Húsz-harmic évvel ezelőtt ha valaki a svéd konyha különlegességei felől érdeklődött, közönyös vállrándítás volt a felelet. A svéd ételek szinte kivétel nélkül a burgonya, a hagyma és a hering mágikus triójából készültek, és csupán az összekeverés sorrendjében különböztek egymástól. A svéd élelmiszerboltok fűszerpolcain borson kívül legfeljebb babér és fahéj árválkodott. A svédek által csípősnek tartott fogások az áldozási ostyára emlékeztettek, a fokhagyma pedig tabu volt. - ”Napi egy gerezd fokhagyma elűzi az orvost, két gerezd pedig elűz mindenkit".
Az utóbbi két évtizedben, talán az EU-ba való belépésnek köszönhetően, meglepő fordulat állt be. A svéd étel kimosakodott a mindent ellepő barna szószból, és a Fontana di Treviben pancsoló Anita Ekberg módjára ámulattal töltötte el a világot. Stockholm Európa egyik legizgalmasabb kulináris metropolisává nőtte ki magát. Öt Michelin-csillagos étterem működik a svéd fővárosban. Az északi külvárosban, Sollentunában található Edsbacka krog (krog = kocsma) a két csillagot is kiérdemelte.

Utolsó kommentek