Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Ajándékposzt (6) - Bengáli kuszkusz

2009.12.19. 09:45 :: Hobbiszakács

Ez az ajándékposzt nem a mélyhűtőből, hanem a kamra legfelső polcáról érkezett. Küldője kérésére a játék végeztével feltűntetem a receptjei(k)ről írt paródia szerzőjének a nevét.

 

"Válasszunk két szép példány bengáli anyatigrist. Az egyik legyen egy hónapos hím, a másik két hónapos nőstény. (Állatkerti példányokkal ne próbálkozzunk, enyhén avas mellékízük lehet.) Csak az állatok heréjére lesz szükségünk, a felesleges részeket dobjuk vagy ajándékozzuk el.

Pároljunk nyolc órán át húsz dekagramm kaukázusi gránátalmamagot 1928-as évjáratú Martell konyakban. (A konyakot semmi esetre se a Lehel téri aluljáróban szerezzük be!) A heréket (amelyek nagyobbak ugyan, de emlékeztetnek a magyar konyhában ismert, ám elhanyagolt kakastökére) tonkingi bambusznád füstjén pácoljuk két hétig, amíg el nem nyerik aranybarna színüket. Eközben ötven darab egykilós fogas süllőnek vágjuk ki a pofahúsát (ez négy személyre elegendő mennyiség), lassú tűzön főzzük gascogne-i armanac és bretagne-i calvados keverékében, közben zsibbasszuk lyoni libamájjal. (Ragaszkodjunk az elsőrendű nyersanyagokhoz!) A zsibbasztás technikáját Bougrois francia mesterszakács dolgozta ki 1837-ben, de senkinek nem árulta el.
 
 
Ezután a süllőpofahúst keverjük össze a megdarált tigrisherékkel, ízesítsük színes borssal, katánggal, bengáli tapírkörömmel és lámagyökérrel, adjuk hozzá a gránátalmamagot, egy csipetnyi pétisót; cserépben jó mélyre ássuk el, és hagyjuk hét évig érlelődni. Ez a recept, amelyet Bougrois ükapja dolgozott ki, apáról fiúra szállt, de kétszáz évig senki nem merte elkészíteni. Végül egyetlen alkalommal VII. Bougrois főzte meg a spanyol király beiktatási díszvacsorájára. 1974-es kilencputtonyos tokaji aszút ihatunk hozzá."

 

__________________________________________________

 

HSZ: A képeket arkív fényképanyagomból válogattam. 

 

HSZ: Az előző (5-ik) bejegyzést Nemisbékától kaptam ajándékba.

HSZ: A kitalálós versenyben - 2-2 helyes tippel - ketten osztoznak az első helyen.

7 komment

Címkék: paródia bengáli tigris

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr621605155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2009.12.19. 12:22:45

Kedves HSZ!
Ez a recept annyira, de annyira jól használható a mindennapi konyhai gyakorlatban, hogy könnybe lábadt a szemem:)

vorosvar 2009.12.19. 13:54:59

Hát izé:D. Azt hiszem, lemaradtam a hím bengáli anyatigris valamint a nőstény heréjének problematikájánál.

Benikuty 2009.12.19. 14:08:08

@vorosvar: Így jár, aki minden kis biszbaszon fennakad:D

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.12.22. 10:08:40

@olzka: A nöstény tigriscsemete "heréjének a méretéből" ítélve nem annyira gurmé, mint fogyókúrás recept.
:-))

Zuzuka 2009.12.22. 10:19:07

mi a nyavaja lett ebből?:) és hogyan tálalták?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.12.22. 11:16:50

@Zuzuka: A két lehetőség közül - apró bőrzacskóban vagy újságpapírban - az utolsó a valószínűbb :-)
Viccet félretéve, ajándék paródiának ne nézd a fogát! :-)
süti beállítások módosítása