Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Az ötmillió svéd koronás ALMA

2016.04.05. 18:14 :: Skandi kamera

Ez az ALMA nem akármilyen alma, hanem a világ legnagyobb és legmagasabb díjazású gyermek- és ifjúsági irodalmi díja a világon, ötmillió svéd koronával jár.

alma1.png

Az Astrid Lindgren Emlékdíj (Astrid Lindgren Memorial Award – innen az ALMA) a Harisnyás Pippi szerzőjének emlékére alapított díj. Alkotókat valamint az olvasás népszerűsítésével foglalkozó szervezeteket díjaznak vele.

A díjosztó bizottságnak az idén 59 országból 215 jelölt közül kellett választania. A jelölésre jogosult Magyar Gyermekirodalmi Intézet magyar részről Csukás István írót, Marék Veronika írót, illusztrátort és a budapesti Mesemúzeumot javasolta az idei ALMA-díjra.

sk2-azh_0759.jpg

Alice Bah Kuhnke, kultúrával felelős miniszter lépett - képletesen - a mikrofon elé. (Lépett volna, ha nem viseli magán.)

sk2-alice_bah_kuhnke-2.jpg

A miniszter rövid bevezetője után Boel Westinen az ALMA-bizottság elnökén volt a sor.

boel_westin-2_1.jpg 

Pontban 13.00-kor kapcsolták a Bolognai Nemzetközi Könyvvásárt, és Boel Westin bejelentette, hogy az idén Meg Rosoffnak ítélték a díjat.

sk-meg_rosoff.jpg

Az író munkásságát értékelő beszéd szerencsére sem tartott sokáig.

sk2-maria_lassen-seger-1.jpg

Rövid telefonbeszélgetés következett a meglepetéstől szóhoz sem jutó nyertessel, és már mehettünk is haza.

sk2-alma-2.jpg

A díjat május 30-án, a stockholmi Konserthuset - Hangversenyterem - színpadán ünnepélyes körülmények között adják át.

5 komment

Címkék: Stockholm Astrid Lindgren Emlékdíj Meg Rosoff ALMA Astrid Lindgren Memorial Award

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr898568852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2016.04.05. 21:58:42

Csukás István és Marék Veronika?
Nincs velük semmi gondom, remek meseírók mindketten - azok voltak már az én saját gyerekkoromban is.

Ezek szerint Magyarországon az elmúlt 40 évben nem bukkant fel egyetlen új ígértetes szerzö sem?

Benikuty 2016.04.06. 23:12:19

@α Ursae Minoris: számtalan. Csak az említett intézet erről nem vesz tudomást.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.04.07. 09:30:09

@α Ursae Minoris: Mivel a jelölő egy intézet... jó magyar szokás szerint inkább a "biztos értékeket" pártfogolják. Esetleg úgy tekintenek a díjra, mint megérdemelt kompenzációra - amire a fiatalabbaknak még lesz módjuk, az idősebbeknek már aligha.

Viccet félretéve, a jelenleg minden fórumon hájpolt szerzők közül kiket fognak kiadni úgy ötven év múlva? Két unoka mellett elég sokkal találkozom - és van, akit kedvelnek is a gyerekek (már hogyisne kedvelnék, mikor naponta olvasnak fel nekik pl. az óvodában egy-egy fejezetet; a színházban is ezt adják...) de a mamájuk már arról számol be: mennyire üres ez a sorozat, nem szól semmiről, nincsen jellemfejlődés - minden csak az "érdekes akció" körül forog...
Nem bizonyos, hogy kárhoztatni kell a választást meghozókat :-) Ráadásul hányan vannak még, akik lemaradtak - nem csak erről a díjról...

Ha figyelmesen vágignéztétek a jelölteket, akad még két "magyar gyanús" név köztük :-)

Bányai, István
Illustratör
USA

Dezsö, Andrea
Illustratör
USA

Nagy kár, hogy az idei évfordulós hazai jelöltnek nincsen linkelt honlapja - valamit csak berakhattak volna. Esetleg a Süsü valamelyik linkjét - hiszen egy cikk szerint 26 országban adták le, az első rész után a folytatásra svéd ajánlat is érkezett - "amely azonban jellemző módon a magyar bürokrácia útvesztőiben elveszett" - írja a cikk.
Azért lett folytatása :-)
No és persze Marék Veronikánál sincsen link...

Sajnálom, hogy nem sikerült nekik helyesen leírnia Mesemúzeum" nevét - és találtam még ismerős neveket - ámbár meglep, hogy ebben a kategóriába:
Le Guin, Ursula
Författare
USA
Sfar, Joann
Författare/illustratör
Frankrike

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.04.07. 15:27:55

Valamint: nem tudom, követelmény volt-e, hogy a jelöltnek legalább pár munkája megjelent lett légyen valamely világnyelven is, mert ismeretlenül aligha díjaznak írást - grafikát már inkább.
A szokásos korlátok :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.04.07. 17:52:49

@Mormogi Papa: Az ismeretlenség/érdektelenség éppen elég korlátnak, namegaztán az utca embere is tudja, hogy megfelelő lobbizás nélkül sikerkönyvek tucatjaival sem lehet sokra menni. (A lobbizás a szerző svéd kiadójának az érdeke és feladata.)

Az ALMA díjnak a demokratikus-humanista ábrázolásmód követelményén kívül nincs konkrét kritériuma, ellentétben az irodalmi Nobel-díjjal mellyel nem a sikeres szerzőt - annak legyen elég a pénz és a hírnév - hanam az újító alkotót jutalmazzák. (Például humorral ábrázolni egy, az emberiséget foglalkoztató komoly jelenséget. Utána jöhet a lobbizás.)
:-)))
süti beállítások módosítása