Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

A jövő megkezdődött!

2008.05.14. 10:00 :: Hobbiszakács

Nils Ringström futurisztikus rajza a tegnap, a ma és a jövő étkezéséről 1915-ben, közel száz évvel ezelőtt készült. (A svéd szöveg: Svédasztal panoráma - Bejárat az étterembe.)

 
 
A stockholmi belváros egyik mellékutcájában klinikai tisztaságú, üzletecske előtt lógó, Svarta ladan – a Fekete Ládához – cégérből mindenre lehet következtetni, csak étkeztetési intézményre nem. Pedig az.

 
 
 

A ”testreszabott” étkezést kínáló boltban a két eladót beszámolva ötön vagyunk, mégis alig férünk. A körülbelül 1,5 x 8 méteres alapterületű helyiség felét egy hűtőpult foglalja el. A polcokon lapos műanyag dobozkákban háromféle főfogás - a piros csíkkal jelöltekben hús, a kékekben hal, a zöldekben pedig vegetáriánus fogás – sorakozik. Mellettük műanyag zacskókban különféle köretek, műanyag pohárkában pedig szószok vannak. 

 
 
A hűtőszekrénnyel szemközti oldalon falba épített képernyőn program segít testre szabni a kosztot. Mikor mit és mennyit kell enned. Csekély ellenszolgáltatás ellenében SMS-ben figyelmeztetnek arra, hogy eljött az étkezés időpontja.

 
 
Az Interneten elérhető szolgáltatást még aznap kipróbáltam. A bejelentkezés utáni teszt első kérdése az volt, hogy fiú vagyok-e vagy lány?

 
Az életkorom után az életmódomra volt kíváncsi. – Aktív - válaszoltam büszkén. Mi a célom a táplálkozással? Hízni? Nem! Fogyni? Minek?! Megtartani a súlyomat? Ez az! Az esetleges betegségekre utaló jeleket három csoportba foglalva tálalták. Az elsőben a magas vérnyomás vezette a listát, a másodikban a székrekedés, a harmadikban a gyomorbántalmak. Olyasmi, hogy makkegészséges nem szerepelt. Ha nem választok valamit, akkor nem enged tovább. 

Legyen a magas vérnyomás. Mikor szoktam reggelizni? Mikor hogy. Mondjuk reggel nyolckor. Ezzel meg is elégedett a gép, és az adataimat kérte. A válaszlevél, benne a cég honlapjára való belépéshez szükséges titkos jelszóval, e-postán érkezett. Kipróbáltam egyszer, kétszer, háromszor, de nem működött. Úgy látszik, hogy akad még javítani való a programon…

 
Erről a klasszikus vicc jutott eszembe:
 
A néni hashajtóért megy a patikába. A gyógyszerész a számítógép elé ül, hogy a legújabb módszer szerint személyre szóló keveréket állítson össze. A név, az életkor, a lakcím és a közlekedési körülmények (busszal, gyalog, földszint vagy emelet, van-e lift a lépcsőházban stb.) felvétele után megkérdezi.

 
 
- Hány méter az előszobaajtó és a WC-ajtó között a távolság?

 
- Kettő – válaszolja rövid gondolkodás után a néni.

 
 
A patikus beírja a számítógépbe, lenyomja az Entert, halk zúgás, és a gépből kicsúszik egy zacskó, benne fehér por. A patikus pohárba vizet tölt, és a porral együtt átnyújtja. - Tessék bevenni!

Másnap a néni lelkendezve állít be.

 
 
- Csodálatos ez a számítógép! Csak fél métert tévedett!

3 komment

Címkék: a jövő megkezdődött

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr100464897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2008.05.14. 18:04:29

Mi van, ha a Fekete Láda ennél többet téved?:)

muskotály küvé 2008.05.15. 16:31:31

Végül is két méteren belül mindegy :)

jgkicsi 2008.05.19. 19:28:24

Na igen ebből (és még sokmindenből)is csak arra tudok következtetni, hogy az emberi hülyeség határtalan!!!
süti beállítások módosítása