Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Ebéd Dojmájban

2016.11.30. 07:53 :: Hobbiszakács

A régi nyarakat, jobban mondva azt a két-három hetet, amit szabadság néven kaptunk, kivétel nélkül a Fekete tenger partján töltöttük. Eleinte Mamaián és Eforián, a hetvenes-nyolcvanas években pedig a 2 Mai (románul Dojmáj, magyarul Májuskettő) nevű faluhoz közeli tengerparton sátoroztunk.

2mai-hsz.jpg

Az éjszakai gyorsvonattal érkeztünk Mangaliára. A népszerű üdülőhelyek, Olimp, Neptun – itt volt a Ceausescuék villája – és Jupiter mind Mangaliától északra fekszenek. Mi a délre tartó autóbuszra szálltunk, amely széles ívben megkerülte a hadikikötőt. Félútnál, Limanuban ellenőrzés volt. A kiskatona - géppisztollyal a vállán - átpréselte magát az ülések között, és igazoltatta a gyanúsnak tűnő elemeket. Ha mindent rendben talált, akkor zötyöghettünk tovább 2 Mai felé.

2_mai-2_hsz.jpg

A kis halászfalu a Fekete tenger partján, a vonalzóval meghúzott román-bolgár határ közelében fekszik. A helység névadója a monda szerint I. Károly román király, aki az orosz-ottomán török háborúban a jó lóra tett, ezért jutalmul megkapta Dobrudzsát. 1878-ban Károly király meglátogatta az újdonsült tartományát. Kíséretével május másodikán haladt át az akkor még névtelen településen, melyet a királyi látogatás tiszteletére az aznapi dátumra kereszteltek.

A románok, tatárok és lipovánok lakta faluba a huszadik század vívmányaiból egy Alimentara - a Közért szegény rokona-, a turisták számára 1976-ban nyílt Dobrogeanu nevet viselő étterem valamint két utcai telefonfülke jutott. Amikor az egyik elromlott, akkor az előtte kígyózó sor átköltözött a másik elé.

A falu végén meredek, rögös-poros út vezetett a homokkal borított tengerpartra. Amerre a szem ellátott meztelen férfiak, nők és gyerekek fürödtek a tengerben, napoztak és labdáztak a parton felhúzott sátrak között. 

A dojmáji nudizmus és a holdfényben úszás hagyományának alapjait Nina Cassian, az idealista kommunista költő - egyesek szerint a legszebb csúnya nő - fektette le. Nyaranta ide vonultak el Bukarestből a párt befolyásos tagjai, a fővárosi értelmiségi elit, szocialista bohémek, felkapott színészek és a baráti köreik. Ők nem sátoroztak, hanem a faluban vettek ki egyszerű berendezésű, alacsony mennyezetű szobát, és Earl Grey teát kortyolgatva elmélkedtek a világ, de főleg a saját sorsukról. [1,2,3]

foto_viorel_simionescu.jpg

A meztelenkedés a rendszer elleni tiltakozásnak egyik formája volt azok részéről, akik nyakig benne voltak a felépítésében, de menet közben meggondolták magukat. Abból a szocialista irrealizmusból menekültek amelyre egykor az áldásukat adták. A textil-, politika- és marxizmusmentes öbölparton - ha az őrtoronyban a szemét karikásra kukkerezett kiskatonát nem számítjuk -  elenyésző volt az egy főre eső besúgók és szekusok száma.

Az első évek vadsátorozása után mi is kipróbáltuk a háznál lakást. Lényegesen kényelmesebb volt, mint a sátor. Amire az éjszakai kártyacsata fáradalmait kipihentük, addigra a feleségek elkészítették a reggelit. Utána testületileg levonultunk a partra. Délben a lányok felmentek ebédet főzni, mi pedig úgy időzítettünk, hogy a terített asztalhoz érkezzünk.

A lázadás a harmadik napon, vacsora közben tört ki.

- Megértettük – mondta Béla. - Holnap mi főzünk. És nem egy, hanem két fogást. Déli kettőre várjuk a hölgyeket.

Éjfél táján, két osztás közben, csak úgy, mellékesen megkérdeztem Bélától. - Ezt az izé, ebédfőzést komolyan gondoltad?

- Dehogy főzünk! A Dobrogeanuból rendelünk ebédet. Gyuri és Laci segít elhozni, te megteríted az asztalt, és úgy vársz minket.

A zseniális terv tudatában kora hajnalig vertük a blattot. Másnap a lányokat a parton találtuk. Büszkeségünk nem engedte, hogy az elmaradt reggeliért reklamáljunk. Fél kettő elmúlt, amikor komótosan felkászálódtunk. A lázadók kajánul összenéztek. Mikor lesz ebből ebéd? Futásnak az első sarok után eredtünk.

A lányok öt perccel kettő előtt érkeztek. Öt perc alatt sok minden történhetett volna, de nem történt. Fél háromig részletes leírást kaptam a férfiak, beleértve jómagam összes rossz tulajdonságáról. Béla felesége egy kardvirág szirmát rágcsálta, amikor végre megjelent az ebédkommandó.

- Ember tervez, szeretett Pártunk végez - szabadkozott Béla. - Kedden tilos húst felszolgálni. Szerencsénkre a főnök ereiben fanarióta vér csörgedezik. Ahogy emeltük a tétet, úgy lágyult a szíve.

A kopott zománcú lábosban gőzölgő húsgombócos csorbától felengedett a hangulat. Hát még, amikor az alufóliába bugyolált csomagból előkerültek a flekkenek.

- Ha láttátok volna a szálkákkal bajlódó bukarestiek savanyú képét, amikor megszimatolták a konyhából kiszivárgó, mennyei illatot. – Béla teli szájjal röhögött. - Pedig a pincérek az összes ventillátort bekapcsolták.

A jégbe hűtött Radeberger sör elmosta a maradék ellenállást. A rend helyrebillenését zárt ajtós sziesztával pecsételtük meg.

Mit meg nem tesz az ember a családi béke kedvéért!

2mai-dscn9051.jpg

 

Források:

1. Irina Costache: From the party to the beach party: Nudism and Artistic Expression in the People’s Republic of Romania

2. Miruna Tirca, Povesti de la 2 Mai (2004)

3. Viorel Simionescu fotója

 

11 komment

Címkék: Fekete tenger 2 Mai Mangalia Dojmáj Nudista kemping

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8112009116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2016.11.30. 10:06:38

hmm...Radeberger! :)

Benikuty 2016.12.01. 13:57:15

@Hobbiszakács: akkoriban megfizethetőbb volt, vagy ma verem fogamhoz a garast :D

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.12.01. 16:56:49

Egyhavi jövedelmem, az éppen aktuális országtól függetlenül mindig 200 csapolt sörre volt elég. :-)

Erre varrjanak gombot a közgazdászok!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.12.01. 19:12:45

@Hobbiszakács: A Kék-Sárga honban köztudomásúlag igen drága minden alkoholmány :-)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2016.12.02. 17:55:08

Mi anno Bulgáriában, Primorsko és Aheloj kempingjeiben forgolódtunk. 5-6 levcsiből (kb. 70Ft) fejedelmien meg lehetett vacsorázni, és igen, a Radeberger vagy Berliner sör is benne volt.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.12.02. 19:34:13

@nagypapi: Hát igen, ha fel kellene sorolni tíz említésre érdemes dolgot a múlt(unk)ból, akkor a Radeberger sör és sima Symphonia közöttük lenne.
:-))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.12.02. 19:43:45

@Mormogi Papa:" igen drága minden alkoholmány "

Csak drága volt, ma már nem remeg a kéz, amikor fizetni kell. Harminc év alatt a fizetések megduplázódtak-triplázódtak, míg az élelmiszer és az alkoholos termékek ára ugyanazon a szinten maradt, vagy éppenséggel csökkent.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2016.12.03. 12:17:08

@nagypapi: 79-ben még ettem ebédet étlapból, pincér hozta ki - 10% jattal együtt papír húszforintosért. Igaz, nem ittam csak Sztár Tonikot - és nem külföldön történt :-)
@Hobbiszakács: Ilyen fejlődést mi is el tudnánk viselni :-P Leginkább azt javasolnám, hogy vegyünk le két nullát - a franciáknak egyszer bejött. Igaz, az idősebbek még a hetvenes évek elején is "régi Frank"-ban gondolkodtak :-)
(Szerintem vicc, hogy a legkisebb pénzérme az ötforintos, ötfilléressel még kiegyeznék valahogyan. Persze ott az ellenpélda: az olaszok "nagyotmondó" Lírája, amiből talán 1500-at kellett fizetni egy illemhely használatért :-( )

Vidor Komor 2020.01.15. 22:29:40

Ide lapoztam, mert eszembe jutott, h meséltél ezekről a szép napokról. Nina Cassianra emlékeztem, de ezt a kajázós sztorit csak most ismertem meg. Én 67 őszén voltam ott, az őszi vizsgák után. Costinesti-en, a diáktáborban. A falusi bácsi 3 lejért adta a tyúkpajta padlását: gumimatrac, hálózsák. 1,7o ért ettél egy nagyobb kiflit jaurttal, s ha ügyes voltál és nem kaptak el, akkor szőlőt is lehetett szedni. A kantinban a csíki konyhaleányok intéztek egy-egy potya vacsorát, a tenger pedig jó volt, mint mindig. Egyszer majd ezt is felidézzük, ha megint Vikingiába megyek...
süti beállítások módosítása