Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Nincs ingyen bástya

2020.09.24. 06:39 :: Hobbiszakács

sk2-ph-dsc03612-2.jpg

A munkahelyi sakkbajnokságot sok éven keresztül Béla nyerte. Egyedüli komoly vetélytársa, az örökös második Szilágyi kolléga volt.

A bajnokságok közötti időszakban a kazánházban sakkoztak. Béla épp a fűtővel játszott, amikor Sziszi, ahogy Szilágyit becézték, lehozta az új kollégát.

sk2-24okt_087.jpg

– Péter vagyok – mutatkozott be.  - Azt mondják, hogy te vagy a bajnok. Játszunk egy partit?

Béla kényszeredetten bólintott. Sorsoltak, a világos figurák Péternek jutottak.

- Rossz ómen – mondta Sziszi. Arcán kaján vigyorral dörzsölte a kezét.

Az első tíz lépés után Béla komoly hátrányba került. A világos hadak megállíthatatlanul törtettek a sötét király felé. - Verik a bajnokot - terjedt a hír. Rövidesen moccanni sem lehetett a kazánházban

Béla épp azon gondolkozott, hogy a hosszadalmas megalázást elkerülendő feladja a partit, amikor Sziszi diszkréten oldalba lökte. Béla még egyszer átnézte az állást. Vajon mit látott Sziszi? Igaz, hogy a huszárjával leveheti Péter bástyáját, na de utána?

huszaros_sakk_keszlet_em_3.jpg

- Halál ellen nincs orvosság – suttogta maga elé a fűtő.

Sziszi nem bírta tovább cérnával. Átnyúlt Béla fölött, és a sötét huszárral villába fogta a világos bástyáit. Péter a homlokát a tenyerébe rejtve töprengett. Lassan teltek a percek. Béla átadta a helyét a magáról megfeledkezett Sziszinek, és beállt a kibicek közé.

Sziszi nem sokáig örülhetett az ingyen bástyának. Péter a vezérét a sötét király mellé helyezte. Nagyobb nyomaték kedvéért – a világbajnok Szmiszlov nagymestert utánozva - még csavart is egyet rajta.

- Sakk és matt – mondta.

Felnézett, és szembe találta magát a zavarában körmét rágcsáló Sziszivel.

 

3 komment

Címkék: Sakk matt Nincs ingyen bástya

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr5816199756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2020.09.25. 12:53:31

A legelső képről jutott eszembe egy régi (1961-es) film, amit az akkori besorolás a Történelmi kalandfilmek" közé tett. Érdekes, hogy olyan nagy hatással volt rám annak dacára, hogy egy fél szót sem értettem belőle, s ennek oka igen egyszerű. Nem szinkronizálták a filmet, és akkor még nem ismertem a francia nyelvet. A szöveg aláírás pedig (eltekintve attól, hogy még nemigen olvastam akkor) ékes román nyelvű volt :-P
Ennek ellenére igen tetszett - Magyarországon nem vetítették, bár pár éve feltűnt egy kereskedelmi csatornán. Viszont javára írható a vetítésnek, hogy színes kópiáról történt, míg minálunk többször előfordult, hogy a színes film fekete-fehér kőpiáját adták apróbb (akár fővárosi) mozikban. Mint sokkal később megtudtam: a behozatali alku része volt az is, hány példányban, és azok közül hány színes és hány B&W változatban kapjuk meg a mozit.
Mire az akkori technika szerint egy feliratozó géppel nyomták rá a magyar fordítást (inkább rövid összefoglalót :-P), ami mechanikusan rápréselte a betűket a pozitívra...
A lényeg most jön. A film visszatérő jelenete volt, amit a király (XI. Lajos) és az intrikus sakkozik egymással. Minden egyes képben, amin sakkoztak, a táblán ugyanolyan gyönyörűen faragott figurák voltak (A Király és a Vezér trónon ültek, a többi részletet elmosta az idő) - de a sakk készletek színe: a mezőké és a bábúké, mindig más volt. Egyszer piros ellen kék, aztán hagyományosabb barna ellen sárga, s talán volt fekete-fehér is - régen láttam.
Hát ezt a filmet idézte fel bennem a fotó.
www.imdb.com/title/tt0055182/fullcredits/?ref_=tt_ov_st_sm
Persze nagy élmény volt a filmben főszerepet kapott Istenítélet, melyben Mocsár János (Jean Marais) küzdött meg a főgonosszal lovon, karddal-pajzzsal, majd buzogánnyal és csatabárddal... miközben az Igazlátók messziről figyeltéek, ujjuk számszeríjuk ravaszén, nem szabálytalankodik-e valaki - mely esetben az igazságszolgáltatás azonnal lesújt.
Főhősünk persze már elébb is megcsillogtatta kaszkadőri vénáját, mikor egy üvegablakon át (?) beugrott a terembe s hozta a bizonyítékot: egy levelet - csakhogy az ő szava állt a gonoszéval szemben, ezért az ítélet.
Képek - sajnos a sakktábláról nincsen) www.imdb.com/title/tt0055182/mediaindex?ref_=tt_pv_mi_sm

(A francia terminológia "Köpenyes, kardos" filmeknek hívja az ilyet - függetlenül attól, van-e történelmi alapja :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2020.09.26. 09:20:13

@Mormogi Papa: Románul Miracolul lupilor volt a címe, mintha láttam volna.

Az első képen szereplő sakk készletet egy 1600-as években épült, Stockholm közeli palotában (Skokloster slott) találtam. Érdekessége a sokáig hiányzó vörös huszár, amelyet végül egy bútor alatt találtak meg. Ezek szerint a világos had valamikor vörös volt. :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2020.09.26. 14:13:20

@Hobbiszakács: Köszönöm - fúrta is az oldalamat a mássága, csak ilyesmit ugye nem illendő firtatni mainapság
süti beállítások módosítása