Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Csillagos ebéd Stockholmban

2009.06.08. 08:26 :: Hobbiszakács

Az 1995-ös Bocuse d’Or aranyérmes Mathias Dahlgren nevét viselő stockholmi Ételbár és Étterem egy illetve két Michelin csillagot kapott a legutóbbi éremosztón.

Az Ételbár (Matbaren) tompított luxusát az 1700-as évek bútorzatát idéző, vaskos faasztalokkal és a nyitott konyhával érték el.
Egyszerre csak egy fogásra fogadnak el rendelést. (Nem kell "menet közben" megbánni az elsietett választást.)
Bevezető a kábult mosoly világába...
 
A „63 fokos” tojás selymes csalánkrémen, spárgával, medvehagymával és redős papsapkagombával érkezik.
A Bretagne-i kacsamellet mintha a szójás-gyömbéres nudlitésztához teremtették volna.
A kegyelemdöfés...
...bolíviai vadcsokoládéból készült, forró sütemény. A tejszínágyon karamellkalapos vajkaramell (toffee) fagyigömb hever.

 

6 komment

Címkék: stockholm michelin csillag mathias dahlgren matbaren

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr271165678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.06.08. 08:57:57

Lenyűgöző! Azt mondják, a szemnek is jól kell laknia, hát ez megtörtént. (spórolós változat)
Biztos ez a redős papsapkagomba - Gyromitra esculenta? Erősen mérgező fajnak írják mindenütt. Lehet, hogy Svédországban más természeti körülmények közt növekedve mégsem az?
Jó lenne tudni, hogy készítik el, hogy fogyaszthatóvá válik.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.06.08. 09:27:21

@nagypapi: A redős papsapkagomba delikatesz, amit 2x5 perces kifőzéssel, vagy (legkevesebb) három hónapos kiszárítással méregtelenítenek. (Állítólag még így is marad benne méreg – a gyromitrin.) Papírzacskóban tartom, és néhanapján előveszem, hogy bearanyozzam vele az étkezést.
:-)
Valószínű, hogy ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta)- svédül rund toppmurkla
www.svampguiden.com/art.asp?art=morchella_esculenta volt, és nem redős papsapkagomba (Gyromitra esculenta) - svédül stenmurkla
www.svampguiden.com/art.asp?art=gyromitra_esculenta
csakhát az utóbbi izgalmasabbnak hangzik.
:-)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.06.08. 12:10:14

A fotó alapján papsapka, de hát fubut is esznek a népek, az inkább orosz rulett, mint ez. Ennyi izgalom igazán kell ebben az eseménytelen világban :))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.06.08. 18:09:45

@Hobbiszakács: Már kezdtem aggódni, hogy megártott a két "k"-s változat :-)
Most meg rulett???
Én beérem az élet szelídebb örömeivel - néhanapján olvasgatok :-)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.06.09. 23:56:14

hűűűű!!:)
ezt én is végigenném. főleg ez a kacsamell szójás-gyömbéres tésztával, mozgatta meg a fantáziámat. lehet, hogy megpróbálkozok egy saját változattal...
süti beállítások módosítása