Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

"Immunis" a szén-dioxid a vírusra?

2020.05.08. 08:38 :: Hobbiszakács

Három hónapja annak, hogy az autók nagyrésze a garázsban, a repülőgépek pedig a földön maradtak. Ennek ellenére a légkör szén-dioxid tartalma nem csökken, hanem nő.

A globális felmelegedéssel járó klímaváltozást kizárólag a szén-dioxid rovására író kutatók és aktivisták a legmerészebb álmukban sem reméltek a jelenlegi helyzetnél optimálisabb alkalmat az elméletük igazolására. Boldogan kiegyeztek volna a káros gázokat termelő autó- és repülőgép forgalom 5 -10%-os csökkentésében. Erre fel idestova három hónapja nem látni az égen repülőgépet.  

800px-2017-maunaloaobservatory_1.jpg 

A légkör CO2 koncentrációjának az alakulását - többek között - a hawaii Mauna Loa tűzhányó lejtőjén, a 3400 m magasan fekvő Mauna Loa obszervatórium méri. Az atmoszférában előforduló kb. 0,04% (térfogat százalék) szén-dioxid mennyiségét az átlagember számára érthetetlen „ppm”-ben – pontosabban „ppmv"-ben, azaz milliomod térfogatrészben - adják meg. 

Várható volt, hogy a "repülés-embargó" hatására csökkeni fog a légkör CO2 koncentrációja. Meglepetésre a CO2-Earth oldalon közölt adatok kezdetben ellenkező tendenciát mutattak. 

show_co2.jpg

Jobb oldalt: idén februárban több CO2 volt a levegőben (414,11ppm), mint tavaly februárban. Baloldalt: idén március 29-én több CO2-t volt az atmoszférában (415,68 ppm), mint egy átlagos februári napon. Ebből azt a korai következtetést lehet levonni, hogy hiába szünetelt gyakorlatilag a légi forgalom, mégis több CO2 volt a levegőben március végén. (Ebben az esetben nem, de a tudományos eredmények közlésénél meg szokták adni a mérési hibahatárokat - standard bizonytalanságot - például: "plusz-mínusz 1 ppm".).

A legutóbbi méréseredmények azt mutatják, hogy áprilisban a légkör COkoncentrációja a márciusinál is nagyobb volt (416,82 ppm)

muna_loa_april_2.jpg

Három hónap alatt a légkör szén-dioxid tartalma egy jottányit sem csökkent. A "szén-dioxid diéta" nem működik,  lassan eljön az ideje újragondolni az eddigi feltevéseket.

Irodalom

1. Tovább nőtt a légkör szén-dioxid-koncentrációja 2018-ban

https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Klimavedelem/2019_03_27/tovabb_nott_a_legkor_szendioxidkoncentracioja_2018ban

2. Why the Guardian is putting global CO2 levels in the weather forecast

https://www.theguardian.com/environment/2019/apr/05/why-the-guardian-is-putting-global-co2-levels-in-the-weather-forecast

3. CO2-earth

https://www.co2.earth/weekly-co2

4. https://www.facebook.com/CO2.Earth/

5. https://www.carbonbrief.org/analysis-what-impact-will-the-coronavirus-pandemic-have-on-atmospheric-co2?fbclid=IwAR3l9nFwlCMYav3F8jw-NaBHRekSXk4akLpfaJCqumMdga8E_s1yGuxfTe0

 

Szólj hozzá!

Címkék: klímaváltozás Mauna Loa Szén dioxid A szén-dioxid immunis a vírusra

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7915577622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása