Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Hole in one

2017.06.05. 08:19 :: Hobbiszakács

A félmilliós példányszámú Expressenben olvasom, hogy az egyik stockholmi golfpályán koldulásra szakosodott EU-migránsok (a hivatalos svéd nomenklatúra nevezi így őket) vertek tábort.

sk2-ph-azh_6788.jpg

A klubtagok megpróbálták szép szóval lebeszélni őket, amire a hívatlan vendégek agresszíven reagáltak. A kihívott rendőrök megállapították azt, hogy a botcsinálta golfozók nem a greenen táboroznak, tehát nem zavarnak. A törvények értelmében a green card és a megfelelő golffelszerelés hiánya nem bűn. Alkalmazható paragrafus híján rendőreink dolgavégezetlenül távoztak.

Ahhoz, hogy a golfban avatatlan olvasó is átérezze a helyzet komolyságát, hadd tisztázzak pár fogalmat.

sk2-8_golf_bro_hof_scandinavian_open_2011.jpg

A golf a legegyszerűbb sport. Magad előtt vezetsz egy apró, 43 mm átmérőjű labdát, hogy ormótlan ütőkkel a lehető legkevesebb ütéssel beüsd a 18 szakaszra osztott füves pályán elhelyezett18 darab, egyenként 108 mm átmérőjű lyukba. 

sk2-19_golf_bro_hof_scandinavian_open_2011.jpg

A "19-ik lyuknak" a klubház éttermét/bárját nevezik, ahol a golfozók egy jó vacsora/pohár sör mellett elregélhetnek.

- Üsd el, találd meg, üsd el, találd meg. - Más sportokban a labda ide-oda pattog, cselezhetsz, passzolhatsz, kapura lőhetsz. Századmásodpercek alatt kell reagálnod, a reflexeid és a tehetséged átveszik a vezérlést. Ez meg csak fekszik, a fűben, és csak azt várja, hogy elveszítsed. Sokkal egyszerűbb lenne a játék, ha a labda mozogna, és korcsolyával a lábadon botorkálnál utána.

sk2-ph-azh_6352.jpg

A lyukak szőnyegszerű, tömör füves területeken, a green-eken,  a közönséges halandó számára elképzelhetetlen simára nyírt tisztásokon vannak.

sk2-ph-azh_6467.jpg

Ha teljesíted a normát, az a "pair", minden egyes extra-ütésért (bogey a "golfneve") büntetőpont jár. Egy megspórolt ütés a birdie, azaz a madárka, ami -1 pontot jelent. Két "megspórolt" ütés az eagle, azaz a sas, -2 pont, a három az albatrosz, pedig -3 pont levonással jár. Ritkán előfordul, hogy egyből betalálnak a lyukba, az a „hole in one”. 

sk2-ph-azh_6407.jpg

Az nyer, akinek a tizennyolc szakasz letudása után kevesebb pont van az eredménylapján.

Ahhoz, hogy beléphess egy golfpályára green card-dal, azaz „zöld kártyával” kell rendelkezned. Egyféle garancia arra, hogy nem vagy veszélyes a társaidra. Olyasmi, mint a gépkocsivezetőknél a vezetési jogosítvány. A zöld kártyára jogosult legfeljebb hárommal több ütésből teljesíti a szakasz elejére kitűzött normát (pair).

sk2-golf-012.jpg

A kiütést helyét és a szakasz nehézségi fokát jelző tábla

A golfozó tizennégy ütővel, kesztyűvel, ernyővel és legalább tíz, filctollal megjelölt labdával felfegyverkezve indul útnak. A tetemes súlyú táskát a golf Sancho Panzája, a caddy cipeli. Ő törli meg a labdát, tartja az ernyőt, és megkeresi a csalánosban az elütött labdát.

sk2-ph-azh_6764.jpg

Caddy

Hogy honnan tudom mindezt? Húsz évvel ezelőtt megpróbáltam golfozni. Délutánonként az ócskapiacon vett ütőkkel és a „Golf a hülyéknek” című könyvvel a hónom alatt levonultam a tömbházunk mögötti rétre.  Amikor a labdáimnak több mint a fele az óhajtott irányba repült, elmentem a fenti cikkben említett golfklubba „játszani egyet”. Hazudnék, ha azt állítanám, hogy nem álltak szóba velem. Épp ellenkezőleg, részletesen kifejtették azt, hogy felejtsem el. Nincs zöld kártyám, előbb azt szerezzem meg, de tagsággal azután sem bíztatnak. (Ez utóbbira a parkolóban csillogó Porschék és BMW-k láttán magamtól is rájöhettem volna.)

Visszatérve a hírre, a modern honfoglalás nagy port vert fel a szociális médián. A hozzászólók zöme megőrizte a nyugalmát - nem hiába gentleman sport a golf - és pozitívan viszonyult a helyzethez. „Olcsó caddy, népes közönség, és az elveszett labdákat jutányos áron vissza lehet vásárolni. Csak ne felejts el beleszagolni a lyukba, mielőtt kiszeded a labdát!”

U.I. A fényképek más alkalommal és más helyen készültek. 

3 komment

Címkék: green pair Golf Caddy Hole in one

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr3312563667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2017.06.06. 13:12:50

Caddy - ma már az elektromos kisautót is így nevezik, amivel végigjárják a Green-t.
Nem tudom, kell-e hozzá jogosítvány :-)))

Afrikában voltak rokonok pár évet (munkaügyben), ott sokat golfoztak. Valószínűleg nem voltak ennyire szigorúak a szabályok, mert a helyi 'angol' közösség nagyobbik fele oda járt. (A Caddy ott se lehetett drága :-)

A két külön golfütő készletük ma is megvan, kettő kellett, mivel egyikük balkezes, másikuk jobbkezes :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.06.06. 16:18:52

@Mormogi Papa: A greenre nem szabad elektromos golfkocsival rámenni, csak a golfpályának (golf course) a durvábbra nyírt, fairway nevezetű részén lehet közlekedni. Versenyen még ott sem, mindent a caddy cipel, gereblyéz, keres, tanácsol.

Amatőr golfozók kis szekéren húzzák maguk mögött a felszerelést. Azt meg nem szabad a green és a homokbunker között elhúzni.
:-)

Attilajukkaja 2017.06.09. 13:26:24

Érdekes sztori. :o)
Mindig is irigyeltem a svédek toleranciáját.
süti beállítások módosítása