
Megkívántam az ikrasalátát. Arra emlékeztem, hogy pontyikrából készült, amit olajjal kevertek el. Talán citrom is volt benne. Az Interneten talált, többnyire román nyelvű leírások konyhai középarányosából a következő recept alakult ki:
Hozzávalók:
3.5 dl víz
100 g gríz
150g ikra (a dobozon azt írta, hogy kaviár)
3-4 dl olíva olaj
egy fej hagyma
egy citrom leve (kb. 0.5 dl)
só, feketebors, kakukkfű.

A grízt vízben megfőztem – nem sokáig, csupán néhány percig hagytam kavarás közben rotyogni - és félretettem kihűlni. Amikor kihűlt összevagdaltam, és egy másfél literes, majonéz készítésére alkalmas műanyag edénybe raktam. Hozzáadtam a piros színű ikrát, villával összenyomkodtam, és elektromos habverővel jól összekevertem. A „habverés” közben olíva olajt csepegtettem-csurgattam a keverékre. Amikor az állaga majonézre emlékeztetett, akkor keverés közben hozzáadtam a megreszelt hagymát és a citromlevet, megsóztam – óvatosan, mert az ikra eleve sós – borsoztam, és szárított bazsalikom-kakukkfű keverékkel ízesítettem. Végül kb. 80-100 ml víz hozzáadása közben habosabbra, könnyebbre (ke)vertem.

Friss kenyérre kentem, és kakukkfűvel spékelt brie sajtszelettel tálaltam. Olajbogyóval, kaporlevéllel és citromszelettel díszíthettem volna, de egyik sem volt otthon.
Utolsó kommentek