Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Dubai (2) - a Burj Dubai

2009.12.07. 08:29 :: Hobbiszakács

 

Az Egyesült Arab Emírségek (EAE) heten vannak, mint a törpék: Abu-Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras-al-Khaimah, Sharjah és Umm al-Quwain. Az ország területe valamivel kisebb, mint Magyarországé. Pénzneme a dirham. (1 dirham kb. 50 forint).
Kőolaja Abu Dhabinak van, ő a gazdag törpe. Dubai törpének nincs olaja, ezért a „Dubai modell” néven ismert módon, kölcsönből pénzelt turizmusból és kereskedelemből él.
A fantasztikus építkezések és turisztikai látványosságok léte és működése a külföldi tőke beáramlásától függ. A múlt héten "megbicsaklott" a bizalom. Abu-Dhabi törpe sóhajtott egyet, benyúlt a zsebébe, és a pénzvilág főszereplői elégedetten bólogattak. Dubai törpe pedig megigérte, hogy a megkezdett terveket befejezik, és a tervbe vett fejlesztéseket "átnézik".
Az államfő Halífa bin Zayed al-Nahayan sejk Abu-Dhabiban székel. Az Emírségek miniszterelnöke Mohammed bin Rasid al-Maktum sejk, akinek a Dubai-i palotáját fegyveres őrök...
...és páváknak álcázott titkos ügynökök őrzik.
Ami szenzációs és egyedi Dubaiban, az nagyjából az utolsó öt év alatt valósult meg. Legutóbb a 818 méter magas Burj Dubai, azaz a Dubai Torony építését fejezték be. A 190 emeletes toronyház szép időben akár 100 kilométerről is látszik.
A világ legmagasabb épületének a december 3-ára tervezett bemutatóját a berendezési munkálatok késése miatt 2010. januárra halasztották. A torony megnyitása után a 124-ik emeleten levő kilátóról lehet majd körülnézni.
A tervezők állítólag a Perzsa-öböl partján honos pókliliom (Hymenocallis) nevű növény virágjának a felépítéséből inspirálódtak. Ebből csak annyi igaz, hogy a Burj Dubai három lábon nyugszik. A három ”épületszirom” felfelé haladva spirálszerűen kisebbedik.
Akit behatóbban érdekel a felhőkarcoló és az épülő Dubai, annak Solt Imre fényképeit ajánlom.

 

1 komment

Címkék: dubai a világ legmagasabb épülete burj dubai

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr861577750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2009.12.07. 15:10:10

Gyonyoru lehet a hely. Lenyugozo, mikre kepesek manapsag. Az ember persze mindig is feszegette teljesitokepessege hatarait es, ha atlepte, bele is bukott (lasd a sved Vasa hajot, Angkor-t Kambodzsaban vagy ...a 4-es metrot Budapesten).
Vajon meddig engedik meg a termeszet torvenyei ervenyesulni az emberi nagyravagyas es dekadencia eloretoreset? Gondolom, ameddig kereslet lesz ra :o)
A kepek nagyon szepek, de ezt mar nem is kell emlitenem.
süti beállítások módosítása