49) Észak Gibraltárja - Åland (1)
  • Vidor Komor: Jó kis csónakázás lehetett... Ilyen szép időben pedig igazi vakáció. Szerencsére nem túl drága az út. Az özvegy pezsgője egy kicsit sokba kerül, de akinek van pénze, annak nem. Nekem ingyen sem kell... (2020.07.23. 22:26) Észak Gibraltárja - Åland (1)
  • Vidor Komor: Hm. Két éve milyen cudar hideg volt a tengeren, most úgy látom, h szélcsend volt és a népek napoztak is. Én lassan arról is lemondok. De aki teheti... csak rajta! (2020.07.20. 22:33) Stockholm - Mariehamn oda-vissza
  • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: Szegény, alig tud kimozdulni otthonról. Csak orvoshoz, kísérettel. Idén - érthetően - még a rendes rehab pihenője is elmaradt (2020.07.18. 12:19) Pepszi és a körte
  • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Kívánós a szomszéd? Azon a hárman kívül... :-)) (2020.07.18. 07:59) Pepszi és a körte
  • Mormogi Papa: Most kedves szomszédunk vigyáz az - aranyhalra (2020.07.17. 20:46) Pepszi és a körte
  • Hobbiszakács: @Enchantée: Rendkívül fontos, pláne ezekben a vírusos időkben. :-) (2020.07.16. 09:48) Pepszi és a körte
  • Enchantée: @Hobbiszakács: A fantázia fontos és hasznos dolog! :) Kár, hogy nem valós a történet, simán "megvehető". ;) Milyen más háziállatra vigyáztál még, és azokat milyen trükkre tanítottad meg 1 hét alatt... (2020.07.16. 06:17) Pepszi és a körte
  • Hobbiszakács: @Enchantée: Hogy a kérdésre válaszoljak: macskára már vigyáztam. Egy hét után visszahozta az eldobott botot. :-) (2020.07.15. 19:35) Pepszi és a körte
  • Utolsó 20

Címkék

A lazac (4)

2008.03.19. 18:07 :: Hobbiszakács

A füstölés kellemes illatot és gyönyörű megjelenést kölcsönöz a lazacnak. Segít konzerválni, és lelassítja a baktériumok növekedését a felületén. A füstölést speciális füstölőkamrában végzik, melyben a füstöt különféle illatú fák nedves forgácsa adja.

 


 

A meleg füstölésnél az optimális hőmérséklet 80 °C és 100 °C között van. (A lazac lényegében megsül.) A nedvdús és réteges textúrájú lazacot legjobb azonnal a füstölés után fogyasztani. A képen látható füstölt lazacot almafa forgácson füstölték, a mártásként szolgáló majonézbe körtekockákat kevertek, és tormaszeletekkel díszített salátakeverékkel tálalták.

 
 

A  hideg - 30°C alatti - füstölésnél a megtisztított lazacot előbb sóval bedörzsölik, vagy sós lében áztatják, majd boróka, almafa vagy tölgyfa fűrészporán füstölik. Amikor kész van, bekenik olajjal, hogy tovább maradjon friss, és ne száradjon ki. A lazachús megtartja az eredeti állagát, ezért vékony szeletekre lehet vágni. A túróból és rákokból készült, tormával ízesített, körözöttszerű krémmel töltött füstölt lazac-rolád népszerű kanapé, az apróra vágott füstölt lazac a Skandináviában népszerű szendvicstorták tölteléke, crème fraîchebe keverve pedig kitűnő pasztaszósz. A hidegen füstölt lazacot főételként főtt burgonyával és habos tejszínes tormakrémmel vagy Remoulade-mártással szokták tálalni.

(Foto: Alexander Hegedűs)

2 komment

Címkék: hidegen füstölt lazac melegen füstölt lazac

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr69383226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az Öreg 2008.03.20. 01:20:14

Tisztelt Hobbiszakács,
Kolleganőm készített egy lazacos szendvicskrémet. Füstölt lazacot, tehéntúróval, tejszínnel, és morzsolt kaporral, sóval keverte össze. Szerinte ez egy ismert stockholmi recept. Fellelhető ennek az eredeti receptje, valamelyik szakácskönyvben?

Hobbiszakács 2008.03.20. 11:00:35

Kedves Öreg, a kolléganője jól emlékszik. Az Ön által leírt keveréknek számtalan variációja van, melyeket héjában sült krumpli mellé - a belé vájt üregben szervírozva - szokták enni. A tejszín valószínű, hogy a "creme fraiche" (tejszín és tejföl keverék), a tehéntúró pedig az itt "keso" néven forgalmazott, nedves közegben csúszkáló, majdhogynem rágásellenállást tanusító :-) , pasztillákba zsugorodott tehéntúró.