Hobbiszakács

Irány Stavanger!

Skandikamera / Hobbiszakács

Válogatott fotók és gaszturbálások Stockholmból

Utolsó kommentek

Címkék

Gombaszüret

2011.10.29. 10:39 :: Hobbiszakács

 

 

 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr433337559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.10.29. 19:04:52

Nekem ez jutott az eszembe:
hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rga_r%C3%B3kagomba
A többihez hozzá se tudok szagolni :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.10.29. 19:19:01

@Mormogi Papa: Pedig igencsak jó az illatuk - szárítva. Az első két képen fekete tölcsérgomba, a harmadikon pedig tölcséres rókagomba látható.

Benikuty 2011.10.30. 04:52:18

itt szárazság van, gomba nincs

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.10.31. 11:03:30

@Hobbiszakács: Bizony, igazságod vagyon :-)
A gombafélék illatát nyilván nem élvezik mindenek, de nekem éppen megfelelnek :-)
Érdekességként említem, hogy az állagával nem mindenki barátkozik meg. Keleten tudtommal erre is nagy hangsúlyt fektetnek - mármint, hogy az étel összetevői változatos állagúak legyenek. Japán ételeknél olvastam erről.
Nos, ismerek valakit, aki nem tartja rossznak a gombafélék ízét - viszont nem tudja megenni, mert az állaga ellenszenves... Például a gombakrémlevest, amiben az állag eltűniki, szívesen fogyasztja. :-

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2011.10.31. 13:05:11

@Mormogi Papa: ... nekem is van egy olvasóm, mi több, kedves barátom, aki éppúgy van a gombával, ahogyan azt utóbb említetted! :D

Nekem jöhet mindenféle gomba, ami ehető, vagyis amitől életben maradok ... mert a mérges is ehető, csak nem tesz jót a szervezetnek! :D

spájzcetli 2011.11.02. 19:28:47

@Hobbiszakács: "első két képen fekete tölcsérgomba" - Felénk fekete trombitagomba néven fut. A spájzunkban egy teli literes befőttesüvegben deponálódnak, várják sorsuk beteljesülését... :)
@Mormogi Papa: a gomba "állaga" az ételben a fajtájától, frissességétől, de leginkább a készítmény elvárható, kívánatos konyhatechnológiai eljárástól függ... van amikor krémes, vagy roppanós, esetleg a valaminő "köztes" állapot a kívánatos...
@nemvagyokmesterszakacs: ...háááát!?... -(már ami a gasztrorasszista barátodat illeti...:))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.11.02. 20:16:52

@spájzcetli: Elgondolkodtatott a szóhasználat - szerintem is így helyes. A házban dolgozó egyik mesterember viszont (ezt többször kifogásoltam) következetesen felszámítja nekünk a
"sitt deponiálása" tételt... No, nem ezért váltunk meg tőle :-))) Mellesleg állandóan voltak "számszaki hibák" az általa kiadott számlákban - néha az ő kárára, de ezek érdekes módon nagyságrenddel alacsonyabbak voltak, mint a ház kárára tévesztettek :-P
Amúgy a Rizike nevű gombából készített felvidéki savanyúság (állítólag itthon 'savanyúgomba' néven ismert) nagyon finom.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.11.03. 08:50:13

@spájzcetli: Igazad van, annak ellenére, hogy kinéztem a magyar és latin nevét, mégis szabadon fordítottam svédből. Ahigy telik az idő, úgy szaporodnak a svédből kölcsönzött szavaink.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.11.03. 08:53:16

@Benikuty: Az augusztusi ramaty időjárás, melynek csak a gombaimádók örültek, megalapozta a gombák jövőjét. Nálunk sem mindennapi az a bőség, amivel az erdő kedveskedik.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2011.11.18. 07:30:03

Igazából sötét trombitagomba a neve, kitűnő fűszerszám. Jó években (az idei nem volt az) fagyitölcsér méretűre is megnőnek. Porítva akár galuskatésztába is keverhető.
Azért október végén volt gomba, persze nem mindenhol.
gomba.nagypapi.fotoalbum.hu/

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.11.20. 20:41:09

@nagypapi: (Elvoltam egy jó ideig, azért mozdítom a fülem botját csak most). Igen, a negyedik az sárga rókagomba. De a _harmadik_ attól még tölcséres rókagomba :-)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2011.11.21. 06:08:00

@Hobbiszakács: hm...
jobban megnézve valóban.
Elsőre csak az avart láttam :)

piszt-ráng 2012.01.01. 09:48:00

Skarpack-i erdőbe rengeteg rókagomba van.Csodás az illata.Állaga pont olyan ahogy elkészítjük.Én salátaként ,paprikásan roppanósan szeretem.Sült húsok mellett szaftosan.Porítva fűszer gyanánt is alkalmazható.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.01.01. 12:20:52

@piszt-ráng: Erre rákérdezek, hadd irigykedjen @nagypapi - aki tudvalevő a gombák nagy ismerője és kedvelője: vajon érdemes kimenni ma a skarpnäcki erdőbe? Vagy a tegnapi fagy véget vetett a szezonnak?

piszt-ráng 2012.01.01. 18:09:48

Jajjjj... Pongyola voltam......rengeteg rókagomba van SZEZONJÁBA "wikipédia :Nyáron és kora ősszel jelenik meg a meleg, esős időszakokban". Győrbe vagyok de megfigyelőimet kiküldhetem.Szerintem sikertelen.Új év új reménység.Ha a skarpnacki erdőről van szó el kell mondani,ha ott jársz egy gombázó szatyorral mindenki köszön és ha barátságosan fogadod még azt is elmagyarázzák.hogy a piros útvonalon a patak mellett a szikláknál,a híd mellett sokat találsz.Ha nem tudsz svédül térkép legyen a kezedbe akkor meg nem úszod meg ,hogy mindenki segítsen.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.01.02. 09:06:24

@piszt-ráng:Hótt komolyan gondoltam: amíg nem jön a hosszan tartó hó, addig lehet a Stockholm környéki erdőkben gombát találni. Három évvel ezelőtt január 14-én hoztunk haza egy ebédre való őszi rókagombát. November elején havazott, majd egy hétre rá az egész elolvadt. Decemberben minden hétvégén kint voltunk, a zsákmányt megszárítottuk, még ma is van belőle.
süti beállítások módosítása