Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Nyár Stockholmban (9) - A nyírfák állva halnak meg

2018.08.02. 09:13 :: Hobbiszakács

sk2-azh_4282.jpg

Hiába van közel a víz, a nyírfák sorra adják be a kulcsot.

sk2-ph-azh_4091.jpg

Az áfonya is "kiégett", még mielőtt megérhetett volna.

sk2-ph-20180727_153251.jpg

 

7 komment

Címkék: Stockholm Aszály

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9214157185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2018.08.02. 14:10:06

Nem hittem volna, hogy valaha is a túlzott melegre fogok panaszkodni itt Stockholmban.
Az első pár hétben azt mondogattam, hogy „milyen szép nyár van, pont ez az igazi nyár”, és azt gondoltam, hogy csak ezek a svédek nincsenek hozzászokva az igazi jó időhöz.

De most már a mi kertükben is hullatják rendesen a fák a levelüket, egy szál ingeben-saruban járok dolgozni (hol van az már, amikor hosszú nadrágot vettem, mondván, hogy mit szólnának a begetek a csupasz lábszáráim látványára), lehúzott redőnyök mellett ülök, de így is csak dől rólam a víz...

Kénytelen vagyok bevallani, hogy igen, túl meleg van...

Attilajukkaja 2018.08.02. 17:13:18

A lényeg, hogy nincs is klímaváltozás, ugye? ;o)
Amúgy meg tényleg voltak mindig is cudar telek és nyarak. De ennyire gyakran? Vagy csak az én emlékezetem csal?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.08.03. 06:22:02

A klímaváltozás tény, volt is és van is: tizenötezer évvel ezelőtt kilométer magas/vastag jégtakaró borította Skandináviát, ami szép lassan elolvadt/belecsúszott a Litorin (mai balti) tengerbe. Ezer évvel ezelőtt a vikingek szőlőt is termesztettek e tájon, aztán az 1600-as években bekövetkezett "kis-jégkorszak" alatt odafagyott az ember segge, majd az 1800-as évek közepe táján bekövetkezett aszály elől/után milliós tömeg vándorolt ki Amerikába...

Túlzásnak tartom ezt a ciklikus változást kizárólag az emberi tevékenység számlájára írni. Hozzájárul, de nem döntő tényező, erősíti/tompítja a változás fel/lemenő ágát.

:-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.08.03. 06:52:09

@α Ursae Minoris: Pokoli meleg volt ma éjszaka is, hajnalra végre megjött a hideg front, és ha minden jól alakul, akkor mától legalább öt fokkal hűvösebb lesz.

Ingben-glóriában-állandó kereszthuzatban nehéz felidézni az elmúlt, szokatlanul hosszú, sötét telet. Május elején havazott a Balkánon és Marokkóban. Lehetetlen volt efölött szemet húnyni, ezért a svéd klímajósok a Golf áramlat gyengüléséből következtethető hideg, nedves nyárra spekuláltak, minek következtében elkeltek az össszes jegyek Thájföldre. (Mostanában rekordhideg telet látnak a kristálygömbjeikben. Irány Karíbia - vagy a havas, alpesi lejtők! Csak tán nem az utaztató társaságok pénzelik őket?)

Attilajukkaja 2018.08.08. 18:25:37

@Hobbiszakács:
"A klímaváltozás tény, volt is és van is"
Csak szarkazmusnak szántam. A klímakrízist valójában nem én kérdőjelezem meg, hanem időnk egyik "legstabilabb géniusza", ahogyan ő nevezi világszerte magát a Twitteren. :o(

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.08.08. 19:02:28

@Attilajukkaja: Ami azt illeti, van valami igazság benne - itt a géniuszságára gondolok: modern időkben senki sem győzött még az egyesült média ellen. Pedig ócsárolták rendesen :-)

Attilajukkaja 2018.08.08. 19:32:23

@Hobbiszakács:
Igen. Az önjelölt géniuszok idejét éljük. Ennek - tudtommal - nem szokott jó vége lenni, ... de ne nekem legyen igazam. :o(
süti beállítások módosítása