Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Az év étterme

2008.11.17. 08:29 :: Hobbiszakács

 

A 2008-as Év Svéd Éttermének megtisztelő címét a Växjö városbeli PM étterem érdemelte ki. Szerintem megérdemelten.
Växjöben (ejtsd: Veksz-ső) szeptemberben jártam. Växjö a dél-svéd Småland tájegység központja, apró házakkal, és fegyelmezett lakossággal. Ez utóbbinak tudható be az a tény, hogy a városka elnyerte ”Európa legkörnyezetbarátabb városa” címet.
A PM a város központjában, a sétautca sarkán áll. Az étterem nevét a tulajdonosok keresztnevéből (Per és Monica) alkották.
A modern berendezés, a luxusteríték, a csillogó evőeszközök "csúcsgasztro" helyet sejttettek. Ahol az étkezés célja az élmény, a happening nem pedig a degeszre etetés. Társadalmi tevékenység, mint a színház, az opera vagy a hangverseny.
Jól tippeltem, mert a modern vendéglátás legújabb trendjének megfelelő tematikus étkezésben volt részünk, melyben az étellel a hely földrajzi-történelmi sajátosságait tükrözték. Az "appetízert" maga a séf, Per Bengtsson szolgálta fel.
Az első fogás mellé, mely a „Hódolat a környék lassan érő paradicsomának” nevet viselte, német rizlinget szolgáltak fel.
 
Aki bor helyett hűsítőt kért, annak a közelben levő királyi gyümölcsösből szüretelt almából készült, jégbehűtött almamustot hoztak.
A második fogás roston frissen szedett rókagombával „körített” süllő volt. A borra nem emlékszem, mert a csodálatosra sikerült süllő „ellopta a show-t”.
 A harmadik fogás a Smålandi kőhalom nevet viselte.
A desszert alapja az ősrégi, hagyományos savanyított tej, a filbunke volt, melyet vörös erdei bogyókkal kombináltak, és terjedelmes  habbal borítottak be.
Tudom, hogy nem mindenki osztja a véleményem, de szerintem a habnak csupán dekoratív szerepe van. Érdekes színfolt, merész forma, szokatlan textúra egy máskülönben unalmas tányéron.
De azt soha nem találtam volna ki, hogy a hab céklából és nem málnából van.

10 komment

Címkék: pm az év étterme svédországban

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1772818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.11.17. 18:37:15

I wuz here…

Olvastam, költőtárs, olvastam… merthogy a csúcsgasztronómia nyilván kellő pénztárcatárogatással párosult. Vagy folyószámlakárosult :-)

Egy időben buzgón olvasgattam egy másik gasztrolapot, ahol éttermek mennek a mennybe - vagy a szennybe.
Nos ott megértettem: az én tettem jó esetben is csak a szőlő.
A savanya. Hja, ez a magam baja…
Nem marad utána
csak a makáma.

Az,Öreg 2008.11.17. 23:06:07

Ha a csúcsgasztronómiának tálalási stílusát a különböző színes (ízes) vonalak és pontok jellemzik, akkor valamilyen szereptévesztés van. Vagy csak valaki elkezdte, és a többiek, abban a hiszemben, hogy ez a menő, követik?
Ha meg akarja valaki kóstolni ezeket, mivel evőeszközzel igen nehézkes, kénytelen az úját használni, vagy kenyérrel kimártani. Igaz a középkorban ez volt a szokás. (Lehet, hogy étkezéskor csak engem bosszant?) Consuetudinis magna vis est. (A megszokásnak nagy a hatalma).

Zuzuka 2008.11.18. 13:59:20

étvágygerjesztőek valóban, szívesen megkóstolnám bármelyiket! értem én, hogy a látvány és az ízharmónia, de tudod milyen a magyar gyomor - szeret jóllakni!:)
a kőhalom magával ragadott, miből készült?
jöhet a süllő és a séf, ma S betűs napom van:)))

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2008.11.18. 16:37:13

a színek nagyon jók,a látvány is csodálatos; bár a "kőhalom" kicsit bizarrnak tűnik, azt hiszem én maradok inkább a kevésbé szofisztikáltabb ételeknél...

Zuzuka 2008.11.18. 17:06:22

szia Írországi!
kőkemény kőgyűjtő révén érdekel a dolog, ugyanis ehető követ még nem találtam eddig:)
és ha tehetem, elkészitem.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.11.18. 18:02:45

Sorban válaszolok :-)

Nem szabad akaratból ültem be, hanem betereltek. (A lábamat éppen nem vetettem neki a küszöbnek....) Kell a PR, szeretnék EU-szerte terjeszteni a városka hírnevét, melyet híres üveg- és bútorgyárai miatt rengeteg kereskedő és turista látogat. Máskülönben sem szokás a luxusételért fizetni :-)

Úgy van, a szokásnak nagy "az ő hatalma" :-) De a divatnak még nagyobb!

Ami a fogyasztást illeti, ami a habokból-krémpöttyökből feljött a tányérról az feljött, ami nem az ott maradt. A mennyiség nem számít, hiszen úgyis csak az íz- és a vizuális élmény miatt voltak ott.


Az átlagmagyar, nevezzük Bilagit úrnak, addig nem lakik jól, amíg eszébe nem jut a neve. Ezt most találtam, ki, ezért lehet, hogy nem olyan humoros, mint amilyennek szántam. Talán inkább Rennienek kellett volna neveznem...

:-))

A kövek sült tojáshabból voltak, svédül maräng, angolul meringue, ízük nem hagyott maradandó benyomást...

De az a süllőőőőő....

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.19. 20:37:28

a hab-divattal kapcsolatban egyetértünk, bár hozzátenném, hogy nekem még esztétikai élményt sem nyút. kifejezetten taszít! a molekuláris gasztronómi eme vadhajtása, igazán kikophatna már a gasztrotrendből...:))

a süllő ténykeg jól néz ki, én is megkóstólnám:)

azt a "magyar szeret jól lakni" dolgot, míg nem felejtük el, addig esélye sem lesz nálunk a minőségi- és csúcsgasztronómiának:(

Benikuty 2008.11.19. 21:45:15

Toma, ahogy addig sem lesz esélye, amíg egy mangalica farm nem adhat el húst a vendéglősöknek.
Szomorú beszélgetésem volt ma itt:www.mangalicatanya.hu/

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.11.20. 13:42:21

Elrettentőnek két cégnév, míg ki nem moderálják:
"Pasta Dost" vendéglő (már nem csak tésztaételekkel és főként nem olaszosan…) és a Trófea lánc - adott idő alatt adott költségért annyit ehet, amennyit akar… (nem reklám!)
És az utóbbi "találmányának" követői - igaz, olcsóbban - de rosszabb minőségben, például kicsike választékkal és az egykori "kedvezményes éheztetés" színvonalán, csak sokkal zsírosabban…
(Pedig a gyermekélelmezésben van pár kis cég, akik megpróbálnak egészségesebb - legalább keresztmetszetében az - konyhát csinálni a fogyó reálérték mellett is, amíg a nagy halak le nem nyelik őket… Ha egy suli pénzügyi függetlenségét elveszi az önkormányzat - gyakran ez a megmaradásuk feltétele, nincs választásuk - akkor azt is előírja, honnan KELL megrendelniük az ellátást. Szép, nem?)

muskotály küvé 2008.11.24. 17:31:48

"Magyar szeret jóllakni" - ez olyan, mintha az alkoholos italok fogyasztását kizárólag berúgás mellett tudnánk elképzelni.
süti beállítások módosítása