Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Szószedet kezdő étteremkritikusoknak*

2022.02.16. 06:57 :: Hobbiszakács

Az étteremkritikus inkognitóban étkezik, kritikájával a mennyekbe emeli az éttermet, avagy kéjgyilkos pennával lehel halotti csókot a homlokzatára. Aki étteremkritikusságra adja a fejét, annak rendkívül jó étvággyal és vastag pénztárcával kell rendelkeznie. A széles látókörhöz szükséges tudást, tapasztalatot nem adják ingyen.

szoszedet_kezdo_etteremkritikusoknak.jpg

Az étkezés élményét nem könnyű szavakba önteni, az írói tehetség mégsem kötelező feltétel. Ahhoz, hogy a kritika hitelesnek tűnjön, speciális szókincsre van szükség, amelyből hiányoznak olyan köznapi szavak, mint a jóízű, a finom, a laktató, valamint a büdös, a rosszízű, a szétfőtt és a pocsék.

Az étteremkritikus szótárában az étel íze karakteres, intenzív, határozott, koncentrált, de mégsem túlzottan erős; jellegzetes, tisztességes, kerek, kifejező, krémesen lágy, rafináltan átütő, de nem tolakodó; kissé fáradt, bátortalan, éppen csak észlelhető, diszkrét. Az így jellemzett ízek randevúznak, szépen olvadnak egymásba, ölelkező rímek módjára harmonizálnak, az egyik diszkréten lágyítja-tompítja a másik harsány erőteljességét, jól vagy rosszul működnek együtt, vagy éppenséggel ellentétben állnak egymással. Az ízharmónia működik vagy sem, az ízvilág intenzív vagy visszafogott, az ízfénypont (nem sokat) várat magára, az ízréteg pedig a legrosszabb esetben elvész.

Az étel állaga roppanós, tömör, ideálisan fogkemény, ruganyos, mégis valahogy puha, omlós, krémes, tökéletes, friss, könnyed, elegáns, már-már légies.

A séf víziójának megfelelő konyha szolidan elegáns csúcsgasztronómiai szentély, amelyet tehetséges, rutinos csapat visz. Az étlap szezonális, a menü hagyományos és evolúciós. A konyhafőnök filozófiájának lényege a klasszikus polgári fogások új kulináris magasságokba emelése.

Az ételek érkeznek vagy rotálnak. A tálalás minimalista, de gusztusos. A korrekt tányér izgalmas és mozgalmas, látványa határozott letisztultságot sugall. Középpontjából a hús/hal ideális állaga és kiegyensúlyozott íze köszön vissza. Az ízek és állagok harmonikus találkozása mind színben, mind frissességben lekerekíti a kompozíciót.

A komoly látványművészet ellenére előfordulhat, hogy a tányéron túl sok minden történik egyszerre. Több letisztultság és arányosabb súlyozás elegánsabb szintre emelné az egyébként átgondolt fogásokat.

A kenyér friss, helyben sütött, esetleg rozsos vagy magos, levegős, ízes, ropogós, kovászos és jól ízesített. A leves tiszta, erőteljes, karakteres és hibátlan. A pástétom kifejező és kellemesen fűszerezett.

A hús/hal omlós, lédús és tökéletes egységet alkot a mártással, de előfordulhat az is, hogy kissé sápadt és jellegtelen, eltűnik mind látványban, mind ízben, hiányzik a textúrája.

A garnírung érdekessé teszi a tányért, ellenkező esetben kissé fáradt, halovány, feláldoztatott a design oltárán. A kísérő mártás selymes, kellemes, könnyű, lágyan krémes, karakteres, édeskés pikánssága harmonizál vagy sem az omlós hússal, alulsúlyozott. A klasszikus párosításokra épülő kompozíció nem vállal nagy kockázatot.

A csokoládékrém jelleges, az almahab üde. A fagylalt hőmérsékletben és textúrában is kerekké teszi az élményt. A túl édes desszert émelygős irányba viszi a tányért.

Mindezek függvényében (és ellenére) az összbenyomás lehet emlékezetes, avagy feledhető, mennyekbe emelő vagy katasztrofális. Utóbbi esetben az összélmény lehet eszméletlenül unalmas, netán autóbalesethez hasonlítható. Amit bűn kihagyni, az a kijárat.

* Részlet a tíz évvel ezelőtt megjelent Hobbiszakácskönyvből.

Szólj hozzá!

Címkék: étteremkritikus Szószedet kezdő étteremkritikusoknak Hobbiszakácskönyv

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr6116818310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása