„A recept egy lépésről lépésre szóló utasítássorozat arra, hogy abból a nyersanyagból főzz, amit elfelejtettél megvásárolni, olyan háztartási eszközökkel, amelyek nincsenek a konyhádban, azért, hogy olyan ételt hozz létre, amelynek még a kutya is hátat fordít.”

A Világ "Gourmand Szakácskönyv" Díjakat április 13-án, a Londoni nemzetközi könyvvásár keretén belüli rendezvény során, a Londoni Olympia (színház) színpadján adják át.
A Gourmand World Cookbook Awards szervező bizottságához idén 60 országból, 40 nyelven - érkeztek könyvek. Nemzeti szinten legkésőbb decemberben kellett eldönteni a díjra jelölt könyvet. Máskülönben akárki küldhet be könyvet, szerzők, kiadók, sőt olvasók is. Díszvendégként arab országok is részt vesznek a vásáron és az azt követő ünnepélyes eredményhirdetésen. (A táplálék iránti tisztelet terjesztésétől a rendezők a világbéke stabilizálását remélik.) A nemzetközi zsűriben Edouard Cointreau, Dun Gifford, Jean Jacques Ratier és Bo Masser foglal helyet. Nincs könnyű feladatuk, hiszen 26 000 ételről és italról szóló könyv közül kell kiválasztaniuk a legjobbakat.

A szakácskönyvek nem mindig tartoztak a könyvkiadók kedvencei közé. A „Hogyan főzzünk” szerű, ponyvakönyvre emlékeztető füzetecskék a könyvesboltok hátsó részében, eldugott polcokon porosodtak. Nem érte meg erőlködni, hiszen a szakácskönyvet úgyis örökölte az ember. Ha meg nagy ritkán újat vásárolt, akkor annak a konyhában, a kredencfiókban volt a helye. Az egészséges táplálkozásra való törekvés, valamint az egyre gyarapodó, étkezéssel foglalkozó médiatérnek köszönhetően az utóbbi másfél évtizedben gyökeres változás állt be. (Az 1980-as években minden TV csatornán tornáztak, aerobikoztak, ugráltak, az utóbbi évtizedben pedig akárhová kapcsolsz, mindenhol főznek.) A néző sokkal jobban értékeli azt, ha nem emlékeztetik a testedzésre. A rohamosan növekvő igényt kielégítendő világszerte egyre másra alakultak a főző csatornák: a Food Network (US), a Canal Cocina (spanyol), a Gourmet TV és a Cuisine TV (mindkettő francia) csatornák. Ezzel párhuzamosan a szakácskönyvkiadás is profitáló üzlet lett. Az ezrével eladott El Bulli könyvek, vagy a Ducasse könyvekért akár 150 Eurót is elkérnek. (Öt évvel ezelőtt a legdrágább 40 euró volt.) Jóformán mindenről és mindenkinek írtak már szakácskönyvet. Az utóbbi 12 év alatt a szakácskönyvek mennyisége és a minősége megsokszorozódott. (A 2007-es év szakácskönyv-össztermelése 26 000 új cím volt, a 12 évvel ezelőtti érték duplája.)

Az, hogy manapság külön részleg áll a szakácskönyvek, és az italokról szóló szakkönyvek rendelkezésére, nagymértékben köszönhető az Edouard Cointreau által 1994-ben megalapított Szakácskönyv Világdíj(ak)nak, közismert nevén a World Cookbook Awards-nak. Az 1995 óta évente odaítélt rangos díjjal azokat tisztelik meg, akik “szavakkal főznek”, és akik jelentős mértékben hozzájárulnak a főzéstudományok fejlődéséhez. A díjat 2001-ben átnevezték “Gourmand World Cookbook Awards”-nak, mely nevet azóta is viseli.
Az italokról szóló könyvek 18, a szakácskönyvek 40 kategóriában - a legjobb francia, Főldközi-tenger környéki, spanyol, arab, kínai stb. szakácskönyvtől kezdve a legjobb női séf írta szakácskönyvig - versenyeznek. Akárhogy nézem, nem találok megfelelő besorolást Ffiona Morgannak az Interneten megrendelhető “Leszbikus-erotikus szakácskönyvének”, Karen Dwyer Az erotikus pékjének és Mama Di Blasi Egzotikus-erotikus olasz szakácskönyvének. És akkor még nem említettem az Anarchista- és az Al Quaeda szakácskönyveket.
Valószínű, hogy vicces szakácskönyvekből sem áll össze egy kategóriányira való. Pedig jó téma lenne. Egyik kirándulásunk alkalmával a menedékház társalgójában, a turisták által otthagyott könyvekből összeállt könyvtár polcán találtam egy szakácskönyv-paródiát, melyben ezeket olvastam:
„Konyhafőnök vagy mesterszakács az a szakács, aki franciául tud káromkodni... A hagyma az egyedüli étel, amely még azelőtt könnyekre fakaszt, mielőtt megkóstolnád.... Olasz ételek: gnocchi, Fellini, Pirelli, Ferrari... A recept egy lépésről lépésre szóló utasítássorozat arra, hogy abból a nyersanyagból főzz, amit elfelejtettél megvásárolni, olyan háztartási eszközökkel, amelyek nincsenek a konyhádban, azért, hogy olyan ételt hozz létre, amelynek még a kutya is hátat fordít... A ketchup az, amiből egy rázásra egy köbmilliméter jön, két rázásra pedig teli lesz a tányér, plusz a fél asztalterítő... Négyféle alapételt ismerek: a szénhidrátot, a zsírt, a proteint és az egyenként gondosan becsomagolt, meggyes csokoládét...”

Az eddigi versenyek alapján a legjobb kiadók a listáját a svéd Prisma vezeti 17 díjjal. (A második a francia Hachette Pratique, 16, a harmadik a német Zabert Sandman 14 díjjal). Az alacsony létszámú népesség ellenére Skandinávia az egyik legjobb piac a szakácskönyvek világában. (Az évi 400 svéd nyelvű szakácskönyv fele fordítás.)
A londoni ünnepségeket követően, május 10-én Stockholmban gyülekeznek a kiadók, hogy az utóbbi 12 év győztesei közül a legjobbnak odaítéljék a Szakácskönyvek Akadémiájának a nagydíját, a “Best of the Best” díjat. Hogy mennyire jól megy az üzlet, azt onnan is lehet sejteni, hogy a gálaest menüje megegyezik a 2007-es év Nobel-bankett menüjével. A frakkba bújt könyvmolyok ezután tengerre szállnak és majdnem egy héten keresztül lébecolnak a Stockholm-Helsinki között közlekedő Mariella komphajó fedélzetén.
Utolsó kommentek