A Kóstold meg Stockholmot szabadtéri ételfesztivál fő attrakciója a Séfek titkai nevet viselő szabadtéri főzőiskola volt. A negyvenfős csoportok résztvevőit sztárszakácsok vezették be a konyha titkaiba.
A kezdeti tanácstalanság után a tanoncok úgy belejöttek a sütésbe-főzésbe, hogy alig lehetett kihessegetni őket a konyhából. Szorgos kezek eltűntették a maradékot, eltakarították a kifröccsent szószt, kicserélték a hozzávalókat, és jöhetett a következő csoport.
Középkorú, izgalmát rosszul leplező hölggyel párosítottak össze. Bemutatkoztunk, Karinnak hívták. A séf bevezetője alatt hol ide, hol oda kapott a csészékben felsorakoztatott hozzávalók után.
A salátalevél keverékhez szójás salátaöntetet és wasabis-garis hideg mártást kevertünk.
Ezután került sor a lazac „kormozására”. A nagyon forró serpenyőbe borsot és sót szórtunk, és lazacfilét négybe vágtuk, és mindkét oldalát 2 percig sütöttük. Ügyelni kellett, nehogy az kormozottból odaégett legyen.
A jéghideg vízben előáztatott, roppanós salátaleveleket megöntöztük a szójás öntettel, megszórtuk pirított szezámmaggal, és ráraktuk a lazacot. Az étvágygerjesztő kompozíciót evőkanálnyi wasabis-garis mártással tetéztük.
Karin helyben bekapta a művét. Ellenálltam a kísértésnek, becsomagoltattam, és hazavittem a Zasszonynak.
Hozzávalók:
Két adaghoz 10 deka, 2-3 cm vastag lazacfilét, két marék salátalevelet és egy csészényi pirított szezámmagot használtunk fel.
A szójás öntet hozzávalói:
1 dl szójaszósz
2 evőkanál (ek) rizsecet
1 ek méz
2 ek Dijon mustár
6 ek olívaolaj
2 ek szezámolaj
2 ek apróra vágott salotthagyma
A hidegmártás összetétele:
2 dl crème fraiche
2 ek sushigyömbér gari
2 ek wasabi krém
2 ek apróra vágott snidling (metélőhagyma)
Utolsó kommentek