Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Észak Gibraltárja - Åland (2)

2020.07.23. 07:19 :: Hobbiszakács

Hajónk, a Rosella az 1861-ben alapított Mariehamnban, „Mária kikötőjében” köt ki. Mariehamn az egyedüli városi hangulatú település a szigeteken, a nevét Marija Alekszandrovnáról, II. Sándor cár feleségéről kapta. Itt székel az ålandi autonóm parlament.

8a_mariehamn_kikotoje.jpg

Mariehamn kikötője

A haditengerészeti szempontból stratégiai fekvésű szigeteket felváltva uralták a dánok, svédek, oroszok és finnek. Az ENSZ elődje, a Népszövetség 1921-es határozata értelmében a függetlenségét kivívó Finnország megtarthatta a szuverenitását a szigetek fölött, amely autonóm területté vált. Åland parlamentje a beszedett adók, valamint a finn költségvetésből juttatott támogatás keretében állapítja meg éves költségvetését.

7_isten_hozott_landon.jpg

Åland egy képviselőt delegálhat a finn parlamentbe. Az autonómia törvény teljes kulturális és nyelvi autonómiát, valamint részleges közigazgatási, jogalkotási, továbbá gazdasági önállóságot jelent.

8c-_kiszallas_a_rosellabol.jpg

Kötelek repkednek, láncok csörögnek, kikötöttünk. Partra lépéskor még egyszer ellenőrizzük, hogy átállítottuk az órát – a finnek egy órával a svédek „előtt járnak” - nehogy lekéssük az esti járatot.

Az „észak Gibraltárjaként” is emlegetett Åland a Krími Háborút lezáró 1856-os párizsi béke értelmében vált demilitarizált övezetté. A keskeny félszigetet átszelő allét szegélyező épületek közül a Viking Line irodája és az evangélikus templom mellett a semlegesség betartására ügyelő orosz konzul villája érdemel említést. 

9_mariehamn_kozpontja.jpg

Mariehamn központja - térkép

10_vendeglo_a_tengerparton.jpg

A kíváncsi szemek elől szemérmesen elbújó jachtok kikötőjében hangulatos éttermek között lehet válogatni.

Ami egyből feltűnik, az, hogy a feliratok svédül vannak, és az üzletekben euróval és svéd koronával is lehet fizetni. Åland hivatalos nyelve a svéd. Igaz, hogy Finnországban két hivatalos nyelv van – a finn és a svéd - de Åland kivételt képez ez alól. A 28 ezer főre becsült lakosság 96 százaléka svéd anyanyelvű. Svédországot is beleértve Åland az a közigazgatási terület, ahol a legtöbben beszélnek svédül.

11b_mariehamn_strandja.jpg

 A szabadon sétáló pávák miatt kapuval zárt híd vezet a sziget strandjára. A homokos tengerpart és a sekély víz a tíz fokkal hidegebb vizű Balatonra emlékeztet.

 12a_a_pommern.jpg

A szigetek legfőbb látványossága a Viking Line terminálja közelében horgonyzó Pommern.

13c_a_pommern.jpg

 Az 1903-ban Glasgowban épült, 1952-óta múzeumként látogatható acélozott testű négyárbocos múzeumhajó az 1900-as évek tengeri közlekedésének állít emléket. Nyugdíjazásáig bejárta az egész világot.

Az 1930-as években búzát szállított Ausztráliából Nagy-Britanniába. Méghozzá rekordidő, 94 nap alatt! Nem csoda, hogy két alkalommal is megnyerte az Anglia és Ausztrália között megrendezett ”The Grain Races” vitorlásversenyt.

13b_a_pommern.jpg

A többszintes vitorlásóriás kényelmi felszerelése – a képen a kapitányi fülkéhez tartozó fürdőszoba - és hajó gyomrában kiállított használati tárgyak – szextánsok, a ködkürt és méretes kötelek – nézegetése közben gyorsan telik az idő. Szerencse, hogy a Viking Line terminál alig tízpercnyi járásra van.

A Rosella időközben még egyszer megjárta az oda-vissza utat. Megvárjuk, amíg az utasok kiszállnak, aztán rajtunk a sor. Két és fél óra alatt bőven futja az időből egy (előre lefoglalt) svédasztalos traktára és egy röpke látogatásra a vámmentes boltban. A jól sikerült kirándulás örömére akár táncra is perdülhetünk.

14_tancparkett.jpg

 Este nyolckor érkezük vissza Kapellskärbe. Sörösládákkal megrakott kézi szekereket vonszoló utasokkal együtt vonulunk a parkolóban várakozó autóbuszokhoz.

Szólj hozzá!

Címkék: Finnország Mariehamn Pommern Åland Észak Gibraltárja - Åland Krími Háború Marija Alekszandrovna

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6716036666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása