Alta az Északi-sarkkörtől északra fekvő Finnmark norvég tartomány legnagyobb városa. Őskori sziklarajzairól és az Alta folyóban élő királylazacról világhíres.

A 6200-2500 éves sziklarajzokra 1972 őszén bukkantak. Azóta több mint 5000 rajzot dokumentáltak. A város szélén fekvő, 1991-ben megnyílt ”Új Alta Múzeum” szabadtéri részén közel háromezer sziklarajzot lehet megtekinteni.

Az impozáns sziklarajzgyűjtemény ma UNESCO Világörökség.

A rajzokon gyakoriak a vadász- és halászjelenetek.

A rénszarvasokat, jávorszarvasokat, medvéket, kutyákat, nyulakat, lazacot és bálnát ábrázoló rajzokból a kőkorszaki vadászok szokásaira és a megélhetésüket biztosító környezetre lehet következtetni.

Az első lazacunk még várat magára. A barátaink által készített felejthetetlen finnbiff azonban kárpótolt a lazachorgászat terén vallott kudarcért.

A finnbiff hozzávalói (4 személyre):1/2 kg „rénszarvashús-forgács” (renskav), 3 ek. vaj, 1 hagyma, 3 dl tejszín, 4-5 szem szárított boróka, vörösáfonya és só.
A gyaluforgácshoz hasonlító rénszarvashúst, a renskav-ot a lapp asszonyok a hagyomány szerint fagyott húsból faricskálták. Házigazdánk a tűz fölé akasztott bográcsba vajat tett, és 2-3 adagban megsütötte benne a vékony szeletkékre vágott rénszarvashúst. Az itt-ott még rózsaszínű, máshol pedig vörösbarnára pörkölődött "rénhús-forgácsot" átkaparta egy lábosba. Az üst falára ragadt húsmaradékot kis vízzel kiforralta, és azt is a lábosba öntötte.

Ezután vajat tett az üstbe, és megdinsztelte benne az apróra vágott hagymát. Amikor ezzel elkészült, akkor a lábos tartalmát az üstbe öntötte. Ezután került sor a tejszínre, a szétmorzsolt borókára és a sóra.

Amikor a bogrács tartalma felfőtt, akkor kevés vörösáfonyát rakott bele, és hagyta néhány percig rotyogni. Nem szabad többet főzni, mert a rén húsa könnyen megkeményedik, és csak huzamosabb főzés után puhul meg újra.

A hűvös nyári éjszakában gőzölgő pörköltöt hajában főtt krumplival, főtt sárgarépával valamint frissen szedett vörösáfonyával ettük.

A sarkvidéki kertből szedett jéghideg eper kíváló desszertnek bizonyult.

Utolsó kommentek