Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Karácsony a kirakatban

2015.12.08. 07:53 :: Hobbiszakács

A stockholmi "Nordiska kompaniet" áruház az elmúlt száz év karácsonyi ajándékaiból rendezett bemutatót. Ez az 1915-ös év kirakata:

sk2-dsc07871.jpg

Ezek meg az 1920-as évek...

sk2-20-dsc07875.jpg

sk2-20-dsc07882.jpg

sk2-dsc07883.jpg

sk2-20-dsc07886.jpg 

az 1950/60-as évek...

sk2-5060-dsc07858.jpg

sk2-5060-dsc07894.jpg

sk2-5060-dsc07863_1.jpg

sk2-x-dsc07854.jpg

az 1980-as évek...

sk2-80-dsc07903.jpg

és végül 2015-es év karácsonyára jellemző ajándékok.

sk2-dsc07848.jpg

A legnépszerűbb ajándéknak idén az automata porszívót tippelik.

sk2-dsc07906.jpg

14 komment

Címkék: Stockholm Nordiska kompaniet Karácsonyi kirakat Karácsonyi ajándékok

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr188146198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.12.08. 10:03:57

Kedves HSz! Nagyon megörvendeztettél ezzel a képsorral. A játékok régóta kedvenceim, és a korral egyre inkább becsülöm a régieket. Az időutazás mindig rejt meglepetéseket...
Mindjárt az elején kezdve: mindenkinek feltűnhet, hogy az 1915-ös kirakatban mozgólépcsőt láthatunk. A lift nem meglepő, hiszen "már a régi rómaiaknak" is volt felvonójuk (mégpedig biztonsági légfékkel ellátott!) - igaz, motorjuk nem lévén rabszolgák húzgálták fel - lefelé meg fékezték.
Azt talán tudja mindenki, hogy 45 előtt volt mozgólépcső a nagyobb pesti áruházakban, amiket az újjáépítés lázában (?) megszüntettek. Legközelebb talán a kettes Metró építésénél került sor ilyenek felszerelésére. Na de mikori a találmány? Nos, az első működőképes, szabadalmaztatott modell 1892 március 15-én kapott szabadalmi védettséget, bár már 1859-ben is adtak "patent"-et egy "forgó" lépcsőre - de a "feltaláló" nem mellékelt hozzá egyetlen tervrajzot se...
Mindenesetre 1896-ban New York városában már megépült egy működő, valódi mozgólépcső.
en.wikipedia.org/wiki/Escalator#History

Az ablakban nézelődő fiúk előtt álló gyertyatartó ugyan nem az ünnepi (annak nyolc karja van, plusz egy középső meg egy "szolgagyertya" karja a meggyújtáshoz...), de a tőle jobbra látható szürkés valami egy (talán játékméretű) formatervezett telefonkészülék :-))) Nyomógombos tárcsázás még nem lévén, a tárcsa a készülék alján volt...
Svéd monoszkópot még nem láttam, de (mint minden monoszkóp) meglehetősen hasonlított a többire. Ebben a tekintetben a Cicavízió monoszkópja igazán egyedülálló :-)
www.artmagazin.hu/content/.pictures/13/0045/view_004568.png
Megjegyzem még, hogy a tévékészülék formatervét tekintve a hazai készülékek nem maradtak el a világszínvonaltól :-) (Német, amerikai, dán, stb. tévéket már láttam korábban ekkorról.)

A nyolcvanas évek "egyszerűsített" Rubik-kockája megnevettető - míg a háttérben felsejlő alakok... az nem a hetvenes évek és az ABBAhagyhatatlan nóták?
Bár a "My Little Pony" valóban későbbi.

Csak azt nem értem, mit keres a macskasétáltató porszívó tetején az a... Tudom, még gyerekkönyvet is írtak róla, de ez mégiscsak túlzás :-P

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.12.08. 10:43:37

@Mormogi Papa: Tényleg macskasétáltató! :-) A napokban láttam egy klippet a TV-ben. Macsek komor pofával ül rajta, miközben a kutya irigyen figyeli. És emlékszel a kakis meséskönyvre... (Utánanézek a "díszítés" miértjének és hogyanjának)

Attilajukkaja 2015.12.08. 13:04:37

Nagyon klassz kiallitas!!! Mindig jo ilyeneket latni. A legutobbi ilyen elmenyem egy oriasi nagy asztalon osszeallitott kisvonat palya volt az USA egyik gyonyoru palyaudvaran!!! Hosszu percekig, megbabonazva bamultam, ahogy a kis vonatok zakatoltak, megalltak, majd tovabbrobogtak. Ilyenkor ujra eszunkbe jut az, amit Hankiss csak ugy definialt, hogy a "homo ludens" fajba tartozunk.

Engem most az izgat, kinel mi lesz a karacsonyi menu.
Nalam mar kezd osszeallni a kep a nagy (12 fo"s) karacsonyi vacsirol! :o)
Na es nalatok?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.12.10. 10:37:46

@Attilajukkaja: Akkor érdemes elmenned az Andrássy útra a Miniversum-ba:
www.miniversum.hu/
Magyarországi és osztrák, meg német tájakon, ismert épületek között robogó vonatok, villamosok -de még mozgó személy- és teherautók is! Nem beszélve a látogatók által indítható egyéb apró látnivalókról :-)

@Hobbiszakács: Az Öncsőn sok ilyen videó látható, a másik ügyben meg várom az infót :-)

Attilajukkaja 2015.12.10. 17:27:25

@Mormogi Papa:
Csak ezert biztosan nem fogok odamenni,...de ha arra jarok, biztosan benezek. Koszi!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.12.10. 19:43:37

@Attilajukkaja: A karácsonyi menű rántott csirkemell lesz még nem tudom mivel. Addigra torkig leszünk a glöggpartikkal és a svédasztalos karácsonyi lakomákkal.
@Mormogi Papa: Érdeklődésemre még nem kaptam választ. :-(

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.12.10. 21:09:04

@Attilajukkaja: Érdemes, gyakorlatilag egy ház egész földszintje két terepasztal meg némi hely a nézelődőknek :-) Eddig az unokákkal négyszer voltam ott, de mindig van valami újdonság. (Nem mindkettővel négyszer, hanem mindig csak az egyikkel - oszt' így jött ki. Egyszer meg nem is én mentem a naggyal.)

@Hobbiszakács: Türelmes vagyok :-)
A menüben nálunk mindig van halászlé (mióta házasember vagyok :-P) meg évek óta rakott káposzta (lehetőleg többször melegítve); aztán sütőben krumplival rétegezve sült csirkemellfilé - és persze mézes sütemény meg egyéb finomságok. Idén viszünk át (több nap több helyen leszünk) Remoska-ban egyben sült húst (hagyma, fűszerek) ami különben is szokott ünnepi ebéd nálunk. Újdonság most nem várható, legfeljebb sütemény fronton.
Azért még változhat a menü :-)

Attilajukkaja 2015.12.16. 12:06:26

@Hobbiszakács: @Mormogi Papa:
Koszonom a valaszokat. Picit vartam, hatha masok is megirjak a karacsonyi menujuket. De ugy latszik, mindenki massal van elfoglalva. :o)
A halaszle es a kaposzta egy magyar klasszikus Karacsonyra. A multkor egy kofaval beszelgettem a piacon, aki elmondta, hogy sohasem ertette, hogy egy egyszeru toltott kaposzta miert szamit unnepi kajanak Karacsonykor vagy Husvetkor. Aztan dolgozo nokent rajott, hogy ez egy olyan etel, amit jo elore el lehet kesziteni, ahogy a bejglit is. A halaszle viszont egy gyorsan elkeszitheto kaja. Szoval ez is egy megkozelitese az unnepi menunek!
A rantott csirkemellet is bizonyara unnepive lehet varazsolni valami kulonleges korettel.
Nalunk a Karacsony egy nagy unnepi esemeny, es mar evek ota ram harul a fozes/sutes minden kellemes es kellemtlen terhe. Ket csaladnak fozok kulon-kulon, ezert december kozepetol kezdve velem masrol sem lehet beszelni, mint a menurol. Raadasul az egyik csalad nagyon katolikus, a masik pedig abszolut ateista. Hiszitek vagy nem, ez is meghatarozza a menut.
Es ha 10-12 ember osszejon egy kozos vacsira, akkor azt is figyelembe kell vennem, hogy ki tejerzekeny es ki cukorbeteg. Ki utalja a gombat es ki allergias a diora.
Szoval egy ilyen kozos vacsi mindig egy nagy kihivas!!!!
Kivancsi lettem volna arra, hogy mas csaladoknal esz hogyan zajlik.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2015.12.17. 21:43:57

@Attilajukkaja: A töltött (rakott, székely...) káposzta nagy előnye az is, hogy másnap melegítve még finomabb - többek állítása szerint :-)
Katolikusok esetében a pénteki hústilalom meglepően enyhére módosult jóléti társadalmunkban; az ünnep különben is feloldja a tilalmat, mint a zenei módosítójelek egyike :-P
Nálunk régente a kihívást egyetlen vega (de nem vegán) családtag jelentette - főként azért, mert soha nem lehetett tudni, eljön-e Húsvétkor...
Ezen kívül jelenleg csak azokra kell tekintettel lennünk, akik:
Nem ehetnek sertést; nem esznek gombát (pedig szeretik az ízét, csak az állagát nem bírják); lisztérzékenyek, halat nem kedvelők; antialkoholisták (vagy gyerekek); fogyókúrázók (de a bejgli láttán azt mégis felfüggesztők); satöbbi satöbbi...
Ezen kívül tudni kell, kik a notórius elkésők (akikre lehet is számítani, ugyanis mindenki nem fér el egyszerre az asztalnál!); ki mit szeret inni, ki kávézik és ki nem (vagy esetleg csak délután-este nem) és így tovább.
Szóval az ünnepi "családi vacsora a Kovacsovicséknál" sohasem egyszerű :-P

Attilajukkaja 2015.12.18. 09:37:43

@Mormogi Papa:
Ez tetszett! :o)
Vagyis igazad van, a nagy csaladi osszejoveteleknek mindig van nehany hatulutoje,...de ezert is szeretjuk ezeket. ;o) En sem panaszkodni akartam, csak megosztani veletek a haziasszonyi gondjaimat.
Amugy nalunk iden lazac lesz a hal (mert azt tobben is megeszik), koretnek pedig karamelizalt balzsamecetes cekla (ket szinben is kaptam a piacon, hurra!), toltott edesburgonya, grillezett vegyes zoldseg es friss zoldasalata. A hal melle anyosom egy Boeuf bourguignon-t is kert, ami szerintem nem egy kimondottan karacsonyi kaja, de valoban nagyon finom. Ja, es levesnek egy konnyu kacsa consome a' la Lajos Mari (www.lajosmari.hu/recept/973/kacsaleves-tojacsillaggal).
A sajat csaladomnal pedig egy gazdag harcsa brassoi, amit Hobbiszakacs egyik receptje ihletett meg. Itt ugyanis a halat paprikas kolbasszal kombinalom a husevok szamara. Ha jol sikerul, majd megirom neki.

Az edessegekrol kulon beszamolot kerek majd! :o)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2015.12.23. 20:39:53

Kedves Bloggazda és kedves Vendégek!

Örömteli karácsonyt és nagyon boldog, harmonikus új esztendőt kívánok szeretettel! :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.12.24. 09:30:08

@fiam: Köszönöm/köszönjük szépen! Hasonló jókat, sűrűbb jelentkezést és új Csajszinéne sziporkákat kívánok.
:-)
süti beállítások módosítása