Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Kitalálós poszt - Hóban-fagyban nyílik a stockholmi kertekben

2021.03.22. 08:20 :: Hobbiszakács

sk2-dsc04049.jpg

Hunyor - svéd neve julros (karácsonyi rózsa)

"Megelőzi" a téltemetőt

sk2-ph-dsc04036.jpg

Téltemető

 

 

11 komment

Címkék: hunyor Kitalálós poszt - Hóban-fagyban nyílik julros karácsonyi rózsa

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2316473408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidor Komor 2021.03.22. 13:16:08

Csak HUNYORgok, de nem tudom...

Vidor Komor 2021.03.22. 16:23:23

Illatos hunyor; Helleborus odorus. Erdélyben ilyenkor virágzik a pirosló hunyor (Helleborus purpurascens; paptöke, papmonya a népies neve).

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.03.23. 07:49:50

@Vidor Komor: Stimmel! Gratula! Svédül "julros" - karácsonyi rózsa - a neve. (Nem tudtam, hogy a paptöke is a Helleborus családba tartozik.)

Vidor Komor 2021.03.23. 08:12:28

@Hobbiszakács: No, ha az ember már megfordult Istókhalomban, akkor 1-1 szófejtésnek is nekifoghat. Ha God jul = kellemes (jó) karácsony(i ünnepeke)t, akkor a julros csakis karácsonyi rózsa lehet. Milyen okos vagyok! (Takarékos népség a svéd, 3 betűbe bepréseli a karácsonyt.) (Amúgy: a belvárosi plébánián szolgáló korábbi pap bácsi mindig tiltakozott a 'kellemes ünnep' ellen; "a lábvíz a kellemes, a keresztény ünnepek kegyelem-teljesek", mondta mindig. Igaza volt.) A hunyorokra jellemző a pamacsos porzóköteg... (Erről megint eszembe jutott valami. Nyuszika ECETet kér az üzletben, Nyuszika ez festéküzlet, itt nincs ecet! AKKOR MONDOM MÁSZKÉPP: PAMAC!) / Na, megint kiesett a dugó, s bugyog a szó belőlem...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.03.23. 09:29:10

@Vidor Komor: Hogy ne maradjak ki az eszmefuttatásból: Két moszat beszélget... :-))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2021.03.23. 09:46:06

@Vidor Komor: Tikmonyról már hallottam, ami a tyúk tojását jelenti - de hogy jön ehhez a pap ? Mert a tik (tyúk) kinyomja (mony) azt a tojást...

Vidor Komor 2021.03.23. 13:11:27

No, ez érdekes. A magyarországi honlapokon a zsidócseresznye (Physalis) másik neveként szerepel a páponya, papmonya. A Bokréta erdélyi növénynevekből című dolgozatban viszont a Helleborus purpurascens-nél szerepelnek a következők: "paptöke (Magyaró-Kereke), fagyü'kerü paptöke(Szászfenes),papmonya (Selye, Fotos, Székely-Udvarhely), kisasszonypapucs (Kolozsvár)". S akkor az igazi kérdés nem az, hogy miként lesz a hunyorból paptöke, hanem az, hogy a kisasszony papucsa hogyan kerül a pap lába közé? // Amúgy, amikor a népi növénynevekről értekeztem valahol, akkor Váczy Kálmán bácsi és ifj. Kós Károly is azt mondotta: a népi növénynevek megbízhatatlanok, ezért kell minden népi növénynév mellé odaírni a latin nevet is, h. tudjuk, miről van szó! Mert a kisasszonypapucs -- nézzétek csak meg a keresőben! -- inkább az orchideák környékén tűnik fel, magyar névként. // Tudja-e valaki mi lehet a macskanyereg növénynév tudományos neve? ((mert könyvszerkesztőként ezért dobtam vissza egy néprajzos kéziratot, mert az amatőr gyűjtő nem törekedett arra, h. meghatározza az általa gyűjtött népi nevekhez tartozó latin neveket, s ilyenformán -- a formai hibák miatt -- a kézirat kiadhatatlannak bizonyult))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.03.23. 16:55:55

@Vidor Komor: @Mormogi Papa: A farkasalmát (Aristolochia clematitis) is szokták paptökének becézni. (Coaile popii).

Eszembe jutott Váczy Kálmán bácsi dohányzástól rekedtes hangja.

Vidor Komor 2021.03.23. 21:26:12

Nnnna! Ha az emberfia nekiáll növényi nevekkel szórakozni, akkor jó dolgokat talál a neten. A paptöke és minden fontos dolog benne van a legfrissebb ilyen (6oo oldalas) könyvecskében: Rácz János: Növénynevek enciklopédiája, 2o1o (neten pdf-ben megtalálható). Én a vénasszony-bűzlentyűre kerestem rá. Tudtommal a bazsalikomra mondták, ezt igazolja Tóth Árpád verse is: "A bazsalikom csipkés levelét / Ujjheggyel gyöngéden megdörzsölöm,/ Mint parasztnéne szokta, ha belép / A templomküszöbön. / Hányszor láttam gyermekkoromban ezt..."
ÁMDE! mondják még a boldogasszony tenyere nevű növényre is, meg a muskátlira (= büdöskati, büdöslizi), mert a "muskátlit fodormentával összekötve álomriasztónak használják az öregasszonyok a templomban: vászonba kötve orruk alá bökögetik a virágot." Szóval, van amit okuljunk még, amíg a pap elmondja felettünk az áldást...
Visszatérve a papmonyára: a mony, tojás, golyó, tök tulajdonképpen a here szinonimái. Magyarázata egyszerű: azonos a formájuk. (Vesd össze: bikatök lámpa, a nátriumgőzzel töltött utcai lámpák a 7o-es években.) (A hunyornál -- a 262. oldalon -- a karácsonyi rózsa is szóba jön, német forrás alapján, svéd nincs, majd a bővített kiadásba fölveszik...)
Ott említi: "Erdélyben forrasztófű, ökörszem, ördögfű nevei használatosak. Magyarózdon paptök, Gyimesbükkön szégyënburján a neve. Két hiedelem világítja meg a névadási szemlélet hátterét. Az egyik szerint valamikor a növény egész levele piros volt; ahogy pirossága tűnik el, úgy múlik el a szégyen a világon. Ennek a hiedelemnek számos párhuzama van más növényekkel kapcsolatban (szégyenvirág, szeméremvirág stb.). A másik „magyarázat” azonban kivételes: „Amikor még a férfiaknak volt havi vérzésük, Szent Péter elcsepegtette; ettől foltos. Kérte az Urat, tegye át a nőkre; azóta a nőkön van a havibaj.” (Na, ha ezt megtudják az emancipuncik, akkor végünk van!!!)
Móricka szerint a paptöke (PIROSLÓ HUNYOR) a 'piros üveggömb' karácsonyfadíszre utal, merthogy ez is, meg az is csak dísznek van... Ki tudja?
Sántha Attila Bühnagy székely szótárában jó hosszú szócikke van a MONYnak, de vigyázzatok, mert egy rakás téves szófejtés van benne (pl. a monyt a manóval hozza összefüggésbe).

Vidor Komor 2021.03.23. 21:43:15

@Hobbiszakács: A farkasalmánál nem írja Rácz János könyve a papmonyát, de a kosbornál előfordul. Most még belenéztem a könyvbe, így vettem észre, hogy a Tinta Kiadó adta ki. Jól, alaposan dolgoznak, szeretem a könyveiket. Kedvencem a Magyar szókincstár. Szinonimák és antonimák, szép számmal. Íróembernek alapmű!
süti beállítások módosítása