Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Grönlandi régiség - a fából faragott térkép

2019.10.11. 06:33 :: Hobbiszakács

sk2-ph-dsc06997.jpg

A képen Grönland egyik partszakaszának háromdimenziós „fatérképe” látható. A hordalékfából kifaragott fatérkép másolat, az 1800-as években készült eredetijét Grönland Nemzeti Múzeumában őrzik.

sk2-ph-dsc06995.jpg

Az egyik a hegyes-völgyes partvonalat, a hajózható öblökkel és átjárókkal, a másik pedig a part melletti szigeteket „térképezi fel”.

sk2-ph-dsc06999.jpg

- A fatérkép elfért a zsebben, és ha véletlenül a vízbe esett, akkor nem süllyedt el és nem ázott át – mondta az „Északi-sarkvidék – miközben olvad a jég” kiállítás alkalmával Stockholmba látogató Daniel Thorleifsen, a Grönlandi Nemzeti Múzeum igazgatója.

sk2-ph-dsc07006.jpg

- És ha fordítva vették a kezükbe? - kérdeztem

- Akkor meg ki tudja, hogy hol kötöttek ki. - Daniel Thorleifsen vette a lapot.

- Habár lehet, hogy úgy is működött volna – mondtam. – Emlékszem, Amszterdamban, jó huszonöt évvel ezelőtt Párizs térképén néztük ki az utat a van Gogh múzeumhoz. Utána vettük észre, hogy tévedésből azt hoztuk magunkkal.

1 komment

Címkék: Grönland faragott térkép Daniel Thorleifsen Északi-sarkvidék – miközben olvad a jég The Arctic - While the ice is melting Arktis Medan isen Smälter

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1715216138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2019.10.12. 10:31:11

Régen nem nevettem ilyen jót, mint tegnap ezen a sztorin - csak nem volt időm írni.

A fatérkép ráadásul környezetbarát, és még teljes sötétségben is "olvasható" lámpa nélkül. Akkoriban már lehettek világítótornyok, így a kettő együtt megbízható tájékozódási alapot nyújthatott.
Ami a megfordítást illeti: aki már "tapogatózott" ilyennel a kezében, az biztosan nem téveszti el a helyes tartást - úgyszólván úgy ismeri, mint a tenyerét - illetve annál is jobban: a tenyerét ritkán nézegeti az ember :-)

Ha meg ellenség ejtette foglyul a halászokat, a "Mi a fityfene ez?" kérdésre nyugodtan mondhatták:
- Áh, csak egy absztrakt szobor, tudja, az unokaöcsém amolyan művészlélek...
süti beállítások módosítása