Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Norvégok a Skansenben

2009.05.18. 08:38 :: Hobbiszakács

A stockholmi ”száműzetésben” élő 8000 norvég tegnap a Skansenben ünnepelt.

 
A népviseletbe öltözött, zászlót lobogtató, boldog norvégok pattogó zeneszóra masíroztak végig Stockholm utcáin.
 
 
A Skansen szabadtéri színpadán egymást váltották a szónokok. Valamennyien megemlékeztek a szombat esti Eurovízió "újnorvég" győzteséről, majd kitértek a közel kétszáz évvel ezelőtt történtekre...
 
XIII. Károly, Nagy Katalin gyermektelen unokatestvére volt az utolsó kékvérű svéd király. Közelgő halála előtt a svédek levelet írtak Napóleonnak, és huszonkilenc éves Carl Otto Mörner hadnagy a kezébe nyomták, hadd fusson el vele Párizsba. Arra senki sem számított, hogy a nem túl briliáns képességű, de megbízható katonatiszt a saját szakállára keres majd trónörököst. Mivel a jobb párizsi szalonokba nem volt bejárása, Mörner a kocsmákban kérdezgette a pohártársakat. Szegény piások akkor is el voltak maradva egy pár brosúrával, ezért rövid töprengés után a kegyvesztett Jean Baptiste Bernadotte tábornagyot tippelték a császár kedvencének.
 
Bernadotte felkereste Napóleont, és megemlítette neki a furcsa ajánlatot. Napóleon kezét a kabátjába dugva, szórakozottan bólogatott, aminek a hírére Mörner boldogan hazapostakocsikázott. A gutaütésektől félig béna XIII. Károly adoptálta az akkor már majdnem ötvenéves Bernadotte-ot, aki felvette a Károly János nevet.
 
Bernadotte 1812-ben titkos szövetséget kötött Sándor cárral, majd 1813-ban nyíltan csatlakozott a Napóleon elleni ligához. A lipcsei csatában százezres hadsereget, köztük harmincezer svéd katonát kommandírozott volt munkaadója ellen, majd Párizs helyett kis kerülővel Dánia ellen vezette kölcsön-hadseregét. A túlerővel szemben tehetetlen dánok kapituláltak, és egymillió birodalmi tallér, valamint a svéd-Pomeránia ellenében lemondtak Norvégiáról. A derék norvégok nemzeti felkeléssel válaszoltak a tulajdonosváltozásra, és 1814 május 17-ikén a dán helytartót, Keresztély Frigyest kiáltották királyuknak. Alkotmányuk, amit a francia példájára írtak - a kor legmodernebb alkotmánya volt.* Ezt az eseményt ünneplik május 17-én a norvégok.  
 
 
Az ünneplők kórusban elénekelték a norvég himnuszt. "Ja, vi elsker dette landet...". (Szó szerint: Igen, mi szeretjük ezt az országot…), és a gyerekek végre megkaphatták türelmük jutalmát.
 
 
 
Valahogy így képzelem el Március 15-ét.
 
* A függetlenség rövid életűnek bizonyult, mert Bernadotte francia modellre kiképzett svéd hadserege lelépte a frissiben kikiáltott országot. Svédország utolsó hadjárata helyrepofozta a svéd nagyhatalom megtépázott önérzetét. 
 
 

10 komment

Címkék: norvégok a skansenben

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr841120810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2009.05.18. 10:34:09

Állítólag Bernadotte soha nem vetkőzött le senki előtt, mert az volt a mellkasára tetoválva, hogy: "Halál a királyokra!"
Ő is forradalmárként kezdte anno, nem gondolta, hogy ilyen sokra viszi.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.05.18. 16:08:45

Kedves Hobbiszakács!
A poszt utolsó mondata többértelműre sikeredett, bár talán nem annak szántad… Márminthogy melyik országban képzeled el így március 15-e megünneplését? Merthogy ünneplik azt sokfelé, még Kanadában s az USA-ban is - nagyjából így, mint leírod a jó Dánok vígadozását.
De az is bizonyos (ötven éve ismert vőtársam látta pár éve) , hogy Stockholmban a saját kertjében nemzeti zászlót reggelente felvonó férfiút senki sem tartotta szélsőakármi nemzetieskedőnek, ahogy egyébként a hasonlóan cselekvő franciákat, angolokat, íreket, németeket, spanyolokat, portugálaokat, olaszokat - sőt, horribile dictu, svájciakat! - sem tartja senki sovén disznóknak - ami itthon gyakran megesik. Nemzeti ünnep előtti napon kokárdát viselő ifjúra rontott nyugdíjaskorú hölgy, ütötte-verte és leköpte, szidalmazta… a nyílt utcán. Ezt magam láttam - de mire akár megszólalhattam volna, elhúzkodták a társai, és sokan voltak…

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.05.18. 18:37:43

@Mormogi Papa: csak hogy megerősítselek: ha a svédek kimennek akár csak a nyaralójukba, akkor az első dolguk hogy felhúzzák a kertben a svéd lobogót. Kissrácként amikor jártam többször kint, gyakran rámbízták ezt a komoly feladatot :)
Nálunk még abból is közfelháborodás volt, amikor elrendelték a középületek állandó fellobogózását. Elég csak átmenni Ausztriába, ahol ez a dolog nem esik a "probléma" kategóriájába. LOL!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.05.18. 19:11:03

@Mormogi Papa: Nehéz mondat, beismerem.

A svéd TV riporterei kiderítették azt, hogy az ünneplők nagy része nem ismerte az ünnep mögötti történelmi eseményeket. Nincs ebben semmi megbotránkoztató. Nem azért ünnepelnek, mert valamikor réges régen egy szakállas szembeszállt a másik szakállassal, hanem azért mert szabadnap és gyönyörű idő van, jót lehet enni-inni.

Nem a zászlótenger, nem a népviseletbőlkicsorduló nemzeti érzés, hanem a felhőtlen öröm adja az ünnepi hangulatot.

Ami pedig a zászlólengetést illeti, annak itt is megvan az ideje. A naptárban meg vannak jelölve a zászlós napok, van egy tucatnyi, máskor csak a gyagyás lobogtatja. (Arról ismered meg.)

A nyári telken más a helyzet. Ott minden reggel 9-kor felhúzhatod a zászlót, svédet-magyart egyaránt, amit aztán este 21-kor be kell vonni. Ha kint felejted éjszakára, akkor nem büntetnek meg. Csupán tudatod a szomszédokkal, hogy kivel van dolguk.

A svéd zászlót úgy kell összehajtani - nem egyszerű, két ember kell hozzá - hogy csak a kék szín látszodjon!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.05.19. 17:37:52

@Hobbiszakács: Akkormost "Éljenmáju Seseljvajda" is bocsánatos kategória?
Itthon néha ennyi se kell, hogy megtudd a szomszédról: kivel van dolgod. De kimondani már nem lehet…

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.05.19. 17:40:48

Majd elfelejtettem: minthogy itthon (meg otthon is) nevelkedtem, nekem a "felhőtlen öröm", az "ünnepi hangulat" valahogy nem a kivonulást idézi…
Dehát más ország, más történelmi tapasztalat.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.05.20. 11:22:00

Amennyire emlékszem, kisgyermekként nagyon büszke voltam május 1-én, amikor apámmal kézenfogva mentünk a sorban, és fél Gödöllő ott állt a Dózsa György úton. (a másik fele vonult...:))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.05.20. 18:32:06

@nagypapi: amikor apám a 70-es években kénytelen volt egy időre elhagyni az országot, akkor egészen Stockholmig meg sem állt, ahol aztán lehúzott egy évet az ottani képzőművészeti akadémia (Kungliga Konsthögskolan) szobrász szakán.
Apám a mai napig nevetve meséli, amikor a Skeppsholmenen lévő műterembe május elsején bejöttek a svéd évfolyamtársai azzal a szándékkal, hogy a kommancs országból jött magyart meginvitálják egy kis helyi felvonulásra. Ha már nem tud otthon ünnepelni. :))))
Erre apám kedvesen megköszönte az invitálást, majd határozottan elutasította a svéd srácokkkal való vonulósdit, amit persze ők sehogyan sem akartak megérteni.

Nekem apám fenti története jut eszembe a kötelező(!) vonulásokkal kapcsolatos nosztalgiázások kapcsán, mely nosztalgia persze mindenkinek szíve-joga. :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.05.21. 09:53:58

@Mormogi Papa: Kedves Mormogi Papa, Nagypapi, Gasper és Aki Csak Olvassa :-)

Március 15-ét írtam, nem Május 1-ét. És nem a kivonulást, hanem a felhőtlen örömöt éltettem a norvég "felvonulással" kapcsolatban. Sajnálom, hogy a poszt keltette asszociációk felkavarták az érzelmeket.

Jobban teszem, ha maradok a fazéknál :-(

:-))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.05.21. 18:19:31

@Hobbiszakács: Ládd, éppen ezért sem posztoltam ide, amit elküldtem.
Nem szerettem volna a jó Norvégok ünnepébe belegázolni :-)))
Éljenek, virágozzanak - s "Te csak írjál, Ladányi!"

Mert szükségünk van erre is, s a morgolódás szerencsére szelíden maradt medrében.
De a fazekat se feledd ! :-)))
süti beállítások módosítása