Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Skandináv vinetta (padlizsánsaláta) férfi padlizsánokból

2015.09.21. 08:07 :: Skandi kamera

A vinetta néven ismert, román-magyar koprodukciós receptemben a padlizsánok kiválasztása, valamint környezetbarát sütése az újítás.

sk-ph-dsc03688.jpg

A népszerű szendvicskrém elkészítése enyhén szólva macerás: a padlizsán leve sütés közben kifolyik, gyakran leég, tartós nyomot hagy a sütő- és főzőlapon, és a lépcsőházba kiszivárgó barbár illat korbácsütés a steril konyhaművészethez szokott bennszülött orra.

A padlizsánsaláta sikere a törökparadicsom vásárlásával kezdődik. Hála a globalizációnak olcsó, és az év minden szakában lehet kapni. Vásárláskor a közepes méretű, tömör termést ajánlatos választani. Akit zavar a magok kesernyés mellékíze, az szedjen padlizsán fiúkat a kosarába! A fiúk kevesebb magot tartalmaznak, mint a lányok, ezért jobb az ízük. 

Veszélyes vizekre eveztem, a militáns feministák itt abbahagyhatják a poszt olvasását. A kertészeknek pedig azt üzenem, tudom, hogy a padlizsán termése se nem fiú, se nem lány. Ez nem akadályoz meg abban, hogy a gyümölcsökre formájuk alapján ne lehessen némi nemi jellegzetességet ragasztani.

A padlizsánpapa izmos, termete sudár, tapintása kemény, egyszóval férfias, míg a padlizsánmama kissé molett, ülepe szélesebb - a sok magnak el kell férnie benne.

 sk-dsc03702.jpg

Padlizsánpapa és padlizsánmama

A másik megkülönböztető jel a padlizsán köldökének, avagy „mosolygödörének” a formája.

 hsz-azh_2809.jpg

Padlizsánmama (fent) és padlizsánpapa

A papa bájgödre kerek, a mamáé hosszúkás. Szinte kéreti a nemi megkülönböztetést.

 hsz-azh_2805.jpg

Padlizsánmama portréja annak, aki esetleg kételkedne

Akkor jöjjön a recept!

Hozzávalók:

4 közepes nagyságú padlizsán 
5-6 gerezd fokhagyma 
2 közepes fej lilahagyma 
2 dl olívaolaj 
Frissen őrölt feketebors és só ízlés szerint

A zöldségeket meghámoztam, késsel célkereszteket szurkáltam rajtuk, hogy ne „robbanjanak” fel.

  hsz-vinete-dsc03823.jpg

Alufóliába csomagolva 220 fokon 40-45 percig sütöttem őket. hsz-vinete-dsc03833.jpg

A csomagokból előkerült tojásgyümölcsök kevés levet eresztettek.

sk-vinete-dsc03740.jpg 

Apróra vagdosott hagymával és fokhagymával mixeltem, olajjal elkevertem, sóztam és borsoztam.

 sk-vinete-dsc03743.jpg

Végül citromlével igazítottam az ízén.

 hsz-vinete-azh_2819.jpg

Pirítósra kentem, és tengeri sóval megszórt paradicsommal szolgáltam fel a Zasszonynak.

15 komment

Címkék: padlizsánsaláta törökparadicsom Padlizsán Vinetta Vinete padlizsánpapa és padlizsánmama

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr737793342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.09.24. 20:58:22

@Benikuty: "Ehhez hosszában kettévágja, vékonyan bekeni olívaolajjal... " - Emlékszem a "Bűvös szakács" posztjára: én is szoktam így sütni, borssal, kakukkfűvel, sóval megszórom, és amikor kész van, kikanalazom.

Erdélyben egészben sütik a "vinetét", de nem szúrkálják meg előtte. Hozzátartozik a szertartáshoz az időnként kitörő gőz sistergése.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.09.24. 21:12:15

@Hobbiszakács: Helyben készítették "flekkensütő" vasrácson, faszén-parázson; utána szigorúan fakéssel lekopogtatták az elszenesedett külső héját...
A többit nem láttam - gyerekként a konyhába nem volt ott bejárásom :-P

Attilajukkaja 2015.09.27. 22:55:14

"Skandináv vinetta"
Ezen jot somolyogtam. :o)

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2015.09.28. 20:12:16

Ez most komoly? Mármint a nemi megkülönböztetés! A cukkininél ismerem ezt, néha be kell szállnom a beporzásba a kis ecsetemmel.
A fakésnek már nincs jelentősége, mert jó kis acélkéseink vannak, nem rozsdásodnak. És állítólag a fanyarság is azért ritka, mert más fajtákat termelnek. Na mindegy, imádom és kész! (Én római köményt teszek bele, az a hangsúlyos íz benne.)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.10.01. 07:56:53

@"saját levében": Egy szó sem igaz belőle, de nem rossz ötlet, ugye? :-) A padlizsán ugyanazon virágjában van a porzó és a termő, azaz önmegtermékenyülő a növény, ezért termése se nem fiú, se nem lány. Arról nem beszélve, hogy a túlérett magok is felelősek lehetnek a fanyar ízért.

Attilajukkaja 2015.10.01. 09:50:32

@"saját levében": @Hobbiszakács:
Nahat! En pedig milyen konnyen beszoptam ezt a lany-padlizsan, fiu-padlizsan sztorit. :o))))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.10.01. 10:10:37

@Attilajukkaja: Pedig benne van a posztban: "A kertészeknek üzenem..."

:-)

Attilajukkaja 2015.10.01. 10:43:24

@Hobbiszakács:
Majd ha kertesz leszek, fat ultetek, kelo nappal en is kelek,....akkor megertem az ilyen finom uzeneteket! :o)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.10.01. 11:19:36

@Attilajukkaja: :-))

Nem kell kertésznek lenni, elég megfordulni a "Magyar Mezogazdasagi Muzeumban" :-))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.10.03. 11:48:10

@Attilajukkaja: Á, dehogy :-)
(A komolyság az egyedüli sértés, amit komolyan vennék.)

:-))

Vidor Komor 2021.10.31. 12:01:04

Saját változat: "vinetta lustáknak". A vinettát hámozatlanul -- de 3 délkör mentén megszurkálva -- teszem a lerbe: duplára hajtott alufóliára. 2x 3o percet sütöm, félidőben megfordítom. Ha letelt az ideje, elzárom a gázt, de nem nyitom ki az ajtót, csak 15 perc után. pillanatok alatt meg lehet hámozni. Inox bárddal megirdalom, hosszában, keresztben -- majd kikavarom. Kavarás előtt vastag tejfölt és egy kis gulyáskrémet teszek hozzá. Meglepően finom tud lenni így is. (A vinete affektált beszéd: vinettának mondják, ez az egyetlen múlt idejű magyar főnév.)
süti beállítások módosítása