Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Tapasztalatcserén Moszkvában (3)

2020.12.18. 08:22 :: Hobbiszakács

Hétfő reggel bejelentés nélkül megjelentünk az Egyetemen. Hivatalnokokkal teli terembe kerültünk. Odaléptünk az egyik asztalhoz, és üggyel-bajjal előadtuk jövetelünk okát. A komor tekintetű hivatalnok felemelte a kagylót. Perceken belül megszólalt az összes telefon. Kavics került az ellenőrzés olajozott mechanizmusába. Románia az „1968-as kilépés” óta a szocialista tábor fekete báránya volt, ami súlyosbíthatta a kapitális mulasztásért felelősök bűnét.

moszkva_egyetem.png

Rosszul leplezett ijedelem és pánikszerű telefonálás közepette megjelent a vendéglátó tanszék dékánja. Testbeszédéből ítélve elnézést kért a kaotikus fogadtatás miatt. Az orosz nyelv oktatása kötelező volt a szocialista tábor országaiban, ezért magától értetődőnek tartotta, hogy megértjük egymást. Azt, hogy a prepadavatyelnyicának tett jelentésen kívül nem sok ivódott belénk Puskin és Tolsztoj nyelvéből, nem kötöttük az orrára.

Ez volt a másik rossz húzásunk.

Az ezt követő három órában végighordoztak az Optikai tanszék laboratóriumaiban, ahol a sebtében (ki)választott fehérköpenyesek beszámoltak a kutatásuk témájáról. Ahányszor két mondat között levegőt vettek, udvariasan bólogattunk. Nem mindig sikerül szinkronban helyeselnünk, ezért délutánra kerítettek egy moldáviai román doktorándust, aki többek között tolmácsolta a kívánságunkat: szeretnénk találkozni a lumineszcencia kutatás szakmai tekintélyével, Vszevolod Vasziljevics Antonov-Romanovszkival.

Antonov-Romanovszki nevével egy, a sötétben látást szolgáló lumineszkáló anyag, szakmai nyelven luminofor irodalmazása során találkoztunk. Az 1943-ban keltezett cikk szerint az ominózus anyagot egy orosz kézre került német tankra szerelt infravörös fényszóróhoz kapcsolt távcsőben találták. Nem annyira a célzást - ahogy azt pl. a Wikipédia cikke állítja - mint az úttalan utakon való éjszakai haladást segítette. Háború idején öngyilkos vállalkozás bekapcsolt fényszóróval közlekedni. Az infravörös fényszórónak az emberi szem számára láthatatlan sugarai visszaverődnek az egyenlőtlen terepről, és a távcső fókuszában elhelyezett képernyőn látható fénnyé alakulva kirajzolják azt.

ejszakai_latas.jpg

Ahogy a víz sem folyik fölfelé, úgy nem lehet a kisebb energiájú infravörös fényből nagyobb energiájú, látható fényt csiholni. De ha ezt a luminofort előzetesen besugározzuk ultraibolya, azaz a láthatónál is nagyobb energiájú fénnyel, akkor az a besugárzás ideje alatt nem csak, hogy világít, hanem az energia egy részét el is raktározza. Ezt a spájzolt energiát szabadítja fel az infravörös fény, minekazonáltal a luminofor látható fényt bocsát ki.

Az Antonov-Romanovszki vezette kutatócsoport részletesen leírta a SrS:Eu,Sm képletű vegyületet. A cikk adatait felhasználva sikerült előállítanunk a „sötétben látó” luminofort.

(Folytatás következik)

Az előző rész itt olvasható:

5 komment

Címkék: Tapasztalatcserén Moszkvában (3) Éjszakai látás luminofor Vszevolod Vasziljevics Antonov-Romanovszki

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1616340816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2020.12.18. 16:55:43

Érdeklődésetek tárgya még gyanúsabbá tett titeket, gondolom.
Hadititkok, miegymás

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2020.12.18. 17:42:34

@Mormogi Papa: Gyanusak voltunk, az biztos... Akkoriban Moszkvának nem volt valóságot fedő turistatérképe sem!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2020.12.18. 22:51:32

@Hobbiszakács: De még csak az országnak sem!
Városok, létesítmények, gyárak kerültek egészen más helyre...
Pedig az amcsik műholdas fotói már a kaszárnyaudvaron sétáló rendfokozatát is leolvashatóvá tették

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2020.12.19. 11:53:03

@Mormogi Papa: Erről én is hallottam regélni. Több okból kételkedem. Ahhoz, hogy több mint 10 kilométerről éles képet készíts, hosszú expozíciós időre van szükség, ami alatt a tányérsapkás - hacsak nem szobrozik - elmozdul. Arról nem szólva, hogy az akkori fotótechnikát a mai, amatőr fényképezőgépek is túlszárnyalják.

Amit követni lehet, az az új létesítmények építése és gyarapodása az idő folyamán.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2020.12.19. 15:00:25

@Hobbiszakács: lehet "városi legenda" de jól hangzik.
"Si non est vero, est bene trovato." Vagy valami efféle
süti beállítások módosítása