Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Gasztrokönyveim (4) - Piazza Gabriella és Hoitsy György: Rákok, kagylók, csigák, tintahalak

2014.12.27. 14:58 :: Hobbiszakács

Idegenben más az étel neve, a kinézete és az íze. Az első karácsonyi svédasztalomon még „átugrottam” a halakat, de a következőn már a lazacból is szedtem. Szerencsémre akadt egy jótét lélek, aki figyelmeztetett arra, hogy a pácolt lazac mártás nélkül fabatkát sem ér. Harmadszorra a mustárban pácolt heringet is megkóstoltam. Az osztriga után pedig - finom Sancerre borral, mert a tenger gyümölcse a hegy levével érzi jól magát - hátat ugyan nem fordítottam a májas-véres hurkának, de rájöttem arra, hogy biceg az a konyha melynek hiányzik a tengeri élőlényekre alapozott része.

hsz-kosterhavet-304.jpg

 Garnélahalászat - a felvételt a dél-svéd partok melletti Koster-tengeren készítettem

A tapasztalatom nem egyedi, hiszen az átlag (magyar)ember számára a rák ma is csak rák, és a kagyló az kagyló. Pedig csak a legközönségesebb éti rákból, a garnélából több fajta van, mint például a fűrészes, a homoki, az ostoros és a tigrisgarnéla. Kagylóból is van egy csomó: fekete, kék- és új-zélandi zöldkagyló, valamint vénuszkagyló, szőnyegkagyló, szívkagyló, borotvakagyló, szakállas lókagyló és a sztár, a nagy fésűkagyló, alias Szent-Jakab kagyló. Mindezt Piazza Gabriella és Hoitsy György könyvéből tudom.

 hsz-konyv.jpg

A Magyarországon is kapható tengeri és édesvízi rákokra, kagylókra, csigákra és tintahalakra szakosodott, magyar szakácskönyv a nyersanyagot a részletes leírástól, a kiválasztáson, a fűszerezésen, a speciális hőkezelésen keresztül a köret- és a borválasztásig kíséri.

hsz-azh_7815.jpg

A válogatott fogások csillagos éttermek étlapjára kívánkoznak: „Pezsgős nyelvhal-krémleves grillezett, kakukkfüves nagy fésűkagylóval”, „Szuronycsiga mascarpone-krémes, gyömbéres szósszal”, „Habzóboros tojásbundában sült új-zélandi zöld kagyló”, „Kalmártintával színezett rizottó éti ostorgarnélával és apró kalmárral”, vagy éppenséggel „Paprikás-szezámmagos bundában sült éti csiga csípős mártogatóssal”. 

Mmmmm...

 

23 komment

Címkék: Piazza Gabriella Hoitsy György Rákok kagylók csigák tintahalak Magyarországon is kapható Kosterhavet

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr347014207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2014.12.27. 15:26:48

"biceg az a konyha melynek hiányzik a tengeri élőlényekre alapozott része"
Ezzel csak egyet tudok erteni!!!! De en annak is orulnek, ha itthon nem halt volna ki az edesvizi halak es rakok, kagylok iranti erdeklodes, vonzalom. Hal Istennek, komoly erofesziteseket latok ezen a piacon a haltenyesztok es forgalmazok reszerol. De meg nagyon sok a tennivalo. Sok fogyaszto is idegenkedik a halaktol, rakoktol. Kommentelo tarsaim kozott es a szelesebb csaladomban is ismerek nehanyat. ;o)))) Ertheto, mert leszoktattak az embereket a finom haletelekrol.
De nem lenne Jukka a nevem, ha nem kotnek bele valamibe. Nem ertek egyet azzal a jotet lelekkel, aki szerint "a pácolt lazac mártás nélkül fabatkát sem ér". Persze lehet, hogy elso kostolasra ez meg igaz, de aki megszereti, annak johet barmikor, barmilyen formaban. Ha a neten arulnanak gravlax izu fogkremet, en eskuszom, hogy megvennem! :o)

Benikuty 2014.12.27. 18:51:29

@Attilajukkaja: " Ha a neten arulnanak gravlax izu fogkremet, en eskuszom, hogy megvennem! "
...pasid mit szólna? :D

Attilajukkaja 2014.12.29. 15:18:22

@Benikuty:
A pasim kapros-mustarost hasznalna. :o))

Attilajukkaja 2014.12.29. 17:06:11

@Mormogi Papa:
Koszonjuk a ket szep dalt!!!!!

Benikuty 2014.12.29. 17:48:46

@Attilajukkaja: én meg csilis-fokhagymásat, ha bírná az epém ;)

Attilajukkaja 2014.12.30. 17:42:21

@Hobbiszakács: @Benikuty:
A pasim el-hal a chilis-fokhagymas szoszokert. Mondtam mar, hogy az erkelyunkon termeli a habanerot? Persze, hogy mondtam. De mostanra mar az is gyengusnak tunik. Jovore indiai Jolokia magokat szereztem be. Azzal probalkozunk.
Nalunk a forro csok kicsit mas jelentessel bir, mint Jack Lemmon es Marilyn Monroe idejeben. :o)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2014.12.30. 19:56:22

@Attilajukkaja: Nem lenne Mormogi Papa a nevem, a nem kötözködnék :-)
Szóval Jack bácsi nem Norma Jeane Mortenson (alias Sugar Kane Kowalczyk) ajkait találta meg abban a forró filmben, hanem bizonyos Joe E. Brown vetette ki rá hálóját - a végső szavai szerint sikerrel :-)
Íme a bizonyíték:
ia.media-imdb.com/images/M/MV5BMjEzNjkyMjM0NV5BMl5BanBnXkFtZTcwOTU0NDQyNA@@._V1__SX1209_SY558_.jpg
Itt még film előzetese is van:
www.imdb.com/title/tt0053291/?ref_=nv_sr_1

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.12.30. 23:15:17

@Attilajukkaja: "Jovore indiai Jolokia magokat szereztem be. Azzal probalkozunk."

Úgy van, "új szezonhoz, új paprika kell!"
:-)

Attilajukkaja 2014.12.31. 10:51:42

@Mormogi Papa:
"Jack bácsi nem Norma Jeane Mortenson (alias Sugar Kane Kowalczyk) ajkait találta meg abban a forró filmben"
OK. Hogy is mondta Joe Bacsi? "Well, nobody's perfect". :o)
A kepeket sajnos nem tudtam megnezni, mert azt irja ki, hogy nincs engedelyem belepni az oldalra. :o/
@Hobbiszakács:
Ahogy oregszunk, ugy kell egyre magasabbra tekerni a 'tu"zet', hogy egjen. :o) De komolyan, a kapszaicin addiktiv, mint a drogok, egyre tobb mennyisegre van szuksege az agynak, hogy ugyanazt a kielegulest erjuk el.
De meg van hova fejlodnunk!
www.youtube.com/watch?v=MhfobnpvhnA
@Benikuty:
"csilis-fokhagymásat"
A gravlaxhoz a kapros-mustaros illik a legjobban, igy lesz a csok igazan gourmet. :o)))
Meg egyszer BUEK mindenkinek es folytatjuk! (Mindenfele politikai felhang nelkul, mert AZT a folytatast az ellensegemnek sem kivannam!!!)

Benikuty 2015.01.02. 04:10:15

@Attilajukkaja: arra számíts, hogy érzékeny, és nem egynyári...most gyönyörködöm benne, itt az ablakban, tele szép kicsi, piros termésekkel, néha megsimogatom a csúnyácskákat, hogy igyekezzenek... :)

Attilajukkaja 2015.01.05. 02:40:27

@Benikuty:
Irigyellek. Nalunk egyelore a habanero kezdett el ujra viragozni a szobai ablakban. Kivancsi vagyok, lesz-e belole termes. :o)

Benikuty 2015.01.06. 22:39:21

@Attilajukkaja: majd meséld el. én most az áttelelők növényvédelmével vagyok megszorulva.

Attilajukkaja 2015.01.07. 10:56:13

@Benikuty:
Jesszum pepi! Ki tamadta meg oket?

Benikuty 2015.01.07. 20:20:42

@Attilajukkaja: apró, mozdulatlannak tűnő tetvek, a levelek fonákján...most mosó szappanos permetezéssel próbálkozom...
csak ugye a kolbászok, dzsem befőzés, és millió egyéb ügyek...sok, na :)

Attilajukkaja 2015.01.08. 15:45:31

@Benikuty:
Ertem. Mondjuk nem jokor irom, de amikor ilyen problemaba utkoztem, begyujtottem 10-12 katicabogarat a kertben, majd a novenyre raktam. Tizenegy elszallt, de az az egy csaladott alapitott es hamar megoldotta a gondomat. Ha huvosre (nem hidegbe) teszed a novenyt, az mondjuk a tetveket is hibernalja. Nem pusztulnak el, de nem is fejlodnek tovabb. Persze a szappanos lemosas is segithet (?).
Dzsem befozes? Januarban? :o))))

Benikuty 2015.01.08. 16:43:10

@Attilajukkaja: karácsonyfából akartam főzni, de aztán mélyhűtőből előszedett fekete szederből készült, több mint 8 kg. Ott figyel még ennyi fekete ribizli is, hely pedig nincs...

Attilajukkaja 2015.01.10. 19:05:34

@Benikuty:
A feketeribizli jo, de magaban nem annyira finom. Persze sok cukorral az is jo. :o)
A karacsonyfalekvar egy ragyogo otlet! Az sem finom, de furdosot lehet belole csinalni! :o)))

Benikuty 2015.01.10. 19:48:02

@Attilajukkaja: 10-10 % volt a fekete, illetve a piros ribizli, a többi fekete szeder. 30% fruktóz. Szerintem finom, bár nekem a vaniliás-fahéjas kökény jobban bejött...csak nagyon macerás a passzírozása. (és hallgatni, hogy már megint disznóól a konyha)

Benikuty 2015.01.10. 19:50:14

@Attilajukkaja: valamit ki fogok találni a tisztán fekete ribizlihez...talán étcsokival bolondítom majd.