Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Falu végén (kétcsillagos) kurta kocsma

2008.01.04. 09:40 :: Hobbiszakács

A Guide Rouge - avagy Guide Michelin - rangsorolása szerint Svédországban egy kétcsillagos vendéglő van, a Stockholmból Uppsalába vezető út mentén álló Edsbacka krog. A csárda (a krog svédül kocsmát, csárdát jelent) konyhája az évszázados svéd konyha hagyományait nemzetközi – főleg francia – kulináris irányzatokkal ötvözi.
 

Az Edsbacka krog helyén Gustav II. Adolf király engedélyével már 1626-ban kocsma működött. Az összeomlás határán álló, elhagyatott épületben rejlő lehetőséget egy fiatal szakács, Christer Lingström látta meg, aki 1982-ben bérbe vette és alapos tatarozás után megnyitotta az azóta világhírnévet szerzett csárdát. Az évszaknak megfelelő, kitűnő minőségű svéd nyersanyagból készült ízletes fogásoknak köszönhetően az Edsbacka krog tíz évre rá megkapta az első csillagot. A különlegesen szép, igényes berendezés, az elegáns, kényelmes antik bútorok, a jó ízléssel kiválasztott festmények, a kifogástalan kiszolgálás és a tulajdonos figyelmes vendégszeretete mind hozzájárulnak a hely varázsához, és az első csillagot 2000-ben a második követte.

 
 „Az étel öröm és érzékiség” – írja Christer Lingström az Új svéd konyha című könyvében. „Legyen izgalmas és fantáziagerjesztő érzés asztalhoz ülni. Az ember adja át magát az ízléses asztalterítés és a jól megkomponált étkezés élvezetének, mely során a szín, a forma, az állag, és az íz harmonikusan kiegészítik, mintegy felépítik egymást.”
Christer Lingström a budapesti Svéd Nagykövetség konyhájában (2005. október 25.)

Szólj hozzá!

Címkék: michelin csillag christer lingström edsbacka krog

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr55284163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása