A vinetta néven ismert, román-magyar koprodukciós receptemben a padlizsánok kiválasztása, valamint környezetbarát sütése az újítás.
A népszerű szendvicskrém elkészítése enyhén szólva macerás: a padlizsán leve sütés közben kifolyik, gyakran leég, tartós nyomot hagy a sütő- és főzőlapon, és a lépcsőházba kiszivárgó barbár illat korbácsütés a steril konyhaművészethez szokott bennszülött orra.
A padlizsánsaláta sikere a törökparadicsom vásárlásával kezdődik. Hála a globalizációnak olcsó, és az év minden szakában lehet kapni. Vásárláskor a közepes méretű, tömör termést ajánlatos választani. Akit zavar a magok kesernyés mellékíze, az szedjen padlizsán fiúkat a kosarába! A fiúk kevesebb magot tartalmaznak, mint a lányok, ezért jobb az ízük.
Veszélyes vizekre eveztem, a militáns feministák itt abbahagyhatják a poszt olvasását. A kertészeknek pedig azt üzenem, tudom, hogy a padlizsán termése se nem fiú, se nem lány. Ez nem akadályoz meg abban, hogy a gyümölcsökre formájuk alapján ne lehessen némi nemi jellegzetességet ragasztani.
A padlizsánpapa izmos, termete sudár, tapintása kemény, egyszóval férfias, míg a padlizsánmama kissé molett, ülepe szélesebb - a sok magnak el kell férnie benne.
Padlizsánpapa és padlizsánmama
A másik megkülönböztető jel a padlizsán köldökének, avagy „mosolygödörének” a formája.
Padlizsánmama (fent) és padlizsánpapa
A papa bájgödre kerek, a mamáé hosszúkás. Szinte kéreti a nemi megkülönböztetést.
Padlizsánmama portréja annak, aki esetleg kételkedne
Akkor jöjjön a recept!
Hozzávalók:
4 közepes nagyságú padlizsán
5-6 gerezd fokhagyma
2 közepes fej lilahagyma
2 dl olívaolaj
Frissen őrölt feketebors és só ízlés szerint
A zöldségeket meghámoztam, késsel célkereszteket szurkáltam rajtuk, hogy ne „robbanjanak” fel.
Alufóliába csomagolva 220 fokon 40-45 percig sütöttem őket.
A csomagokból előkerült tojásgyümölcsök kevés levet eresztettek.
Apróra vagdosott hagymával és fokhagymával mixeltem, olajjal elkevertem, sóztam és borsoztam.
Végül citromlével igazítottam az ízén.
Pirítósra kentem, és tengeri sóval megszórt paradicsommal szolgáltam fel a Zasszonynak.
Utolsó kommentek