A julbord - a karácsonyi svédasztal - a smörgåsbord gazdag rokona. Már szeptemberben elkezdik tervezni, és decemberben mást sem lehet hallani, minthogy ki hol, mit és mennyit evett. Tekintettel a tömeges igényre, julbordra terítenek minden valamirevaló étteremben.
Ulriksdals värdshus
Idén a stockholmi Ulriksdal palota melletti étteremben ültük meg a karácsonyi lakomát.
A hidegtál részleg
Bevezetőnek glöggel - a forralt bor skandináv változatával - koccintottunk, amibe mandulát és mazsolát áztattunk.
Glögg mazsolával és mandulával
Koccintás után beálltunk az ízlésesen elrendezett és gazdagon megrakott asztalok előtt kanyargó sorba. A hidegtál asztal "halas" felén pácolt heringekből, füstölt és pácolt lazacfélékből lehetett válogatni.
Különféle pácolt heringek
Lazaceldorádó
A hidegtál asztal "húsos" részén pástétomok, sonkák és felvágottak sorakoztak.
A sonkás tál
Pástétom Cumberland-szósszal és vöröskáposzta-krémmel
A melegtál-oldalon parányi sült kolbászkák, húsgolyócskák, szardíniás rakott krumpli, egészben sült lazac, válogatott szószok, valamint főtt burgonya között lehet válogatni.
Meleg ételek
A tapasztalt svéd tudja, hogy egyenlőtlen a küzdelem, ezért csak kedvenc fogásaiból vesz, és a vacsora alatt többször cserél tányért.
Az első tányérra a mustárban és a kapros szószban pácolt heringből, a pácolt lazacból, a füstölt lazacból, és az ikrás töltött tojásból szedtünk.
Az óvatos duhaj halas tányéra.
Ehhez a furcsa ízű karácsonyi sör (julöl) passzol a legjobban.
Julöl - karácsonyi sör
A melegtál-részlegen "kötelező" fogás az egészben sült lazac, a parányi sült kolbászkák (prinskorv - azaz hercegbügyürű), „IKEA” húsgolyócskák (köttbullar), a szardíniás rakott krumpli (Janssons frestelse - Jansson megkísértése).
Hagyományőrzők a rémesnek tartott lutfiskből - lúgozott halból - is szoktak szedni.
Lutfisk zöldborsóval és besamel mártással
A válogatott sajtok után a sütemények, és a torták zárták a sort..
Az "édes" asztal
Sáfrányos torta, brownie, angol "gyümölcs süti" és crème brûlée.
Utolsó kommentek