Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Hobbiszakács / Skandikamera

Válogatott gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

 • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: @googlegiggle: A Tücsök csak a Hangyával osztotta meg a véleményét. :-) (2021.02.24. 22:37) "A vadon szava"
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: @Enchantée: Asszem lesz még ilyen, mert téma az van, és épp fabulázó kedvemben vagyok. :-) (2021.02.24. 22:34) "A vadon szava"
 • googlegiggle: Nagyon tetszik, de mit szolt a Tücsök? (2021.02.24. 19:23) "A vadon szava"
 • Enchantée: Még, még, még, még, még, ennyi nem elég! :) (2021.02.24. 17:25) "A vadon szava"
 • α Ursae Minoris: Ez nagyon-nagyon jó!! (2021.02.22. 17:23) "A vadon szava"
 • Mormogi Papa: Pedig a Tücsök még be akarta nyújtani petícióját az összes Jean de La Fontaine szobor lebontására. (2021.02.22. 11:49) "A vadon szava"
 • Mormogi Papa: Régebben volt egy lékhalász poszt - ott kis kunyhókat tettek a jégre. Az segített. Ráadásul feltűnt, hogy a csövek nem egy vonalban vannak, így a bója lehetőséget kizártam. Köszi a fejtörőt! (2021.02.20. 22:01) Kitalálós poszt - Mi áll ki a befagyott tengerből?
 • Mormogi Papa: @Hobbiszakács: :-) (2021.02.20. 12:08) Kitalálós poszt - Mi áll ki a befagyott tengerből?
 • Hobbiszakács: @Mormogi Papa: Ahogy a mesékben mondják: ráhibáztál! A "félautomata" jéghorgászat kelléke. Svédül angeldon a neve, csukázásra használják. A harapást/fogást a felső fül lehajlásával jelzi. Egy időben... (2021.02.20. 11:09) Kitalálós poszt - Mi áll ki a befagyott tengerből?
 • Hobbiszakács: @α Ursae Minoris: Ránézésre én is behavazott bójának véltem a hókupacokat. Aztán eszembe jutott a jégen vágott horgászat! A hókupac a befagyás ellen "védi" a léket. (2021.02.20. 11:02) Kitalálós poszt - Mi áll ki a befagyott tengerből?
 • Mormogi Papa: Mintha lenne rajta orsó - talán a csövön át húzzák fel a fogást? Vagy a jég vastagságát mérik? (2021.02.19. 21:42) Kitalálós poszt - Mi áll ki a befagyott tengerből?
 • Mormogi Papa: Lékhorgászok helyét foglalja talán? Igazából nem tudom. (2021.02.19. 17:27) Kitalálós poszt - Mi áll ki a befagyott tengerből?
 • α Ursae Minoris: Azt gondolnám, hogy hajókat kötnek ki hozzájuk - vagy esetleg magát a stéget rögzítik hozzájuk, csak most a stéget is bevonták télire... (2021.02.19. 08:21) Kitalálós poszt - Mi áll ki a befagyott tengerből?
 • Hobbiszakács: @Vidor Komor: Szuper! :-) (2021.02.17. 21:47) A zebrák és az oroszlán
 • Vidor Komor: No, nem akarok beleszólni a kottába, de az utolsó mondatot elcserélném, tekintve, hogy a vírusos fertőzés veszélyéről lenne szó, és nem a gyanújáról. Ez volt: "A helyszínre érkező keselyűk elvetet... (2021.02.17. 18:53) A zebrák és az oroszlán
 • Utolsó 20

Címkék

Tapasztalatcserén Moszkvában (3)

2020.12.18. 08:22 :: Hobbiszakács

Hétfő reggel bejelentés nélkül megjelentünk az Egyetemen. Hivatalnokokkal teli terembe kerültünk. Odaléptünk az egyik asztalhoz, és üggyel-bajjal előadtuk jövetelünk okát. A komor tekintetű hivatalnok felemelte a kagylót. Perceken belül megszólalt az összes telefon. Kavics került az ellenőrzés olajozott mechanizmusába. Románia az „1968-as kilépés” óta a szocialista tábor fekete báránya volt, ami súlyosbíthatta a kapitális mulasztásért felelősök bűnét.

moszkva_egyetem.png

Rosszul leplezett ijedelem és pánikszerű telefonálás közepette megjelent a vendéglátó tanszék dékánja. Testbeszédéből ítélve elnézést kért a kaotikus fogadtatás miatt. Az orosz nyelv oktatása kötelező volt a szocialista tábor országaiban, ezért magától értetődőnek tartotta, hogy megértjük egymást. Azt, hogy a prepadavatyelnyicának tett jelentésen kívül nem sok ivódott belénk Puskin és Tolsztoj nyelvéből, nem kötöttük az orrára.

Ez volt a másik rossz húzásunk.

Az ezt követő három órában végighordoztak az Optikai tanszék laboratóriumaiban, ahol a sebtében (ki)választott fehérköpenyesek beszámoltak a kutatásuk témájáról. Ahányszor két mondat között levegőt vettek, udvariasan bólogattunk. Nem mindig sikerül szinkronban helyeselnünk, ezért délutánra kerítettek egy moldáviai román doktorándust, aki többek között tolmácsolta a kívánságunkat: szeretnénk találkozni a lumineszcencia kutatás szakmai tekintélyével, Vszevolod Vasziljevics Antonov-Romanovszkival.

Antonov-Romanovszki nevével egy, a sötétben látást szolgáló lumineszkáló anyag, szakmai nyelven luminofor irodalmazása során találkoztunk. Az 1943-ban keltezett cikk szerint az ominózus anyagot egy orosz kézre került német tankra szerelt infravörös fényszóróhoz kapcsolt távcsőben találták. Nem annyira a célzást - ahogy azt pl. a Wikipédia cikke állítja - mint az úttalan utakon való éjszakai haladást segítette. Háború idején öngyilkos vállalkozás bekapcsolt fényszóróval közlekedni. Az infravörös fényszórónak az emberi szem számára láthatatlan sugarai visszaverődnek az egyenlőtlen terepről, és a távcső fókuszában elhelyezett képernyőn látható fénnyé alakulva kirajzolják azt.

ejszakai_latas.jpg

Ahogy a víz sem folyik fölfelé, úgy nem lehet a kisebb energiájú infravörös fényből nagyobb energiájú, látható fényt csiholni. De ha ezt a luminofort előzetesen besugározzuk ultraibolya, azaz a láthatónál is nagyobb energiájú fénnyel, akkor az a besugárzás ideje alatt nem csak, hogy világít, hanem az energia egy részét el is raktározza. Ezt a spájzolt energiát szabadítja fel az infravörös fény, minekazonáltal a luminofor látható fényt bocsát ki.

Az Antonov-Romanovszki vezette kutatócsoport részletesen leírta a SrS:Eu,Sm képletű vegyületet. A cikk adatait felhasználva sikerült előállítanunk a „sötétben látó” luminofort.

(Folytatás következik)

Az előző rész itt olvasható:

5 komment

Címkék: Tapasztalatcserén Moszkvában (3) Éjszakai látás luminofor Vszevolod Vasziljevics Antonov-Romanovszki

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6516340816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2020.12.18. 16:55:43

Érdeklődésetek tárgya még gyanúsabbá tett titeket, gondolom.
Hadititkok, miegymás

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2020.12.18. 17:42:34

@Mormogi Papa: Gyanusak voltunk, az biztos... Akkoriban Moszkvának nem volt valóságot fedő turistatérképe sem!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2020.12.18. 22:51:32

@Hobbiszakács: De még csak az országnak sem!
Városok, létesítmények, gyárak kerültek egészen más helyre...
Pedig az amcsik műholdas fotói már a kaszárnyaudvaron sétáló rendfokozatát is leolvashatóvá tették

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2020.12.19. 11:53:03

@Mormogi Papa: Erről én is hallottam regélni. Több okból kételkedem. Ahhoz, hogy több mint 10 kilométerről éles képet készíts, hosszú expozíciós időre van szükség, ami alatt a tányérsapkás - hacsak nem szobrozik - elmozdul. Arról nem szólva, hogy az akkori fotótechnikát a mai, amatőr fényképezőgépek is túlszárnyalják.

Amit követni lehet, az az új létesítmények építése és gyarapodása az idő folyamán.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2020.12.19. 15:00:25

@Hobbiszakács: lehet "városi legenda" de jól hangzik.
"Si non est vero, est bene trovato." Vagy valami efféle
süti beállítások módosítása