Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Búcsú a négylevelű lóherétől

2015.07.24. 12:36 :: Hobbiszakács

sk-ph-azh_2951.jpg

A harmincas években felavatott, négylevelű lóhere formájára tervezett közlekedési csomópont Slussen – A zsilip - nevet viseli, és Stockholm központjában, az Óvárostól délre fekszik.

ph-azh_2939.jpg

Maga a zsilip - a kilencven centivel magasabban fekvő Mälaren-tavat a Keleti-tenger közötti hajóforgalmat lehetővé tevő csatorna- és gátrendszer - az úttest alatt húzódik.

sk-ph-azh_5359.jpg

A hangszóróból a Dancing Queen szól, a gátkezelő lányok teli torokból tercelnek az ABBÁ-nak.

sk-ph-azh_5360.jpg

A  közel százéves múlt meglátszik a bonyolult alagútrendszeren.

sk-slussen-dsc02500.jpg

 

sk-slussen-dsc02494.jpg

A Slussent hamarosan lebontják, helyére modern közlekedési csomópontot alakítanak ki. A hátralevő időre graffiti művészek kezére adták a Kolingsborg nevet viselő, központi épületet.

sk-graffiti-azh_2700.jpg

sk-graffiti-azh_2716.jpg
sk-grafiiti-azh_2715.jpg

5 komment

Címkék: graffiti Stockholm Slussen graffiti Slussen Kolingsborg

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr947651754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.07.24. 16:36:42

Sajnálom a lóherét :-) A négylevelűeket meg a háromlevelűeket is - de ez magányügy.
Bár itt el se tudom dönteni, melyikről is van szó:
sv.wikipedia.org/wiki/Slussen#/media/File:Slussen_ritning.jpg
Négynek nem teljes, háromnak bő…

:-)))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.07.24. 16:45:17

@Mormogi Papa: Valaki ráléphetett... nyomozás folyamatban. :-))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.07. 16:35:38

Semminek nem örülök jobban, mint hogy végre szétbombázzák ezt a förtelmet. Amióta Stockholmban élek, azóta értetlenkedek, hogy lehetett ezt a monstrumot megépíteni két történelmi városrész közé ékelve. A köki szebb, komolyan.
Amikor pedig meghallottam, hogy tiltakoznak az újjáépítéssel kapcsolatban, azt hittem, hogy a lassú tempó miatt háborognak, hogy minél előbb kész legyen a szép új Slussen. Csak nagy nehezen fogtam fel, hogy van olyan agyalágyult, aki azért tüntet, mert meg akarja tartani a régit! Többek között ABBA-Benny (vagy esetleg Björn, mindig keverem őket) is azért küzd, hogy ezt a betonból és pisiszagból álló kultúrkincset megőrizzük a jövőnek. (Nem viccelek, a Sárga Átjáró nem a téglák színe miatt kapta a nevét!!) Rémes! Alig várom, hogy végre élhető és gyalogosan közlekedhető legyen a hely. A Söderről a Gamla stanba átjutni egy rémálom volt (most az építkezés miatt paradox módon könnyebb, mert tettek egy gyalogos rámpát). Kb. mint a régi Moszkva tér, annyira volt gyalogosbarát.
Meg az a kis park a vízparton a hídtól balra, ahonnan a város legszebb kilátása nyúlik a vízben tükröződő Gamla Stan házaira. Na ott csak alkeszok ücsörögnek, a parkot minden irányból körbeveszi a csúnya és lepusztult beton, pedig a város legkellemesebb helye lehetne. Hurr durr.

Benikuty 2015.08.08. 08:17:29

@Réka ‎: végre, történik valami! :D

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.08.10. 09:16:00

Az az érzésem, hogy az északot déllel összekötő Slussen a stockholmi számára olyan mint a "senkiföldje", gyorsan átsiet rajta, hogy levegőt vehessen a túlsó oldalon. Elavult, elhanyagolt, ideje eltünteni, és egy korszerű csomópontot építeni a helyére.

A vehemens tiltakozók a környék lakói és - korukból ítélve - az egykori, kungstradgardeni szilfa ölelők soraiból kerülnek ki. Az előbbiket közlekedésben várható hosszantartó felfordulás és a lakásárak zuhanása ijeszti, a hagyomány biztonságát (és egy kis médiafényt) igénylő tiltakozókat pedig az újtól, a szokatlantól idegenkednek.

Az alkeszek parkja tényleg az egyik "legjobban szituált hely" Stockholmban, azért kár lenne. Reméljünk :-)
süti beállítások módosítása